Soroksárpéteri (Pestszentimre)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Az 1956-os forradalom.
Világörökségünk A budai vár.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Távol, de mégis közel!!!.
Kármán Tódortól Theodore von Kármánig
Pécs turisztikai marketingje 2356/04 Készítette: Fröhlich Noémi.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
Fő tér.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A KV-2 Nehéztank.
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
Asszonysors az I. világháborúban
Programfejlesztési Központ
Egyesületi tagok.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A Nyugat.
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
Ennek a városnak voltam az írója
FESTŐI BUDAPEST.
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
ADOLF HITLER festményei.
Építészeti Emlékek Tanútja - Szocreál Tanösvény
Magyarország Lánchíd.
1956 eseményei 56 térképen és képeken Történelmi atlasz
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A reformkori romantika Magyarországon
Solt I. világháborús helytörténete
Múzeumok 10 megye múzeum.
Szeged az I. Világháborúban ( )
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Pécs-Megyeháza.
Kecskemét az első világháború éveiben
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Gyula város I. világháborús emlékei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Lednice - vár
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Urbán Gábor 1946-ban született Szabadkán
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Susann Nordströms Orkester - True Love
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Szentkereszty-kastély (Árkos). A napjainkban látható Szentkereszty-kastély helyén egykor a Benkő család tulajdonát képező udvarház állott. Ez a kúria.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Budapesti séták 32. A Városligeti fasor
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Holnemvolt Budapest.
IN MEMORIAM Dr. FARKAS JENŐ
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

Soroksárpéteri (Pestszentimre) Pestszentlőrinc és Soroksárpéteri (Pestszentimre) az I. világháborúban

Katonák a Bogyay-villa előtt 1917 Az egykori Tündérkert vendéglő (ma a Dohnányi Ernő Zeneiskola főépülete) kedvelt fényképezkedési helyszín volt a gyakorlatra idevezényelt katonák körében.

Dr. Lipták és Társa Építési és Vasipari Rt. Az 1910-ben alapított gyár eredetileg vasbetonszerkezetek előállításával foglalkozott. 1915-ben állt át tüzérségi lőszerek gyártásra.

Lipták-gyári étkező és hálóház tervrajza 1916 A megnövekedett termelést folyamatos üzemben, éjjel-nappal több mint 5000 munkás szolgálta ki. Ellátásukra éttermet és hálóházat építettek.

Munkások a lőrinci Lipták-gyár lőszerüzemében 1916 körül A férfiak mellett egyre több nőt és fiatalt is alkalmaztak a gyárakban, különösen a lőszergyártásban, ahol könnyebb, összeszerelő munkákat végezték.

Lőszergyári munkásnő a Lipták-gyárban Benkő András a frontra induláskor 1914

Asermann János gyalogos 1914 körül Benkő Kálmán huszár 1914 körül

Burchard Bélaváry István: Egy öt ellen! képeslap Burchard Bélaváry István festőművész tizenöt festményét az I. világháború alatt képeslapként is kiadták, ezek közül hét ábrázol csatajelenetet.

Burchard Bélaváry István: Honvéd huszárok (Vörös ördögök sorozat) Üldözés A „Vörös ördögök” sorozat hat képén a művész a huszárok és a kozákok között vívott csaták mozzanatait jelenítette meg.

Helikopter-kísérlet a lőrinci Lipták-gyárban 1918 1916-ban az osztrák–magyar hadsereg megfigyelő helikopterek fejlesztését kezdte meg. A két prototípust a fejlesztőkről (Petróczy Istvánról, Kármán Tódorról és Zurovecz Vilmosról) PKZ–1 és PKZ–2-nek nevezték el.

Helikopter-kísérlet a lőrinci Lipták-gyárban 1918 1916-ban a Lipták-gyár az enzesfeldi lőszergyárral közösen megalapította a Magyar Lőszergyár Rt.-t, amelynek a gyártelepét Pestszentlőrincen építették fel.

A pestszentlőrinci lőszergyár 34. számú épületének tervrajza 1916

A pestszentlőrinci lőszergyár víztornya 1920-as évek A lőszergyár helyén az 1920-as években létrehozták az Állami lakótelepet. Az 1970-es évek végén ennek helyén építették fel a Havannatelepet.

Fényvetítés a Városházán 2018. január 17, 18, 22. Üllői út 400. külső homlokzat A felhasznált képek forrása: Tomory Lajos Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Főváros Levéltára, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívuma. A ppt-t összeállította Pápai Tamás László és Bukszár Zsanett