Bérek szerepe a munkaerő- mobilitás alakulásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A gazdasági fejlettség mutatói
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Munkavállalás az Európai Unióban
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Bevándorlás és/vagy elvándorlás Magyarország nemzetközi összehasonlításban Hárs Ágnes, Kopint-Tárki MIGRÁCIÓ - és társadalmi-gazdasági összefüggései MTA.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Magyar versenyképesség 2017
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Dolgozói mobilitás.
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Dolgozói mobilitás.
A munkaerőpiac áttekintése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Kereseti egyenlőtlenségek
Dolgozói mobilitás.
Előadás másolata:

Bérek szerepe a munkaerő- mobilitás alakulásában Hárs Ágnes KOPINT-TÁRKI Bérfelzárkózás Európában Kossuth klub, 2018.03.27

munkaerő-mobilitás /migráció mozgatórugók, elméleti magyarázatok, hatásmechanizmusok Mi mozgatja a migrációt (akár belföldön, akár határokon keresztül)? A klasszikus közgazdasági elméletekben (Harris–Todaro 1970) a költözésre vonatkozó migráció döntését az egyén hozza meg mindenekelőtt az elérhető bér és a foglalkoztatási lehetőség – illetve az ezekben mutatkozó várható különbség alapján a migráns egyén úgy hozhat racionális döntést a költözésről, ha együttesen számol a várható magas bérrel és a munkanélküliség esetén kieső jövedelemmel, és ezt a munkanélküliség valószínűségével súlyozza a lakóhely, az otthon megszokott környezetével leírható számos tényező elvesztése további (nehezen mérhető), szubjektív költségként szerepel. Azok indulnak inkább el, akiknek a költözés adott bérkülönbség és egyéb kockázat mellett várhatóan megtérül, ezért nagyobb valószínűséggel a fiatalok, az iskolázottabbak indulnak el, a legszegényebbek és a képzetlenebbek kimaradnak (az emberitőke-elmélet alapján)

Migráció és munkaerőpiac a bérek hatása A migráció foglalkoztatási hatása, szerepe a regionális kiegyenlítődésben korlátozott, a mobilitás hatására a regionális munkapiaci különbségek nem változnak jelentősen. A kiegyenlítődés elmaradását a mobilitás tökéletlensége mellett az is okozza, hogy a bérkülönbségekre csak nagyon kicsit érzékeny a munkaerő. Pl. USA 25 százalékos bérkülönbség legfeljebb a nettó migráció 1 százalékos növekedéséhez vezet(Barro–Salai-Martin 1995) . hosszú idősorokat felhasználva vizsgálatok igazolják, hogy a jövedelmek területi kiegyenlítésében a tőkeáramlás hatása a meghatározó. (Rappaport 2005)

Migráció és munkaerőpiac bérek és termelékenység – nemzetközi összehasonlítás Bér és termelékenység az EU 15 átlagában, % (nominális EURO) Forrás: AMECO (2018) Közli: Banchmarking Working Europe, Etui, 57. o

Migráció és munkaerőpiac növekvő migráció – nemzetközi összehasonlítás Az EU 15 országában élő EU8+2 állampolgárok arányának éves változása az állampolgárságuknak megfelelő ország népességében (január1-re vonatkozó értékek) saját számítások az EUROSTAT egyes országokban élő külföldi népesség állampolgárság szerint adatok alapján

Migráció és munkaerőpiac irányok és nagyságrendek- nemzetközi összehasonlítás ÚJ EU országokból elvándorlók fő célországok szerint - kék: fő cél; rózsaszín: második cél állomány, állampolgárság szerint 2016 január 1. (ezer fő) Forrás: Eurostat ‘Population on 1 January by age group, sex and citizenship’ dataset, dataset code: migr_pop1ctz

Migráció és munkaerőpiac növekvő elvándorlás Magyarországról A magyar migráció növekedése a fő célországok irányába Külföldön élők létszámváltozása regisztrált adatok (fő) 2010 körül a magyar elvándorlás mértéke, mintázata hasonlóvá vált a régió többi országáéhoz, megszűntek a korábbi alacsony migrációt fenntartó hatások. Jellemző az elvándorlás iránya és annak változása. Számottevő nagyságú (50% feletti) a visszavándorlás a kedvezőtlen gazdasági környezetben is! Forrás: saját számítások a tükörstatisztikák alapján Hárs, TRIP 2016

Migráció és munkaerőpiac növekvő elvándorlás Magyarországról Az EU8-országok zömében az uniós bővülés lehetőségének külső sokkját követte a gyorsan növekvő migráció, amikor az érintett országokban kedvezőtlenek voltak a munkapiaci mutatók, kedvezőtlen az ellátórendszer védőhálója, magas volt a munkanélküliség, tehát a migrációt ösztönző (push) hatások erőteljesek voltak, és néhány ország támogatóan nyitotta meg munkapiacát az intenzív beáramlás előtt Magyarország esetében ilyen külső sokkhatást 2010 után a hazai kedvezőtlen gazdasági és munkapiaci folyamatok, a kétszámjegyűre növekedett munkanélküliség és a belső intézményi környezet változása révén erősödő migrációs nyomás mellett az ekkor szabaddá váló osztrák és német munkapiac vonzereje jelentett.

Migráció és munkaerőpiac a munkaerő-elvándorlás Magyarországról A külföldön dolgozó magyar állampolgárok számának becslése, 2006–2016 Forrás: MEF-adatok alapján saját becslés - tükörstatisztikák alapján korrigált MEF-adatokkal becsült foglalkoztatottsági arány feltételezésével.

Migráció és munkaerőpiac a munkaerő elvándorlás struktúrája Foglalkoztatottak éves átlagos kilépési, visszatérési és nettó munkaerő-vándorlási aránya, 2011–2016 - Egyéni demográfiai, földrajzi jellemzők Kilépési arány: a külföldön munkába lépők átlagos aránya az átlépés időpontjában az érintett külföldön munkába lépő és a Magyarországon dolgozó, 18 éves és idősebb, nem nyugdíjas korosztály együttes létszámához képest. Visszatérési arány: a külföldről hazatérő elhelyezkedők átlagos aránya az érintett hazatérők és az átlépés időpontjában Magyarországon dolgozó, 18 éves és idősebb, nem nyugdíjas korosztály együttes létszámához képest. Nettó arány: a kilépők és a visszatérők különbözetének átlagos aránya az érintettek és az átlépés időpontjában Magyarországon dolgozó, 18 éves és idősebb, nem nyugdíjas korosztály együttes létszámához képest Forrás: MEF-adatok alapján saját becslés Negyedéves átlagos változás adataiból számított éves átlagos értékek.

Migráció és munkaerőpiac a munkaerő elvándorlás foglalkozásonként Foglalkoztatottak éves átlagos kilépési, visszatérési és nettó munkaerő-vándorlási aránya, 2011–2016 - Foglalkozási csoportok A jelentős elvándorlás mellett 2011–2016 között évente átlagosan a kilépők fele tért vissza hazai munkahelyekre bizonytalan a visszatérés szelektivitása. Iskolai végzettségenként egyáltalán nem látszik szelektivitás, és a régiók szerint is kevés esetben. A foglalkozásokat vizsgálva azonban minden ipari foglalkozás esetében viszonylag magas a visszatérés, a nem fizikai foglalkozások esetében azonban ez nem látszik. Forrás: MEF-adatok alapján saját becslés Negyedéves átlagos változás adataiból számított éves átlagos értékek.

A munkaerő elvándorlása intézmények, beavatkozások Munkapiaci válaszok, alkalmazkodás: a bérek növekedését az emigráció sokáig jelentősen nem volt képes befolyásolni Korábban épp abban a magas jövedelmű csoportban emelkedtek a bérek, ahol kicsi az elvándorlás, miközben az elvándorlás által jobban érintett csoportokban nem vagy csak alig. olyan társadalmi csoportok esetében, amelyek különösen érintettek a migrációban, a hatás kis mértékben érzékelhető volt szaporodnak a munkaerőhiányról szóló beszámolók. Növekszik az üres álláshelyek száma. A bérhatások érvényesítésében a béralku fontos szerepet játszhat kötelező minimálbér emelés – jelentős (2014 óta minimálbér 36%-kal; garantált bérminimum 53%-kal növekedett). Emelés korlátja az átlagbérhez viszonyított nagyság – ez nem lehet akármekkora (bérfeszültség)

A munkaerő elvándorlása intézmények, beavatkozások – reálkereset változása A GDP, reálkereset és foglalkoztatás éves változása, előző év=100 Forrás: KSH

A munkaerő elvándorlása intézmények, beavatkozások A gyorsan növekvő migráció aggasztó jelzés, Munkapiaci és társadalmi következményei is érezhetőek és erősödnek A hazai munkapiaci alkalmazkodás késlekedik Magyarországon a migráció növekedésével együtt gyorsan megjelent a ’migráció kultúrája’ (Kandel–Massey 2002) a kultúrában és a mindennapokban is megjelenik a migráció narratívája, felerősítve a migrációt meghatározó tényezők hatását külföldi munkavállalás komoly lehetőségként fogalmazódik meg az érintett csoportok számára felülértékelve a migráció előnyeit (pl. orvosok elvándorlását vizsgálva) a kapcsolatok erősödő hálója fontos szerepet játszhat ebben, ennek megfelelően alakulnak az életstratégiák kialakítására, az iskolázásra vonatkozó döntések.

A munkaerő elvándorlása intézmények, beavatkozások szubjektív vélekedés Hogyan alakulnak a dolgok egy év múlva javulást várók aránya romlást várók aránya Forrás:Eurobarometer

A munkaerő elvándorlása intézmények, beavatkozások szubjektív vélekedés Hogyan alakulnak a dolgok egy év múlva Változást nem várók aránya Forrás:Eurobarometer