Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Meningitisek, encephalitisek és Lyme borreliosis
Advertisements

„az emberek hazudnak, de a bizonyítékok nem”
Antigén-antitest kölcsönhatáson alapuló módszerek (ELISA, immunhisztokémia, Western blot, lateral flow tesztek)
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Megoldások.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
A hepatitis B elterjedése világszerte
Antibiotikumok kimutatása a talajból
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Ártalmatlan gyermekbetegség súlyos szövédménye
Buccalis kenet a connexin-26 gén 35delG mutációjának non-invazív szűrésére kisgyermekeken Torkos Attila 1,2, Magnus Teschner 2, Peter Erfurt 2, Gerrit.
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák (Enterobacteriaceae)
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Immunrendszer Betegségei.
Szappanok káros hatása
Az őssejt-átültetés gyakorlata
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Készítette: Leidecker Orsolya
Készítette: Kiss László
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Gyors mikrobiológiai módszerek
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Immunaffinitás kromatográfia ELISA
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A légúti bakteriológia nehézségei
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
Az App jelentősége ma Dr. Sárközi Rita SZIE-ÁOTK, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék Budapest, november 22.
KOMPLEMENT RENDSZER IMMUNOLÓGIA INFORMATIKUS HALLGATÓKNAK Dr HOLUB MARCSILLA Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem.
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Pulmonalis cryptococcosis. Cryptococcus Sarjadzógomba,eltérő nagyságú/4-20 um/ sejtek vastag tokkal Blastospórákkal szaporodik Saprofita, főleg galambürülékkel.
A levegőfertőtlenítés jelentősége Uzsoki Utcai Kórház Tüdőbelgyógyászati osztály.
Esetismertetés: Neisseria meningitidis okozta pneumonia Japánban Készítette: Pálfi Máté SZTE-ÁOK II. évfolyam
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Fertőzés immunológia Dr. Falus András egyetemi tanár
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
Új molekuláris biológiai módszerek
A nemi betegségek napjainkban
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Járványügyi teendők meningococcus betegség esetén
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
Mikrobák mennyiségi meghatározása
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
BCG lymphadenitis és ellátásuk
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Coeliákiás gyermekek olthatósága
Meningococcus fertőzések klinikuma (és gyors-diagnosztikája)
Molekuláris biológiai módszerek
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
Virológiai detektívmunka: a kanyaró nyomában (Morbilli – in flagranti)
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek Tirczka Tamás, Tóth Ákos OEK Bakteriológia I. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Mikroszkópos vizsgálat A festés rendszerint Gram-szerint történik. A vizsgálat érzékenysége többek között függ a kórokozó baktérium típusától és a liquorban levő koncentrációjától. Ha a baktérium csíraszáma 103/ml-nél nem nagyobb, a vizsgálat érzékenysége mindössze 25%- os, 105/ml csíraszám felett már 90%-os. Azon beteganyagban, amelyik kórházba kerülés előtt már kapott valamilyen antibiotikumot, a liquor direkt mikroszkópos vizsgálatának az érzékenysége 60% vagy az alatti. Bakteriális meningitis gyanújánál a liquor üledék kb. 10 percig tartó átpásztázása az a minimális idő, ami után a negativitásról nyilatkozhatunk. Alacsony a direkt mikroszkópos vizsgálat érzékenysége Listeria meningitisben is. Cryptococcus neoformans által okozott meningitisben a tusfestéses vizsgálat érzékenysége 50-75%, AIDS-es betegekben ennél magasabb is lehet. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Tenyésztés Kezeletlen esetekben jó technikai feltételek mellett, valamint a klinikai és mikrobiológiai osztály rendszeres együttműködésével a tenyésztés érzékenysége elérheti a 90%-ot, antibiotikummal már előkezelt esetekben a 60%-ot. A tenyésztés specificitása: elméletileg a vérben előforduló baktériumok mindegyike megtapadhat az agyhártyákon. A liquorból kitenyészett minden baktérium kóroki szerepe mérlegelendő. Meningitis tuberculosa kezeletlen eseteiben a tenyésztés érzékenysége nem nagyobb 80%-nál. Bakteriális meningitisekben célszerű a liquor cerebrospinális tenyésztését hemokultúrával kiegészíteni. A középfülből és a sinusokból származó, valamint – nem megfelelő fertőtlenítés esetén – lumbálpunkció során baktériumok bekerülhetnek a liquortérbe így a liquorból kitenyészett minden baktérium kóroki szerepe mérlegelendő. A bakteriológiai (vagy mikológiai) tenyésztés pozitivitása mögött a klasszikus meningitisek mellett még számos klinikai szituáció állhat: trauma, postoperativ neuroinfekciós komplikációk, cranialis, spinális, epiduralis abscessus, subduralis abscessus, a sinusok szeptikus thrombophlebitise, stb. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Antigén detektáló tesztek A liquorban levő szolubilis antigének immunszerológiai, illetve bakteriális DNS direkt kimutatása valamilyen molekuláris biológiai technikán alapuló módszerrel. Az antigén detektáló tesztek a meningitist okozó baktériumok és gombák poliszacharid természetű antigénjeit mutatják ki a vérben, liquorban, vizeletben és egyéb testnedvekben. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Szerotipizálás A vérből, liquorból izolált törzsek szinte minden esetben szerotipizálhatók (vagyis rendelkeznek tokkal). A felső légutakból kitenyészett törzsek többnyire a tok alapján nem csoportosíthatók. Meg kell jegyezni, hogy a vérből illetve liquorból izolált törzsek szilárd táptalajokon is igen gyorsan elveszíthetik poliszacharid tokjukat, ezért a szerotipizálást lehetőleg friss, 18-24 órás tenyészetből kell elvégezni. A meningicoccus membránproteinek (segítségével tapad meg a sejtek felszínén, majd hatol be a szövetekbe. A poliszacharid tok ebben megakadályozza, ezért mielőtt letapadna a felső légutak epithel sejtjeihez, elveszíti a tokját. A szervezetbe hatolva viszont ezt a tokot újraképzi, mert az biztosítja számára a fagocitózis elleni védelmet. Ezzel magyarázható, hogy a vérből, liquorból izolált törzsek szinte minden esetben szerotipizálhatók (vagyis rendelkeznek tokkal), addig a felső légutakból kitenyészett törzsek többnyire a tok alapján nem csoportosíthatók. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Neisseria meningitidis és a Streptococcus pneumoniae specifikus génszakaszának kimutatása invazív mintákból Real-Time PCR eljárással (OEK-ben alkalmazott metodika) Ismert tény, hogy a meningococcus kitenyésztése a beteg vizsgálati anyagából nem mindig sikeres. Új, érzékenyebb diagnosztikai lehetőség a N. meningitidis (és a S. pneumoniae) vérből és liquorból történő direkt kimutatása PCR technikával. A méréseink kalibrálásánál a legalacsonyabb kimutatható baktériumkoncentráció, ami reprodukálható is volt, 15 CFU/ml-nek adódott. Ismert tény, hogy a meningicoccus kitenyésztése a beteg vizsgálati anyagából nem mindig sikeres. Új, érzékenyebb diagnosztikai lehetőség a N. meningitidis (és a S. pneumoniae) vérből és liquorból történő direkt kimutatása PCR technikával. Más 91, invazív mintákban előforduló kórokozó örökítő anyagával nem ad keresztreakciót az erre a szakaszra tervezett polimeráz láncreakció. Mi teljes egészében a manchesteri Meningococcal Reference Unit által kidolgozott módszert állítottuk be. Vizsgálataikból kiderül, hogy a módszer érzékenysége 88,4 %, ami minden más korábbi rendszernél jobb. A megfelelően elkészített primerpárokon kívül a felamplifikálodó szakaszra tervezett Taqman próba is biztosítja a reakció specifikusságát. A méréseink kalibrálásánál a legalacsonyabb kimutatható baktériumkoncentráció, ami reprodukálható is volt, 15 CFU/ml-nek adódott. A vizsgálat a baktérium örökítő anyagának kimutatására irányul, aminek koncentrációja nem ad pontos információt a mintában található életképes baktériumok számára. Így, bár quantitatív mérésről van szó, nem ismertetjük az eredményben a mért koncentrációt, csak azt, hogy mekkora annak érzékenysége. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Az első tünetek jelentkezésekor megkezdett antibiotikum terápia tovább növelheti a hagyományos tenyésztéses eljárással nem diagnosztizálható meningococcus/pneumococcus fertőzések számát. A vérből/liquorból történő PCR vizsgálat még az antibiotikum terápia megkezdése után három- kilenc nappal is alkalmas lehet a meningococcus/pneumococcus nukleisav kimutatására. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

A módszer jelentősége A PCR módszer ily módon segítséget jelent az etiológiai diagnózis felállításához, valamint a járványügyi helyzet nyomon követéséhez. 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

Köszönöm a figyelmet! 17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam