Élelmiszeripar
Az ágazat helye az EU-ban és a nemzetgazdaságban A magyar élelmiszeripar az európai élelmiszeripar termelési értékének 1 % -a Ezzel az Európai Unió tagállamai között a 16. helyen áll. A hazai élelmiszeripar központi és meghatározó szereplője a biztonságos élelmiszerellátásnak Jelentős részt vállal a nemzetgazdaság export-tevékenységében Az ágazat részesedése a nemzetgazdaság teljesítményéből az EU- belépést követő években és a világgazdasági válság hatására csökkent.
A magyar élelmiszeripar szakágazatai Borászat Húsfeldolgozás Malomipar, és sütőipar Tejfeldolgozás Zöldség-gyümölcs feldolgozás Növényolaj gyártás. A termelés átlagos szintje ugyanakkor folyamatosan csökken és valamennyi élelmiszerágazat kénytelen belföldi piacvesztéssel számolni.
Vállalkozások száma, ezek megoszlása nagyság alapján Az ágazat vállalkozásainak döntő többsége, mintegy 96 %-a mikro- kis- és közepes méretű vállalkozás. Ezek egy része tőkehiány és alacsony élőmunka hatékonyságuk miatt támogatásra szorul. A termelési érték több, mint 70 %-át nagyvállalatok állítják elő. A korszerű technológiával rendelkező, jelentős részben külföldi tulajdonú nagyvállalatok az Európai Unió élelmiszeriparának szerves részét képezik. Foglalkoztatás az élelmiszeriparban A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak számából az élelmiszeripar részesedése csökken, jelenleg (mintegy 92 ezer fővel) 3 százalék körül van.
A Bonafarm Csoport - Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb, vertikálisan integrált élelmiszergazdasági vállalatcsoportja. A Bonafarm Csoport két ágra tagolódik Mezőgazdasági cégeik megtermelik az állatok számára szükséges takarmányt, valamint az eladásra szánt haszonnövényeket. Öt agráripari társaság az Agroprodukt Zrt., a Bóly Zrt., a Dalmand Zrt., a Fiorács Kft. és a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szolgáltatja az alapanyagok nagy részét A saját előállítású alapanyagokat piacról vásárolt alapanyagokkal kiegészítve hús- és tejtermékeket valamint bort készít. Pick Szeged Zrt., a Sole-Mizo Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt. A Bonafarm Csoport három feldolgozóipari és öt agráripari vállalata több mint 6600 főt foglalkoztat. . A három jól ismert élelmiszerfeldolgozó vállalkozásunk a pedig ezek felhasználásával népszerű termékeket gyárt.
Bonafarm csoport http://www.bonafarmcsoport.hu/ Pick Szeged Zrt. Délhús Ringa Pick Herz Família Sole-Mizo Zrt. Mizo Mizo-Boci Sole Farmer Csányi Pincészet Zrt.
Húsipar Szeged – Pick Szeged Zrt. Gyula – Gyulai Húskombinát Zrt. Debrecen - Baromfi-Coop Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság Szentes - Hungerit Zrt. Szolnok – Kaiser Food Kft. Békéscsaba – Csabahús Kft. Bugyi – Hunland-Trade Kft (szvmh tenyésztés és kereskedelem) Kiskunfélegyháza – Hungary - Meat Élelmiszeripari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
Cukorgyártás 2008-tól Magyarország egyetlen működő cukorgyára Kaposváron található
Édesipar Győr - Mondelez International (régen Kraft Foods Hungaria) ebben: Győri Keksz Kft. - cukorkagyártás Szerencs – Nestlé Hungária Kft. Szabadegyháza - Hungrana Kft. (izocukor…) Mars Magyarország Kft.– édességek, állateledel forgalmazása Üdítőital Dunaharaszti – Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
Növényolajgyártás Martfű (Bunge Növényolajipari Zrt.- Vénusz, Floriol) (Nyírbátor telephely)
Konzervgyártás Nagykőrös, Békéscsaba, Nyírszőlős - Bonduelle gyárai Nyíregyháza – Eko Konzervipari Kft. Kecskemét – Univer cégcsoport Debrecen – Globus Hungaria Nagyatád – Nagyatádi Konzervgyár? Dohányipar Nyíregyháza - Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. Pécs - British American Tobacco Hungary - BAT Pécsi Dohánygyár Kft. Szolnok, Sátoraljaújhely, Hódmezővásárhely - Continental Tobacco Group
boripar: Budafok (HUNGAROVIN), Kecskemét, Balatonboglár, Tokaj, Eger szeszipar: Budapest, Győr, Kisvárda, Szabadegyháza, Miskolc
Sörgyártás Sopron, Martfű (Heineken Hungaria Sörgyárak Zrt.) Budapest (Dreher Sörgyárak Zrt.) Bőcs (Miskolc közelében) - (Borsodi Sörgyár Kft.) Pécs (Pécsi Sörfőzde) (Nagykanizsai sörgyár bezárt) Tejipar Kőröstetétlen - Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. Szekszárd – Tolnatej Tolna Megyei Tejipari Zr.
Külkereskedelem A Magyarországon előállított élelmiszerek 70 %-a belföldön, 30 %-a külföldön kerül értékesítésre. Magyarország nettó élelmiszeripari exportőr, ugyanakkor az élelmiszeripari import nagysága növekszik, az exporton belül pedig a feldolgozott élelmiszerek aránya folyamatosan csökken. Ma mintegy 67 % -ot képvisel. Magyarország legnagyobb uniós exportpiaca Németország, ezt követi Románia és Olaszország. A teljes agrárimport több, mint 95 %-a európai országokból érkezik. A legtöbb importáru Németországból, Hollandiából és Lengyelországból kerül Magyarországra.