Patikamérlegen a magyar gazdaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A Kormány intézkedései és tervei
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Javaslat Borsod-Abaúj-Zemplén megye középtávú gazdaságfejlesztési stratégiája kialakítására (tervezet)
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Összehasonlító gazdaságtan
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
MTA-MEH projekt Vértes András
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
E GYSZERŰ Á LLAM P ROGRAM Zöld lámpát a vállalkozásnak!
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Merre tovább, magyar gazdaság? június 20. Miklóssy Ferenc Elnök Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Gazdasági Évnyitó 2013 Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Válságkezelő és Gazdaságélénkítő Csomag – A vállalkozások támogatása – REGIONÁLIS GAZDASÁGI ÉVNYITÓ és a NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MINŐSÉGI DÍJ ÁTADÁSA.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdasági Évnyitó 2010 Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Erős gazdaság – erős kamara Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyar KKV-k helyzete Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Széchenyi kártya jelentősége a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások életében Miskolc, május 9. Bihall Tamás elnök.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Függő játszmák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
az önkéntes kamarai tagság
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Mit vár a gazdaság az új kormánytól? Amit a régitől…
Fordulatok után / fordulatok előtt
Költségvetés – vállalkozói hatások
Előadás másolata:

Patikamérlegen a magyar gazdaság Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Régóta hangoztatott elvárások Valódi konvergencia Egyensúly és növekedés, fenntarthatóság Versenyképes gazdaságkörüli környezet Az európai uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre Adócsökkentés Bürokráciacsökkentés Korrupció visszaszorítása Az állami vállalatok átalakítása Rend a gazdaságban 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Régóta hangoztatott elvárások Valós szerkezeti reformok Önkormányzati rendszer Oktatás (szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás) Egészségügy Nyugdíjrendszer Adórendszer Elavult az érdekegyeztetés rendszere 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mérföldkövek: A probléma megfogalmazása, a közvélemény meggyőzése 2006 – Kiáltvány 2007 – Reform Műhely 2008 – Reformszövetség 2008 – Kormány – MKIK egyeztetés 2010 február 18 – FIDESZ – MKIK megállapodás 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

FIDESZ – MKIK közös nyilatkozat Időpont: 2010 február 18, a választásokat megelőzően Cél: legyen erős, akcióképes magyar kormány Alap-megállapodás, a részleteket további megállapodások rögzítik A kormányprogram részévé vált 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

FIDESZ – MKIK közös nyilatkozatban megfogalmazott célok A magyar gazdaság talpra-állítása A munkahelyek megvédése, új munkahely teremtés Magyarország versenyképességének javítása A bürokrácia és korrupció visszaszorítása Adócsökkentés és az adórendszer egyszerűsítése Kereskedelemfejlesztés korszerűsítése A Széchenyi kártya továbbfejlesztése Szakképzés átalakítása EU-s források átcsoportosítása Az üzleti élet és a kormányzat közötti együttműködés helyreállítása 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mi történik? Súlyos örökség felszámolása Ami zajlik, az a gazdaság érdeke! Mi követeltük az átalakításokat, továbbra is kiállunk mellettük. Turbulencia nélkül nem megy. A költségvetési egyensúly makrogazdasági alapérdek, de a mikro-szférában a konkrét lépések jelentős károkat okoznak. Ha nem sikerül az átalakítás, nagy bajban leszünk! 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai javaslatok: Adórendszer átalakítása Foglalkoztatás bővítése Vállalkozásokat sújtó adminisztráció csökkentése EU források gazdaságfejlesztésre történő átcsoportosítása Szakképzés átalakítása Felnőttképzés átalakítása Kereskedelemfejlesztés továbbfejlesztése 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Megoldandó feladatok Finanszírozás Kereskedelemfejlesztés Felnőttképzés K+F és innováció rendszere EU-s források átcsoportosítása, felgyorsítása Bürokrácia szintje + hozzáállása Közmunka & gazdaság 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

2012. évi várható változások hatása a versenyszférában Jelentős minimálbér és közteher emelés Foglalkoztatás bővülése ellen hat Alacsonyabb képzettségűeket foglalkoztató cégeknél versenyhátrány Iparszerkezeti veszélyek > maradék könnyűipar, agrárium, leszakadó térségek A munkavállalói és munkáltatói kompenzáció esetében rendkívül bonyolult megoldások > bürokrácia növekedés Recessziós veszély 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Elszabotált kormányakarat: Szakképzés Felsőoktatás Közoktatás Kereskedelemfejlesztés Egészségügy EU-s pénzek felgyorsítása Közbeszerzés magyar hányada 39,2 % Állami / önkormányzati cégek hatékonyabbá tétele Kamarai törvény Általában a rendszerszintű átalakítások esetében! 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszélyek: Exportpiacok alakulása Likviditás Árfolyam Az önkormányzatok adóbeszedési jogosítványainak szélesítése Szívós bürokrácia 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A vállalati szféra likviditása 2008 ősze óta csökkenő Volumenben mintegy 15 % Árfolyamváltozást figyelembe véve 25 % Legnagyobb visszaesés: Építőipar Kereskedelem Agrárium / élelmiszer-gazdaság Növekvő 90 napon túli késedelemben levő állomány Az összes vállalati hitel 56 %-a deviza alapú Ennek 30 %-a, mintegy 1000 Mrd forint CHF alapú + mintegy 800 Mrd forintnyi lízing és egyéb pénzügyi szolgáltatás A CHF hitel leginkább a mikro-cégeknél magas > magán- és céges vagyon összemosódott! Vörös riasztás! 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A végtörlesztés és árfolyamplafon hatása a gazdaságra Támogatjuk, mert segít az adósságcsapdából való kikerülésben Gyengíti a forint árfolyamát, ez kedvez az exportnak Ugyanakkor Rontja a bankok eredményét, sőt akár tőkevesztéssel jár Várhatóan nő a bankok forrásköltsége Nő a CDS felár Rontja a vállalati szféra hitelezését A romló árfolyam növeli a devizahiteles cégek terheit „Rossz hármas” veszélye: magas kamat - kevés hitel – stagnáló gazdaság 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A kormányprogramot végre kell hajtani Minden feszültség ellenére át kell alakítani a gazdaság körüli struktúrákat, fenntartható pályára kell állítani őket Komplex programok kellenek: stratégia > részletes program > akcióterv > menetrend > végrehajtás > ellenőrzés > értékelés > elemzés Kézenfekvő példák: Busz-beszerzés Villamos-beszerzés Panelprogram Napkollektorok 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Jövedelemszivattyúk szűkítése / elzárása Kamat-teher csökkentés az eladósodottság csökkentésével és hitelesség javítással Árfolyamveszteség tompítása Energiaárak Közüzemi költségek Telekommunikációs költségek Kereskedelem Korrupció Fekete gazdaság 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019.01.11. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

www.mkik.hu