A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

CreaSpace Kreatív Iparágak a digitális térben ÚSZT konzultációs konferencia és eFestival Gála Budapest, Magyar Telekom Székház Tölösi Konferencia Központja.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Képesítési Keretrendszerek Európában
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az innováció forrásai.
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Civil Európa – civilek Európában
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A magyarországi K+F politika
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Csala Dénes tanulmánya alapján
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója 2018. december 26.

Főbb témakörök A tudásalapú gazdaság és társadalom fogalmi értelmezése Helyzetkép a magyar innovációs teljesítményekről Kihívások, feladatok 2018. december 26.

A tudásalapú gazdaság értelmezése Gazdaság, amelyben a hozzáadott érték nagyobb hányadát a tudásalapú javak és szolgáltatások termelése, elosztása és felhasználása adja. Főbb jellemző vonások: Tudásalapú iparágak High-tech szervizek és tudás-intenzív szolgáltatások, beleértve a közszolgáltatásokat is Tudástermelés (-ipar), K+F tevékenység Áthatja a gazdaság valamennyi szegmensét, a hagyományos ágazatokat is 2018. december 26.

A magyar helyzetkép Innovációs teljesítményindikátorok I A magyar helyzetkép Innovációs teljesítményindikátorok I. INNOVÁCIÓS HAJTÓERŐK 2018. december 26.

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók megoszlása ISCED képzési területek szerint 2018. december 26.

II. TUDÁSALKOTÁS 2018. december 26.

A bruttó K+F ráfordítás megoszlása pénzforrások szerint 2018. december 26.

A bruttó K+F ráfordítás a GDP százalékában (néhány kiemelt ország-csoport átlagában és a szélső értéket képviselő országban, valamint Magyarországon) 2018. december 26.

III. INNOVÁCIÓ ÉS VÁLLALKOZÁS 2018. december 26.

Az IKT ráfordítások GDP-hez viszonyított arányai (2004; százalékban) 2018. december 26.

2018. december 26.

IV. ALKALMAZÁS 2018. december 26.

V. SZELLEMI VAGYON 2018. december 26.

Az egy millió lakosra jutó bejelentett EPO és USPTO szabadalmak száma 2018. december 26.

Összevont teljesítményindikátor 2018. december 26.

Kihívások A nemzeti vs a globalizált világgazdasági erőtér harmonizálása A piacgazdasági hatások – társadalmi szempontok ütköztetése A vagyon-, jövedelemeloszlás egyenlőtlensége Az állam szerepvállalása 2018. december 26.

1. A nemzeti vs globalizált világgazdasági erőtér harmonizálása lehet-e nemzetállami keretek között kiépíteni a tudásalapú gazdaságot; a lehetséges fejlődési utak egyre kevésbé függnek a nemzetállami feltételektől; a célokat és feladatokat az EU, illetve a globális világgazdasági térben célszerű meghatározni; a globalizáció a versenyt erősíti, ugyanakkor jelentősen deformálja is, egyben új lehetőségeket teremt a tudás és az innováció elterjesztésére; a kormányzati politika – EU politika összehangolása, ez utóbbi aktív, célirányos befolyásolása. 2018. december 26.

2. A piacgazdasági hatások helyes-e, lehet-e a célokat egy sajátosan liberalizált, de erősen deformált, sok irányban szabályozott piaci mechanizmusba, az úgynevezett angolszász modellbe ágyazni, a vegyes gazdaságot, a szociális piacgazdaságot leépíteni; lehet-e piac-állam dichotómiában gondolkodni. 2018. december 26.

3. A vagyon-, jövedelemeloszlás egyenlőtlensége az egyenlőtlenségeket tompítani szükséges, ez az alapja az esélyegyenlőtlenségnek, ugyanakkor az ösztönző erőt megőrizni 2018. december 26.

4. Az állam szerepvállalása az állam legfőbb teendője az esélyegyenlőség biztosítása, illetve az, hogy a tudás diffúzióját, az emberi tőke fejlesztését elősegítse és a szükséges szervezeti változásokat támogassa; központi és helyi szinteken egyaránt aktív szerepvállalásra van szükség az infrastrukturális, a kutatási és az innovációs rendszert érintő struktúrák meghatározásakor; olyan szabályokat alkosson, olyan környezetet hozzon létre, amelyek a tudásközpontú stratégiát folytató vállalatok fejlődését segítik. 2018. december 26.

Feladatok A nemzeti oktatási rendszer fejlesztése, az élethosszig tartó tanulás, az intenzív tudásdiffuzió feltételeinek a biztosítása A szakképzés fejlesztése A tudásipar kiépítése, teljesítményének rendszeres növelése, a K+F tevékenység intenzifikálása A közigazgatás teljesítőképességének javítása A tudásalapú gazdaság követelményeit fokozottan érvényesítő szabályozás biztosítása A stratégiai tervezés megerősítése, átfogóvá, a gazdaságpolitika alapjává tétele 2018. december 26.