Őszintén a dokumentumkezelésről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önkormányzati információs rendszer
Advertisements

A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A tervezés mint menedzsment funkció
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Hol szökik a hatékonyság
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
A projektmenedzsment fogalma
A projektmenedzsment funkciói és területei
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
A számítógépes információs rendszerek A szervezés, tervezés gyakorlati kérdései.
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Projektindítási, dokumentálási és portfoliószintű költségkövetési feladatok támogatása az EPM.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Microsoft Project Server 2003 Egyedi projekt alkalmazások: pályázatok, beruházások kezelése a.
Korszerű irodai ügymenet komplex dokumentum-kezelési megoldásokkal.
Készítette: Bertalan Adrienn Csurgó Krisztina Vincze Bernadett Erika
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Projectkontrolling Készítették: Készítették: Balogh Miklós Hummer András Lajkó Péter Romváry Roland Zhou Xiao Bing.
Pénzügyi intézmények kontrollingja
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
EU-s pályázatok írása és módszertana
Funkciói, feladatai és területei
Munkavédelem és controlling
ADATVÉDELMI OKTATÁS
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
A projekt szervezeti formái
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Közigazgatás 8. Koháriné dr. Papp Edit FSZ képzés nov. 20.
Dokumentumkezelés Magyarországon
Dokumentumkezelés.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Kelemen Katalin (MNB) Konkoly Péter (Montana)
Szervezeten belüli adatvédelem
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
Minta IRATOK Az írásbeli kommunikáció eszközei az iratok.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
DMS Fórum Kovács Orsolya május 27. A dokumentumkezelés bölcsője és mozgatója - A dokumentumkezelés újjászervezése.
1 „Papírmentes iroda” avagy Mit jelent ma a teljeskörű elektronikus dokumentumkezelés? Bács Andrea fejlesztési konzulens.
Módosult a közfeladatot ellátó szervek iratkezeléséről szóló kormányrendelet (335/2005.) Dr. Hollósi Gábor Ph.D. Magyar Országos Levéltár Kormányzati Gyűjtőterületi.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
1. „Úton az elektronikus levéltár felé” konferencia Informatikai iratkezelő rendszerek minősítése, tanúsítása, az iratkezelő szoftverek jogszabályi.
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
Úton az elektronikus levéltár felé
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Dokumentumkezelő rendszer bevezetésének tapasztalatai
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Projekt neve Cég neve Előadó neve
Őszintén az archiválásról
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
GDPR kihívások.
Projekt neve | Cégnév | Előadó neve
Előadás másolata:

Őszintén a dokumentumkezelésről

Nagyértékű EDMS/ECM projektek Tapasztalat, hogy a nagyértékű projektek bukási aránya mintegy 60-70% !!! A bukás történhet: költségvetésben, célokban, határidőben, erőforrásban. A Gartner szerint:. Mintegy $75 milliárdot költenek évente bukott IT projektekre A probléma? Gyenge projektmenedzsment és rossz megközelítés Forrás: InformationWeek / 2005

Mi az oka a projekt sikertelenségének? Leszállított rendszer elégtelensége 62 % Szervezeti változtatások elégtelensége 45 % A projekt terjedelmén kívüli okok 35 % Komoly tervezési hibák 31 % Forrás: Gartner Research, 2005 Irreális és helytelen célkitűzések A Macska és a Mustár esete… Vezetői elkötelezettség Belső ellenállás Változáskezelés Szállítók eredeti célokon tartása Költségek elszabadulása

Peremfeltételek I. – EDMS bevezetés Ismerjük az üzleti és operatív folyamatainkat és azt is tudjuk, hogy elektronikus támogatással hogyan szeretnénk ezeket optimalizálni Pontosan tudjuk, hogy milyen problémák megoldására szeretnénk bevezetni a rendszert Ismerjük az integrációs és a migrációs igényeinket

Peremfeltételek I. – EDMS bevezetés A szervezeti ábra alapján az iratkezelés szempontjából jellemző egységek, munkatársak (nem vezetők!) kijelölése Interjú CSAK előre egyeztetett időpontban, ahol érinteni kell a dokumentumkezelési folyamatokat, kapcsolódási pontokat, kézi és központi irattár kérdéskörét, és át kell vizsgálni a meglévő dokumentumokat is (kérdőív). Jegyzőkönyvek készítése a felmérésekről és ellenőriztetése az adott munkatárssal Mindezt a határidők szigorú betartásával! OBJETÍV Elemzésnél rávilágítás azon pontokra, melyek: - megakasztják vagy lassítják a folyamatokat - a rések vagy fölösleges mozzanatok a folyamatban - a költséghatékonyságot veszélyeztetik - elavultak - túl sok erőforrást igényelnek a Szervezettől.

Peremfeltételek II. – EDMS bevezetés Pontosan tudjuk, hogy milyen ütemezésben szeretnénk A probléma és az igény alapján választunk megoldást! (nem fordítva) Van vezetői szponzor és belső, illetve szállító oldali projektmenedzser Rendelkezésünkre állnak az erőforrások.

Peremfeltételek II. – EDMS bevezetés Több alternatívás koncepcióterv, kidolgozva egyes alternatívák: - előnyeit - hátrányait - várható költségeit - várható megtérüléseket - létszámjavaslatát. Kidolgozva alternatívánként az iratkezelés módszerét VEZETŐ ÖSSZEFOGLALÓ (problémák, megoldások, várható költségek és várható megtérülések (plusz létszámjavaslat) Stratégiai, írásos döntés szükséges a végleges szabályozás megalkotásához. Döntést követően végleges határidők és ütemterv felállítása

Iratkezelési szabályzat az EDMS tükrében Fogalmi meghatározások, iratkezelési alapelvek (új/módosult fogalmak) – EDMS fogalmakkal egészül ki Kire, mire vonatkozik a szabályzat, hatálya, iratkezelés szervezete Iratkezelés folyamata (iratok kezelésének módja az átvételétől, nyilvántartásba vételen keresztül a tárolásig, selejtezésig-levéltárba adásig) – a folyamat kiegészül: elektronikus aláírással, szkenneléssel, teljesen elhagyhatja a hagyományos elemeket Egyéb eljárások, intézkedési tervek, melyek kapcsolódnak az iratkezeléshez (irat elvesztés, jogosulatlan hozzáférés, stb.) Irattári terv (az iratok irattárban történő rendszerezésének és selejtezés szempontjából történő válogatásának alapjául szolgáló jegyzék) – rendelkezni kell az elektronikus iratokról is

Iratkezelési szabályzat az EDMS tükrében Kapcsolódó szabályzatok: Archiválási szabályzat E-mail kezelési szabályzat Elektronikus másolatkészítési szabályzat Elektronikus aláírási szabályzat Informatikai biztonsági szabályzat Adatvédelmi szabályzat Titokvédelmi szabályzat

Múltra épített EDMS Optimális kézi irattárolás Rendezett iratok (iratjegyzék, folyamatos selejtezés) Optimális központi irattárolás Megsemmisítés

Köszönjük a figyelmet! prognax@prognax.hu