Baleseti elsősegély, vérzéscsillapítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
14. Tétel.
Advertisements

Elsősegélynyújtás Az évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyv     172. §-a szankcionálja az elsősegélynyújtás elmulasztását: „Aki nem nyújt tőle várható.
 .
Elsősegélynyújtás-oktatói tanfolyam
Gyermekkori alapszintű újraélesztés (PBLS)
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Válaszkészség vizsgálata
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
Dr. Göndöcs Zsigmond OMSZ Budapesti Mentőszervezete
KATASZTRÓFA ORVOSI SEGÉLYHELY (KOSH)
Oxiológia 2 Márovics Pál.
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 1-2. óra M
13. Tétel.
Az idegrendszer vegetatív működése
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
A villamos áram élettani hatása
Oxiológia 8 Márovics Pál.
Ifjúsági Vöröskereszt
Helyszíni sérült ellátás
Továbbképzés Szombathely június 30.
A szív betegségei.
Alapszintű újraélesztés
Elsősegélynyújtási feladatok Dr. Lengyel Emőke 2008
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
Vérzés, vérzéscsillapítás.
A vénás rendszer zavarai
12. Tétel.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Cardiopulmonaris Reanimáció (CPR)
Villamos Baleset és Mentés!!!
Gyermek újraélesztése
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
Alapszintű újraélesztés és félautomata defibrilláció bemutatása
Elsősegély, sebkötözés
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete (IFELORE) 2014.
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Elsősegély.
Válaszkészség , beteg rakciójának vizsgálata
163 SÉRÜLTELLÁTÁS DEBRECEN MENTŐÁLLOMÁS
BALESETI MECHANIZMUSOK
Furka Andrea oh. , Ács Gábor dr. , Debreceni Lajos dr
TÖRÉSEK- RÁNDULÁSOK- FICAMOK
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Reanimatio (újraélesztés)
Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
SEBZÉSEK – SEBELLÁTÁS 5. PROVIZÓRIKUS SEBELLÁTÁS CÉLJA
Amputációk a kézen és a felső végtagon
Felkészülés a nyárra, avagy hogyan előzzük meg a baleseteket… (és mi az első teendő, ha már megtörtént) ? Tiszaújváros Alapítvány Tiszaújváros.
A polytraumatizált sérült helyszíni ellátása
Polytraumatizáltak rehabilitációja
A túrázáshoz hasznos egészségügyi tanácsok
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
Mérgezések tünetei, ellátása
Belgyógyászati kórképek és légúti idegen test ellátása
IFELORE SOTE Oktatás Vérzések felismerése,
A szabadban, illetve a zárt kertekben történő égetés szabályai
Balesetek.
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Előadás másolata:

Baleseti elsősegély, vérzéscsillapítás. Kötözés. Rögzítés. Dr. Tornyos Szabolcs

Baleseti elsősegély Előfordulás: (helyszínek szerint) Közúti balesetek Munkahelyi-, foglalkozási balesetek Otthoni-, háztartási balesetek Közterületen előforduló balesetek Intézményekben előforduló balesetek (pl. gyógyszertárban lévő vevő)

Baleseti elsősegély Mechanizmus szerint: Több tényező játszik szerepet: Emberi (alkohol, psziché, járművezetés stb.) Járműtechnikai (járműtípusok különbözősége, szerkezete stb.) Biztonsági (övek, légszákok, gumik stb.) Környezeti (időjárás, frontok, úttest, kátyúk stb.) Egyéb (véletlen!)

Baleseti elsősegély Sérülések nagy részében a kinetikus energia a meghatározó Mozgó tárgyban (gépkocsi) lévő test rendszerint több sérülést szenved, pl.: ütközés autó és fa között járműben lévő ember ütközik az autón belül testüregek fala és az ezen belüli szervek ütközése

Baleseti elsősegély A test különböző részei másképp tűrik az erőbehatásokat, pl. a homlokcsont 500-1100 kp terhelést is kibír, a combcsont pedig maximum 760 kp-t. Külső tényezők fontosságát jelzi a Simpson-féle paradoxon: az autó súlyának 400-500 kg-onkénti növekedése, a halálos balesetek számát kb. 15%-kal „csökkenti”

Baleseti elsősegély Vitális paraméterek ellenőrzése: Sérülési kép: Eszméleti állapot Vérnyomás, keringés Légzés, (frekvencia?) Sérülési kép: Csonttörés? Egy vagy több csöves csont? Mellkas stabilitása? (légzés!!) Áthatoló hasi, mellkasi, medencetáji stb. sérülés? (vérzés!) Mérgezés? Füst inhalálás? Égés? (bőrszín!)

Baleseti elsősegély Alapfokú baleseti ellátás = ABC !! A; átjárható légút (airway) B; (befújásos) lélegeztetés (breathing) C; (mellkas compressio) keringés (circulation)

Baleseti elsősegély A, mint átjárható légút: Nyaki gerinc védelme (mindig figyelni rá!) Légzést figyelni: hallani, érezni, látni B, mint befújásos lélegeztetés: Nincs légzés: 2 befújás, orron keresztül, ha nem sikerül, akkor száj-garat toalett végzés, majd újra 2 befújás Ha van légzés, vagy sikeres a lélegeztetés, akkor „C”

Baleseti elsősegély C, mint mellkas compresszio: Szegycsont alsó harmadára helyezett tenyérrel, két kézzel végezzük. Könyök nem hajlik, csípőből nyomjuk. Az arány: 2 befújás : 15 compresszio, felnőtt esetén. Nyolc év alatt, vagy csecsemő esetén; 1:5, ill. 2:5.

Baleseti elsősegély Ha a vitális paraméterek jók, azaz van légzés és tapintható pulzus, de a sérült/beteg eszméletlen, akkor stabil oldal fekvésbe kell helyezni. A segítség (mentők) megérkezéséig vigyázni nehogy lehüljön. Közben külsérelmi nyomokat keresni!

Vérzéscsillapítás Külsérelmi nyomok lehetnek a ruhán, a testfelületen, ill. furcsán elhelyezkedő végtagokból lehet következtetni pl. a törésekre ficamokra. A legkézenfekvőbb külsérelmi nyom a vérzés! A vérzés ha nem belső, sebzés következtében jön létre.

Vérzéscsillapítás Seb: a bőr, a nyálkahártya és/vagy az alattuk helyet foglaló szövetek külső erő behatására bekövetkező folytonosságmegszakadása. Fajtái: metszett, zúzott, szúrt, szakított, harapott, lőtt. Vérzés: három alapvető fajtáját különböztetjük meg: 1, hajszálerekből származó. 2, vénás vérzés. 3, artériás vérzés

Vérzéscsillapítás Hajszálerekből származó: gyöngyöző a vérzés csekély Vénás vérzés: egyenletesen folyó, vörös, több-kevesebb vérvesztés a véna nagyságától függően Artériás vérzés: lüktető, élénkpiros. Kivérzés az a. nagyságától függ, okozhat: kivérzést, shockot, halált

Vérzéscsillapítás Kapilláris vérzés: lemosás és sebfedés elégséges. De, rákérdezni véralvadási zavarokra!! Vénás vérzés: beteget lefektetni, vérző testtájékot felemelni ill. felpolcolni, majd nyomókötést felhelyezni a vérzés fokának megfelelően. Nem (!) szorító kötést mert az vénás pangást okozhat! Ebben az esetben a szorító kötés műhibának számít!

Vérzéscsillapítás Artériás vérzés: kétféleképen csillapíthatunk artériás vérzést; 1, ujjnyomásos technikával. 2, artériás nyomókötéssel. Ujjnyomásos (digitalis) technika: a testen különböző un. artériás nyomópontok vannak, miket helyesen nyomva a tőle messzebb lévő érzést csillapíthatjuk. Ilyenek:

Vérzéscsillapítás Halánték (a. temporalis superficialis) Nyak (a. carotis communis) Kulcscsont alatt (a. subclavia) Hónaljban (a. axillaris) Felkaron (a. barchialis) Hasban (hasi aorta) Combon (a. femoralis)

Vérzéscsillapítás Speciális vérzések: Orrvérzés: okozhatja érülés, magas érnyomás betegség, irritáció, légúti hurut stb. Ellátása: nyugalomba helyezés, tamponálás, ha nem szűnik mentő hívása. Szájüregi vérzés: ált nyelvsérülés kapcsán, pl epilepsziás roham után stb. Nyelvet, gézzel a serülttel összeszorítatjuk. Vigyázni az aspirációra

Kötözés Fontos lehetőség szerint a kötözés előtt a lemosás. Lehetőleg valamilyen fertőtlenítő hatású anyaggal (seblemosó, Betadine) Ha nyílt ill. kiterjedt a sárülés lehetőség szerint steril fedést használjunk! Ha szövethiány lép fel, a szövetet a sérülttel együtt korházba kell juttatni! Ill. az amputált testrészeket is!

Rögzítés Eltört, ill. instabil végtagot lehetőleg csak hozzá értő rögzítsen! Rögzítés előtt gondoskodni, a vérzésről, ill. a seb/roncsolás tisztításáról. Nyílt törésnél, tilos a reponátió! Rögzítés finoman, vérzéscsillapításra koncentrálni. (nyomópontok!)

Rögzítés Figyelni a töréstől/ficamtól távolabbi testrészek vérellátására. Ha a sérüléstől distalisan a bőr kékül vérellátási zavarra lehet következtetni, mentőt kell hívni. Emlékeztetőül: 104!

Köszönöm a figyelmet! Felhasznált irodalom: Gőbl Gábor – Oxiológia Gaál Csaba – Sebészet