MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Advertisements

Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Mi az a mikroorganizmus?
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
A környezetbarát növénytermesztés
A burgonya.
Mik azok a mikrobák?.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Reformtáplálkozás.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Malomipari termékek.
Posztnatális agyi ártalmak
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
SZÉNHIDRÁTOK.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
A megporzástól a termésig
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A vízililiomok alosztálya
Mezőgazdasági Minisztérium
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Takarmányok fehérjetartalma
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Zöldségnövények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Vöröshagyma.
Az élelmiszerek romlása
A szántóföldi növények piacszabályozása
Bakteriális fertőzések
Románia mezőgazdasága
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Mező élővilága.
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
A szőlő és környzete. A fény A szőlő a napfény 1-2%-át hasznosítja Napsütéses órák száma óra/év Laza szerkezetű legyen a lombfal É-D sorirány.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak.
Készítette: Üsth Ella Mónika
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Egészségtudatos gasztronómia
Sörgyártás kiselőadás
Az egyszikűek.
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET
21. FÖLDMŰVELÉS.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Az egyszikűek.
Előadás másolata:

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE Negyedik előadás 2018.12.30.

MÉRGEZŐ ANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN Természetes eredetű méreganyagok Mikroorganizmusok által termelt mérgek Technológiai eredetű méreganyagok Szermaradványok 2018.12.30.

Természetes eredetű méreganyagok Nitrátok és nitritek Növény Nitrátion, mg/kg Március Május Július-augusztus Paradicsom 300… 500 100… 150 50… 100 Paprika 400… 700 400… 500 Fejes saláta 1500… 3000 800… 1500 - Sárgarépa 1000… 1400 250… 300 Hónapos retek 3000… 4000 2000… 3000 Spenót 1500… 4500 500… 1800 2018.12.30.

Természetes eredetű méreganyagok Ciántartalmú glikozidok Metilalkohol Szolanin 2018.12.30.

MIKROORGANIZMUSOK ÁLTAL TERMELT MÉRGEK Baktérium toxinok Mikotoxinok 2018.12.30.

Betegségcsoportok, kórokozók, járványügyi jellemzők Kórokozók, betegségek Járványügyi jellemző Ételfertőzések Állati eredetű fertőzés Baktériumok pl. szalmonellák, brucellák A szalmonella emberről emberre terjedhet, de nem ez a jellemző   Vírusok, pl. száj és körömfájás férgek, pl. trichinella és galandféreg Emberi eredetű fertőzés Pl. hastífusz, vörheny, stb. Jellemző terjedésük nem élelmiszer utján Vírusok Pl. hepatitisz A, enterovírusok Állati véglények (protozoonok) Pl. amőbás vérhas okozója Feltételes kórokozok Pl. E Colie egyes típusai 10000… 1000000 csíra szükséges a tünetekhez Toxikózisok Bakteriális ételmérgezések Baktériumtoxinok Botulotoxin Kontaktterjedés nincs, a tünetekért az élelmiszerben termelt toxin a felelős Ételmérgezések Növények okozta ételmérgezések Kalapos gombák (mérgezők) Mikroszkopikus gombák toxinjai, mérgező növények, pl. keserű mandula, csírázó burgonya A mérgező növényt, a kontaminált élelmiszert fogyasztók veszélyeztetettek Állatok okozta ételmérgezések Mérgező anyagot termelő állatok, főleg halak húsa, és egyes szervei Az élelmiszert fogyasztók betegszenek meg 2018.12.30.

Technológiai eredetű méreganyagok Fémek Berendezésekből (Cu, Pb, Hg) Fém csomagolóanyagokból (Sn, Al) Vegyi folyamatokból (Ni) Nemfémek Égéskor, füstöléskor keletkező anyagok (3,4-benzpirén) Idegen anyagok (műanyag, festékanyagok, üvegszilánk (!), stb) 2018.12.30.

Peszticidek: Mosószerek Fertőtlenítőszerek Szermaradványok Rovarölőszerek (inszekticidek) Gombaölőszerek (fungicidek) Gyomirtószerek (herbicidek) Mosószerek Fertőtlenítőszerek 2018.12.30.

GABONAFÉLÉK 2018.12.30.

A VILÁG GABONATERMELÉSÉNEK MEGOSZLÁSA FÖLDRÉSZENKÉNT 2018.12.30.

A BÚZA Felhasználási megoszlás Kenyérgabona Takarmányozás Csoportosítás az érési idő szerint: Korai érésű fajták (GK Tiszatáj, Martonvásári4) Középérésű (Martonvásári6, Bezosztája, Jubilejnaja) Késői érésű (Martonvásári1) Csoportosítás keménység szerint: Közönséges búzafajták Keménybúzák (Triticum durum) 2018.12.30.

ROZS Hidegtűrő gabonafajta Termesztése újra fellendül Vízzel kimosható sikért nem tartalmaz Termesztett fajták: Danae, Kisvárdai1, Kecskeméti H, Lovászpatonai) 2018.12.30.

Triticale Búza és rozs keresztezéséből Hideg klímájú, laza talajon termesztik Ellenállóbb a búzánál Takarmányozásra használják Termesztett fajta: Triticale 64 2018.12.30.

ÁRPA Felosztás a kalász morfológiája szerint : Sörárpa: Árpafajták: Kétsoros Négysoros Hatsoros Sörárpa: négysoros őszi árpa, kétsoros tavaszi árpa Árpafajták: Őszi árpák: Horpácsi kétsoros, Martonvásári 34, KG 58, Kompolti korai Tavaszi árpák: HK42, Tápláni tavaszi sörárpa, Martonvásári 43 2018.12.30.

KUKORICA a. Sima szemű kukorica. Kemény, a keményítőszemcséket sikér borítja, amelyek a keményítőszemcsék közötti részeket teljesen kitöltik. Ezért a fehérjetartalmuk magas, 11-12%. b. Lófogú kukorica. A világon ezt termesztik a legnagyobb területen. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb takarmánykukorica. c. Csemegekukorica. Édes keményítőt tartalmaz. A cukrok keményítővé való alakulása a szemben zavart, ezért zsenge állapotban sok cukrot tartalmaz. d. Pattogatni való kukorica. A szem lisztes része kicsi, és vastag üreg veszi körül. Létezik rizsszemű és gyöngyszemű típusa is. Az endosperm majdnem teljes egészében szögletes, és egymáshoz tapadó keményítőszemcsékből áll. Hevítéskor az endospermből felszabaduló vízgőzök hirtelen felszakítják a magburkot, és az endosperm fehér, laza tömegként kifordul. 2018.12.30.

Zab Pohánka Köles Takarmánygabona Újabban diétás étkezéshez terjedt el Takarmánygabona, baromfieledel Köles Takarmánygabona, baromfieledel 2018.12.30.

Rizs Ázsiai népek legfontosabb élelmiszere Aminosavösszetétele jobbmint a búzáé Fehérjetartalma 6-9% A szervezet 88%-ban hasznosítja 2018.12.30.

A gabonaszem szerkezete és összetétele 2018.12.30.

Gabonafélék általános összetétele (%-ban) 2018.12.30.

KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET 2018.12.30.