A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

A tenger jelentősége.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Folyószabályozás Kilépés START.
Víz világnapja 2014.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Kikötő fejlesztési lehetőségek
Vizek a mélyben és a felszínen
Vízerőmű.
Az árvízvédelem korszerűsítésére
Tájékoztató a 2010/2011-es téli árvíz tapasztalatiról Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök Kisköre KÖTI-KÖVIZIG Téli vízszintegyeztető tárgyalás Kisköre,
Megújuló energiaforrások.
Folyószabályozás a Reformkorban
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Az alternatív energia felhasználása
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Energiagazdaság Energiagazdaság: 1. Energiahordozók kitermelése 2. Energiaforrások átalakítása 3. Energia szállítása, elosztása Energiahordozók I. Elsődleges.
Megújuló energiaforrások
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Magyarország feladatai Mexikó után
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízszennyezés.
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
RobotcSAPat 1. Árvíz és védekezés Köszönjük a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és Kasza Anett sajtószóvivőnek.
Éghajlatváltozás és víz:
Készítette: Gáspár Lilla G. 7. b osztályos tanuló
Következő órán ELLENŐRZÉS! Alföld tájai, gazdasági élete.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Sík- és dombvidéki vízrendezés
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
Hazánk nagy folyói.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
ÁRVIZEK GYAKORISÁGA, ERŐSSÉGE, OKOZOTT KÁROK ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ Készítette: PAP DÓRA KÖRNYEZETTUDOMÁNY Msc.
A Tisza Készítette: Simon Erika 1/13 KE. A Tisza szabályozása A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, aminek forrása Ukrajnában található és a Fekete-
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS A szegedi nagyárvíz 136
Felszín alatti vizek.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Magyarország vízrajza
Magyarország infrastruktúrája
Előadás másolata:

A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem Vízgazdálkodás A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem

Ivóvíz biztosítása - természetes vizek védelme - szennyvizek gyűjtése, tisztítása Ipari víz Ár-, belvízvédelem Öntözés Hajózás biztosítása, szállítás Halászat Vízenergia hasznosítása Idegenforgalmi jelentőség

Magyarország gazdag fogyasztható vízben Ivóvíz – vezetékes víz Csápos kutak - parti szűrésű kutak https://www.edv.hu/szolgaltatasaink/vizellatas/vizbanya_animacio_2/ - karsztforrások - rétegvíz (Alföld) artézi víz

Szennyvíztisztítás 3 lépcsőben

Ipari víz Fontos a vízforgatás – tisztítás, hűtés Folyók és tavak vize tisztítás nélkül használható Vegyipar, élelmiszeripar, faipar, papíripar a gyártás folyamatában Erőművek (atomerőmű!) hűtővíznek Fontos a vízforgatás – tisztítás, hűtés

Árvízvédelem XIX. században Vásárhelyi Pál tervei alapján kezdték Kanyarok átvágása, gátépítés – több millió hektár védelme mederkotrás, sarkantyúk építése (gyorsabb lefolyás!)

Belvízvédelem

Belvíz elevezető csatornák Tiszta legyen!

Öntözés - aszályveszély

Önjáró öntözőrendszerek csepegtető öntözés

Fokgazdálkodás A fokgazdálkodás lényege, hogy árvíz idején a folyó vize feltölti a korábbi folyómedreket, mélyedéseket, így csökkentve a folyó vízszintjét és pusztítását, ívóhelyet biztosít a halaknak, halászati lehetőséget az itt élőknek és öntözővizet a szárazabb időszakra. Az ár levonulása után a víz az ártérben tartható, de akár vissza is vezethető a folyóba és a területen legeltetés illetve a magasabb területeken akár gyümölcstermesztési is történhet. A házépítéshez szükséges alapanyagok a nád, a sás, az agyag is rendelkezésre áll egy ilyen területen.

Jelenleg az árvízvédelem célja, hogy a hóolvadás és a csapadékos időszakok okozta árvizeket megpróbálja a folyó két oldalán húzódó árvízvédelmi töltés között tartani és minél gyorsabban levezetni.

Belvízi hajózás Nagy tömegű, nem romlandó áru szállítására (ásványkincsek, energiahordozók...) Olcsó, de lassú át kell rakodni a kikötőkben Személyszállítás - turisztika Duna-Majna-Rajna Nagy-tavak – Szent-Lőrincz folyó Csatornák is kiegészítik (Oroszország, Nagy-Britannia, Hollandia)

Hajózás – kotrás, sarkantyúzás

Halászat Csökken a jelentősége folyószabályozás, túlhalászat nincs ívóhely, sekély ártér szennyezés öntözés, ipari víz Halastavak!

Vízenergia Megújuló energiaforrás Erőmű drága, utána olcsónak számít Nem szennyező Nagy környezetátalakítással jár (veszélyes lehet – szikesedés, vizes élőhelyek sérülése...) Kisköre – duzzasztás, síkvidéken Tisza-tó

Las Vegas - Hoover gát