Digitális Interoperabilitás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Magyar tapasztalatok a versenyjog területén a csatlakozás óta Csépai Balázs Gazdasági Versenyhivatal november 23.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
dr. Solymár Károly osztályvezető
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Dr. Kovács László Főtitkár
Az interoperabilitás és a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások dr. Kálmán János.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Hiteles Elektronikus Archívum
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Lorem ipsum.
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Belügyi Rendészeti Ismeretek
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
SZAKMAI CÉLKITŰZÉSEK,TEVÉKENYSÉGEK
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

Digitális Interoperabilitás Készítette: Prokaj Edina (Közigazgatási MA)

Interoperabilitás fogalma Rendszerek összhangja Rendszerek közötti kooperációs képesség Az információs és kommunikációs technológiai (ICT) rendszerek és az általuk támogatott ügyintézési folyamatok azon képessége, amely lehetővé teszi közöttük az adatcserét és az információk és tudás kölcsönös megosztását. EGYÜTTES működés vagy EGYÜTTműködés? A különböző informatikai rendszerek együttműködésre való képessége. Információcserére szolgáló információs rendszerek funkcionalitása Adatcsere és információ/tudás megosztása. Interoperabilitás fogalma Interoperabilitás fogalma

Interoperabilitás területei 1. Szervezeti 2. Funkcionális 3. Szemantikai 4. Technikai 5. Jogi 6. Politikai

Konfliktusok Elnevezéssel kapcsolatos konfliktusok Általánosításhoz kapcsolódó konfliktusok Adatérték-konfliktusok Adatreprezentációs konfliktusok Adatpontossági konfliktusok Adatok nyelvi konfliktusa

Jogszabályi alapok hazánkban Az Európai Unióban GDPR Alaptörvény 2013. évi L. törvény 2015. évi CCXXII. törvény 38/2011. (III. 22.) Korm. rendelet Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Az eEurope 2005-ben fogalmazódik meg először az Európai Interoperabilitási Keret (EIF) felállítása, mely ajánlásokat és irányelveket rögzít az e-kormányzati alkalmazásokhoz. Digitális Menetrend 2020

Az Európai Unió és az interoperabilitás ,, az interoperabilitás az a képesség, mely révén az egymástól eltérő szerkezetű, különböző szervezetek együtt tudnak működni kölcsönösen előnyös, konszenzuson alapuló, közös célok érdekében, ami magában foglalja a szervezetek egyedi munkafolyamatait követő, saját adatátviteli IKT-rendszereiken keresztül bonyolított ismeret- és információátadást is.” Európai Bizottság EIF: European Interoperability Framework EU ENISA:European Union Agency for Network and Information Security

INTEROPERABILITÁSI KERET ISA2 interoperábilis uniós információs rendszerek kialakítása a biztonság, a bűnügyi nyilvántartás, a határigazgatás és a migrációkezelés területén; . a terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó eszközök megerősítése; IMM ETIAS: Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer Európai Védelmi Alap

BACK OFFICE time a hivatalok háttérfolyamatait és háttéralkalmazásait értjük minden olyan rendszer, mely az ügyfél szempontjából a „háttérben” fut, azaz mellyel az ügyfél közvetlenül nem érintkezik megkülönböztethetjük a back office-t úgy is, mint a front office feltételét, hátterét, alapját mondhatjuk azt is, hogy a front office közvetíti a back office által feldolgozott, kezelt adatokat még egyszerűbben: a back office az adatok feldolgozásáért, míg a front office az adatok közvetítéséért felel.

Egészségbiztosítási nyilvántartás Személyiadat- és lakcímnyilvántartás Ingatlannyilvántartás Statisztikai információs rendszer Céginformációs rendszer EAK nyilvántartás KKNYT Központi úti okmány nyilvántartás Központi idegenrendészeti nyilvántartás Az egyéni vállalkozók nyilvántartása Egységes örökbefogadási nyilvántartás Bűnügyi nyilvántartási rendszer Nyugdíj-biztosítási nyilvántartás Egészségbiztosítási nyilvántartás A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kezelt adóhatósági és vámhatósági adatok nyilvántartása Nemzeti Adatvagyon

Ügyfélkapu Az internetes ügyintézés tehát portálokon keresztül történik. Ezért fontos, hogy a portálok alapkövetelményeit számba vegyük. A közigazgatás tehát tematikus portálokat hoz létre. A portálokkal szemben a következő alapkövetelményeket fogalmazhatjuk meg: könnyű elérhetőség; ügyfélcentrikus, felhasználóbarát felület, áttekinthetőség, egyszerűség; tematikusan rendszerezett funkciók, megbízható, aktualizált információk, szolgáltatások hibamentes működés, a tartalmak érték szerinti rendezése a felhasználói szokások függvényében.

Egyablakos ügyintézés Közigazgatás front offica Legközelebbi kormányablak Jó állam jelentés Interoperabilitási gyakorlat Általános ügyintézési nehézségek „Átemelt adat problémája”

Korlátok Mi történik ha nincs Interoperabilitás? Szemantikai és szintaktikai vonatkozásban is megfelelő-e a hazai és brüsszeli rendszerek összekapcsolódása? Hogyan érhető el a jogszabályok jogkövető alkalmazása a célzottak részéről? Tisztázottak-e a hatósági és felügyeleti viszonyok? Hozzáférhetők-e és kimerítőek-e a szabványtárak?

JÖVŐkép Véges tárolókapacitások Modernizációs akadály Véges költségvetési források Új munkahelyek Integrált rendszerek Adathozzáférés igény bővülése

HIVATKOZOTT FORRÁSOK Munk Sándor: Interoperabilitási célok, jövőképek, szabályozók az EU-ban és kapcsolatrendszerük a kiberbiztonsággal., Hadmérnök, XII. Évfolyam „KÖFOP” szám – 2017. október Kálmán János: Az interoperabilitás és a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások (szakmai előadás) Budai Balázs Benjámin: E-közigazgatási alapismeretek Az e- learning tananyag szakszövege közszolgálati dolgozók számára Felber Zsófia: Útban az interoperabilitás felé

Köszönöm a figyelmet!