Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Smart Country: szolgáltatások közös adatokon november 4 Szabó Róbert BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program bemutatása Dr. Bakonyi Péter és Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A stratégiai tervezés módszertana
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az IKT a gazdaság szolgálatában
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform workshop-ja Az Aarlborg-i Future Internet Assembly üzenetei Dr. Sallai Gyula Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A Dublin-i Future Internet Assembly üzenetei Sallai Gyula, Vilmos András Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapest, június 4.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Szélessávú tervek és akciók
TÁMOP C-11/1/KONV Történet  Az Egyesület alapítása – 1998 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Eötvös Lóránd Tudományegyetem.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A magyarországi K+F politika
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Az NIIF Program helye a kutatóhálózati világban
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Stratégia és Programterv Dr. Bakonyi Péter BME EIT HUNGARNET

Tartalom Bevezetés A stratégia fejezetei: Helyzetelemzés Nemzetközi kitekintés SWOT elemzés Jövőkép Stratégia Programterv Javasolt intézkedések 2019.01.01.

Bevezetés Az Internet az elmúlt években a mindennapi élet megkerülhetetlen részévé vált Európában és hazánkban is. Ma már a világon több mint 2 milliárd használója van az Internetnek és 2020-ra ez a szám várhatóan eléri a 7 milliárdot. Ezt mindenekelőtt a mobil technológia fejlődésének köszönhető. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az Internetre kapcsolt eszközök száma 2020-ra elérheti az 50 milliárdot, ez olyan változást hozhat létre amely jelentős hatással lesz a gazdaságra, a társadalmi viszonyokra és politikára is. A Jövő Internet NTP által készített stratégia alapvetően a kutatásról és annak hatására létrejövő új alkalmazásokról szól. Ennek ellenére fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy ennek a területnek a jövőre gyakorolt hatása messze túlmutat a felsorolt területeken. 2019.01.01. Az Internet jövője

Bevezetés A jövő Internete nem egyszerű technológiai kérdés az kihat a teljes társadalomra. Ezért fontos lenne, hogy a kormányzat, a közpolitika formálói jobban megismerjék ezt a területet és ezáltal a támogatási és szabályozási politika kialakításkor előre mutató döntéseket hozhassanak. Ezek a döntések meghatározhatják egy ország fejlődési és kitörési lehetőségeit. Szeretnénk megemlíteni az Egyesült Királyság esetét, ahol létrehozták ’ UK Future Internet Strategy Group’ –ot amelynek feladata, az ipar, a felsőoktatás, az akadémia és a kormány számára történő tanácsadás azokról a lehetőségekről, amelyeket a Jövő Internet kínál. Úgy becsülik, hogy évi 50-100 milliárd font éves eredmény növekedést hozhat ez a terület.. 2019.01.01. Az Internet jövője

A Stratégia fejezetei Helyzetfelemzés Nemzetközi kitekintés SWOT elemzés Jövőkép Stratégia Programok 2019.01.01. Az Internet jövője

Helyzetelemzés Magyarországon a jelentősebb jövő internet kutatások ás alkalmazások a BME-n, az ELTE-n, a SZTAKI-ban, és az NIIF Intézetben folynak, vállalati szinten pedig az Ericssonban ,a Nokiában, a Magyar Telekomban, az IBM-ben, a CISCO-ban, az SAP-ben, a HP-ben és számos kkv-ben ( AITIA, STOLPLAN, … ) Megállapíthatjuk, hogy igen sikeresen szerepeltünk az EU-s pályázatokban. A BME tizenegy EU-s projektben vesz részt, az NIIF Intézet 5-ben, az MTA SZTAKI 2-ben és négy kkv egy-egyben. 2019.01.01.

SWOT elemzés Erősségeink : az EU-s programokban való sikeres részvétel, a hazai kutatói bázis nemzetközi színvonala, a kutatóhálózati infrastruktúra európai színvonala, az IKT oktatás magas színvonala, erős alapkutatási háttér, jó ipari együttműködés az IKT és távközlési multinacionális cégekkel Gyengeségek: Két területet említenénk: a kutatói bázis Budapest centrikussága a kutatás hazai finanszírozásának nem megfelelő szintje 2019.01.01.

SWOT elemzés A lehetőségeket tekintve kiemelendő: a jobb vállalati együttműködés, az EU-s források jobb kihasználása, a kormányzat támogatásának megnyerése a magyar gazdaságban húzó ágazatként szolgálhatna a Jövő Internet. A veszélyek közé soroljuk, hogy a forráshiány miatt nem tudunk lépést tartani a nemzetközi fejlődéssel, és ezáltal kiszorulhatunk a mértékadó nemzetközi együttműködésekből 2019.01.01.

Nemzetközi kitekintés Európai Unió Feltétlenül szólni kell a most alakuló a hetedik keretprogramot követő Horizon 2020 programban megfogalmazott ICT téma súlyáról és támogatási elképzeléseiről. A fő üzenete e programnak, hogy a kutatás-fejlesztést és az innovációt összekapcsolja és Európa erejét az ICT-re épülő gazdasági növekedésben látja. Azokat az EU-s eszközöket és programokat, amelyek rendelkezésre állnak, az innováció erősítésére fordítják. Fontosnak tartják a kutatói szféra és az ipar együttműködésének erősítését. A Jövő Internet továbbra is kiemelt kutatási terület lesz. A Jövő Internet infrastruktúrája, technológiája és szolgáltatásai az infokommunikáció kutatásának meghatározó területei lesznek. Külön kell szólni a kutatás és innováció tervezett támogatásáról. A 2014-2020– as időszakra az EU költségvetésének 8%-át tervezik e terület támogatására, amely 80 milliárd Euro. Ez jelentős növekedés a hetedik keretprogramhoz képest 2019.01.01.

Nemzetközi kitekintés Gazdasági vonatkozások: Az európai Internet ipar mára már jelentős szerepet játszik az EU gazdaságában. A 2009-es évben az Internet technológiai és szolgáltatási szektor bevétele 122 Milliárd Eurót tett ki. Ez a teljes EU IKT piac 23%-a, de a részarány tovább nő és 2014-re ez már 31%-ot tesz majd ki. Így a gazdaság oldaláról nézve is a jövő Internettel kapcsolatos kutatás- fejlesztési tevékenység meghatározó az EU jövője szempontjából 2019.01.01.

Gazdasági vonatkozások 2019.01.01.

2019.01.01.

Jövőkép A Jövő Internetet egy folyamatosan fejlődő rendszerként írhatjuk le, amely a jelenlegi internethez képest jelentősen több végpontot, az intelligens tárgyak milliárdjainak bekapcsolását, a bárhol és bármikor hozzáférhető tartalmat, minőségi és biztonságos szolgáltatásokat megbízható infrastruktúrát, fenntartható és energiatudatos működést, jobb menedzselhetőséget 2019.01.01.

Jövőkép a virtuális és a valós világ összekapcsolását hozza el. Mindezek a jövőképbeli elemek igen jelentős kutatási tevékenységet igényelnek, amelyek jelenleg is folynak a világban magyarországi kutatóhelyek aktív részvételével. A Jövő Internet kutatásban való további intenzív magyar részvétel elkerülhetetlen a lehetőségek mielőbbi – versenyelőnyt jelentő – kiaknázásához. A Jövő Internet az új technológiák felhasználásával és új üzleti modellek kialakításával jelentős új megoldásokat biztosít az üzleti világnak, a társadalomnak és a kormányzatoknak 2019.01.01.

Stratégia Az EU négy különböző elképzelést vázolt fel 2020-ig, különböző beteljesedési valószínűségekkel: Fokozatos fejlődés („smooth trip”): az internetes gazdaság fokozatos térnyerése az élet minden területén. Ez az alap vízió, amihez a többieket pozícionálni lehet. Zöld Internet („going green”): az Internet a fenntartható fejlődés középpontjába kerül. Üzleti Internet („commercial big brother”): az üzleti/fogyasztási jellemzők dominálnak: szórakozás, vásárlás és hirdetések. (Vég) felhasználók Internete („power to the people”): a szabadság és demokrácia meghatározó eszköze, a felhasználók aktív beleszólása az Internet alakításába Ezek közül a fokozatos fejlődés látszik a legvalószínűbb kimenetnek. 2019.01.01.

Stratégiai célok és legfőbb tennivalók A stratégia átfogó célja, hogy kijelölje azokat az irányokat, amelyek teljesítése esetén hazánk a Jövő Internet kutatása és alkalmazása terén képes a lépéstartásra az Európai Unióval. A stratégia kijelöli azokat a területeket, és meghatározza a szükséges tennivalókat a célkitűzések teljesítéséhez. Az alábbi területek célkitűzései kerültek megfogalmazásra: Kutatás-fejlesztés-felsőoktatás Alkalmazás Szolgáltatások és szabályozás Hazai és nemzetközi együttműködések Intézkedési javaslatok 2019.01.01.

Kutatás – fejlesztés-felsőoktatás Alapozó kutatás: Internet science Nagy hálózatok modellezése Társadalmi hatások kutatása A jövő hálózati rendszerei Tartalom-centrikus hálózatok, médiahálózatok és 3D Internet Biztonság, megbízhatóság és személyes adatok védelme Alkalmazás orientált kutatások: Jövő Internet szolgáltatások Tárgyak Internete (Internet of Things) Kísérleti fix és mobil hálózatok és tesztrendszerek Fenntartható és környezettudatos fejlődés 2019.01.01.

Kutatás – fejlesztés-felsőoktatás Átfogó (interdiszciplináris) kutatási programok ígéretes alkalmazási lehetőségekkel. A hazai intézményi és kutatói bázis fejlesztése, szélesítése, Jövő Internet kutató centrum létrehozása. A kutatóhálózati infrastruktúra fejlesztése. A Jövő Internet, mint új diszciplína szerepeltetése az egyetemi oktatásban. PhD képzés erősítése, részvétel nemzetközi programokban (pl. EIT KIC ICTLabs mester és PhD képzési programjában). A középszintű oktatásban és a szakképzésben is az informatikai képzés kiemelt szerepe. 2019.01.01.

Alkalmazás Alkalmazások fejlesztése a hazai nagyvállalatok és KKV számára és bevonásukkal, az alábbi kiemelt területeken: Az intelligens város alkalmazásai: parkolás, közlekedés, program-szervezés, kapcsolattartás térben és időben. Szenzorhálózatokon és a tárgyak Internetén alapuló energia hatékony, környezetbarát, intelligens mezőgazdaság, épületek és épületgépészeti megoldások. A felhő technológián alapuló, megfizethető adattárolási és adatelemzési kapacitások, illetve központi adattárak kihasználása KKV-k számára 2019.01.01.

Szolgáltatások és szabályozás A tömeges Internet használat érendő el a következő területeken: Elektronikus jegyrendszer Elektronikus fizetés – készpénz kiváltása, ahol csak lehetséges Elektronikus azonosítás, chip kártyás okmányok Elektronikus számlázás Ezen túlmenően megfelelő szabályozási intézkedések is kellenek: Hatékony és megnyugtató adatvédelmi szabályok létrehozása. Alanyi jogon járó szélessávú internet hozzáférés biztosítása A távközlési szolgáltatások szabályozása a lakosság számára elérhető árszínvonal kialakítása érdekében 2019.01.01.

Hazai és nemzetközi együttműködések Hosszú távú együttműködés kialakítása a kormányzattal, a szakmai szervezetekkel, a vállalati képviseletekkel. Javasoljuk az Egyesült Királyság mintájára egy Jövő Internet Tanácsadó Testület létrehozását, amelyben minden érdekelt terület képviseletet kap és amely a kormányzat és a szakma számára javaslatokat tesz a Jövő Internet fejlesztése érdekében. Olyan intézkedés és szabályozások kialakítása, amelyek erősítik az egyetemek és kutatóintézetek és vállalatok (nagy vagy KKV-k) együttműködését. Ez az EU 2014-2020-as Horizon programjának is kiemelt része. 2019.01.01.

Intézkedési javaslatok A tömeges Internet használatot biztosító intézkedések: Az olcsó – esetleg ingyenes – szélessáv A megfizethető korlátlan mobil internet Az általános internethasználat Az elektronikus aláírás Az ingyenes biztonságos tárterület hozzáférés A széles rétegek általános informatikai képzése – ingyenesen és kötelezően Az oktatás minden szintjén az informatikai képzés kiemelt szerepe Az új környezetnek megfelelő biztonsági megoldások, alkalmazások 2019.01.01.

Javasolt intézkedések A stratégia készítése során a következő kiemelt intézkedési javaslataink fogalmazódtak meg. A nemzetközi példákhoz hasonlóan egy Jövő Internet kutatócentrum létrehozása, amely koordinálná a hazai kutatásokat és építené a nemzetközi kapcsolatokat ezen a területen. Hazai támogatás biztosítása ahhoz, hogy az EU 2014-2020 programjában jelentősen megnövekedő kutatási költségvetésből, minél nagyobb részt ki tudjunk használni. Kormányzati intézkedési terv a Jövő Internet hosszú távú fejlesztésére. 2019.01.01.