„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vélemények a tehetségről
Advertisements

Készítette: Geszler Nikolett
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
Professzionális iskolai kutatások
Készítette: Takács Hilda1 Témavezető: Dr. Lábadi Beatrix2
Műhelymunka Készítette: Szaláncziné Tamás Ilona 2011
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
A kutatási program rövid bemutatása
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Gordon W. Allport vonáselmélete
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Serdülők céljai, tervei, pályaválasztás serdülőkorban
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KUTATÁS CÉLJA Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Első fázisát jelenti ennek a megyék közoktatási.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
A szociális képességek fejlesztése módszertana
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Internet a családban Székely Levente –
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Támop elképzelések az elégedettségi kérdőív készítéséről Nemzeti Pályaorientációs.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
Pályaorientációs munka az OFIK-ban. Országos Felsőoktatási Információs Központ Információs tanácsadás: Választás segítése: karriertervezési információk.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” FIATALOKAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI-SZOCIÁLIS VÁLTOZÁSOK ÉS PROBLÉMÁK -A legújabb generációk.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Az üzletek operatív működtetése
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A kutatási program leírása
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás: www.szociológia.eu, 2017.07.10.)

A kutatás előzményei A végzősök pályaválasztási attitűdjével kapcsolatos tanácsadói tapasztalatok: 1. az egyéni pályaorientációs tanácsadás igényének a növekedése (magára hagyottság) 2.a frontális beszélgetések tapasztalata: bizonytalanság a jövőt illetően, a jövő bejósolhatóságának a fokozott igénye Mindezek leképezése kutatási téma formájába

Végzős középiskolások pályaválasztását meghatározó tényezők vizsgálata fókuszban a pályaválasztási érettséggel és a koherencia érzettel

Elméleti fogalmak Pályaválasztási döntés Pályaválasztási érettség Pályaválasztási bizonytalanság Szalutogenézis elmélete Koherencia érzet

A kutatás célkitűzései 1. Végzős diákjaink pályaválasztással, jövővel kapcsolatos attitűdjének, pályaválasztási érettségük szintjének a vizsgálata. 2. A pályaválasztással kapcsolatos döntés tényezőinek, valamint azoknak a munkaértékeknek a vizsgálata, amelyek fontos részét képezik a végzőseink jövőről, jövőbeli munkájukról alkotott elképzeléseinek.

A kutatás célkitűzései 3. Vizsgálni végzőseink jövővel kapcsolatos érzelmi beállítódásának szintjét, azt, hogy milyen mértékű a jövő kihívásaival szembeni válaszkészségük, a koherencia érzetük, feltárni a pályaválasztási érettségük kognitív és érzelmi tényezői közötti összefüggéseket.

A kutatás hipotézisei 1. Végzős diákjaink érett magatartást mutatnak a pályaválasztási döntésükkel kapcsolatosan, a pályaérettség minden faktorában, nemre és szakra való tekintet nélkül. 2. A karrierépítés kezdeti szakaszában, végzőseink jól körvonalazott és tudatosított munkaértékekkel rendelkeznek a jövendőbeli munkájukat, foglalkozásukat illetően, nemre való tekintet nélkül.

A kutatás hipotézisei 3. A vizsgált végzős tanulók megfogalmaztak döntést a továbbtanulásról, illetve munkavállalásról. 4. Összefüggés mutatható ki a végzőseink koherencia érzetének a szintje és a pályaválasztási érettsége között. 5. A pályaválasztási érettség magas szintje ellenére is, az alacsony szintű koherencia érzettel rendelkező diákok a bizonytalanság jeleit mutatják a jövőhöz való viszonyulás tekintetében.

A kutatásban alkalmazott stratégia és módszerek Adatgyűjtés módszerei: Önkitöltős, saját szerkesztésű kérdőív standardizált kérdőívekkel kombinálva Szóbeli kikérdezés, félig strukturált jellegű, tematikus interjú Kevert módszertan a domináns fázisban kvantitatív kutatási stratégia, keresztmetszeti vizsgálattal a második fázisban kvalitatív stratégia

A minta bemutatása

A kutatás eredményeinek a bemutatása a hipotézisek mentén

1. A pályaválasztási érettség faktorai

A pályaválasztási érettség szubjektív megítélése

A pályaválasztással kapcsolatos tervek

A pályaválasztással kapcsolatos döntés tényezőinek a jelentősége

A család viszonyulása a pályaválasztási döntéshez

2. A munkaértékek jelentőségének a vizsgálata

A koherencia érzet mértékének a vizsgálata nemek szerint

A koherencia érzet mértékének a vizsgálata szakok szerint

Családban elhangzott – jövővel kapcsolatos üzenetek 19 kijelentés - 3 faktor, a legnagyobb faktorsúlyú mondatok alapján: 1. Érzelmi jellegű, érdeklődésre, motivációra alapozó mondatok (n=9) 2. Racionális jellegű, ésszerűségre intő mondatok (n=7) 3. Nyitottságra alapozó mondatok (n=2).

1. Érzelmi jellegű, érdeklődésre, motivációra alapozó mondatok

2. Racionális jellegű, ésszerűségre intő mondatok

3. Nyitottságra alapozó mondatok

A kutatás kvalitatív szakaszában végzett egyéni interjúk Hogyan gondolkodsz arról, hogy iskolai tanulmányaid befejezésével pályát kell választanod? Milyen érzések kapcsolódnak a jövődhöz, az előtted álló változásokhoz Hogyan viszonyul a családod a pályaválasztási döntésedhez Támogat-e a család anyagilag a továbbtanulásodban, vagy más jellegű döntésedben? Milyen mértékben tartasz attól, hogy tanulmányaid befejezése után nem tudsz majd elhelyezkedni? Mennyire érzed magad erősnek, magabiztosnak ahhoz, hogy szembenézz ezekkel az új kihívásokkal?

Következtetések, ajánlások végzőseink átlagosan érettek abban, ahogyan gondolkodnak a pályaválasztásról és a munka világáról. az iskolai pályaorientáció tartalmát tekintve hangsúlyt kapjon a pályaválasztási döntés koncepciójának az alakítása, valamint a reális, jelen körülményeihez igazodó pályaismeret, szakmaismeret. az alacsony koherencia szintet mutató alanyok a bizonytalanság jeleit mutatják, a jövőjüket, a saját beválásukat illetően. a beavatkozási szintek és színterek megítélésé eltérő a magas és alacsony koherencia szintet mutató diákoknál (önismeret /pályaismeret, információközlés)

Következtetések, ajánlások a szülők szerepének a fontossága a végzőseink pályaválasztási döntésének a folyamatában, a családi háttér jellegétől függetlenül: a szülők szerepének a jelentősége a pályaválasztási döntés folyamatában az, hogy visszajelzést, tükröt biztosítsanak az identitásukat, pályaképüket kereső serdülőknek, vegyenek részt a lehetőségek közös átbeszélésében, képviseljék meglátásaikat, szem előtt tartva a fiatal egyéni döntésének a szabadságát a szülő jelenléte érzelmi támaszt és biztonságot nyújt, a ráhagyás, a „rád bízom, a te életed, te dönts el” szülői attitűd, a szülő kivonulása a döntés felelősségéből kevésbé szabadságot, inkább bizonytalanságot és magára hagyottságot kelt a fiatalokban.