A parcellaszintű parlagfűfelmérés eredményei a Csepel-szigeten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Parlagfű-helyzet 2011-ben Magyarországon Dr. Oláh Lajos a Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke augusztus 24.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Szervezet-diagnosztika hálózatelemzéssel
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Általános helyzetkép a parlagfű okozta társadalmi problémáról
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
Erdőterületek felmérése távérzékeléssel
European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
Gazdaháló Konferencia, augusztus 30. GPS a kézben – hogyan lesz a területmérésből támogatási kérelem? Markócs József Kereskedelmi igazgató.
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
A parlagfű elleni védekezés új stratégiája Reális cél a pollen-koncentráció drasztikus csökkentése (30 db/m 3 ) Reisinger Péter és Kőmíves Tamás Nemzeti-Nemzetközi.
A Magyarország Parlagfű Elleni Akciótervéről szóló Kormányhatározatban foglalt feladatok, aktualitások Szalkai Gábor főosztályvezető-helyettes Élelmiszerlánc-felügyeleti.
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
Somogy megye vadgazdálkodásáról röviden
dr. Szalay Beatrix osztályvezető
ELTE GIS MeetUp 2011 Budapest, április 15..
Sajtótájékoztató Az APEH I. - VIII. havi ellenőrzési tevékenységéről szeptember.
Az önkormányzatok szerepe a parlagfű elleni hatósági védekezésben
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A kiskunsági erdőtűz kártételének felmérése távérzékeléssel
A különleges tejtámogatás
GKIeNET Kft. A Nemzeti Digitális Közmű – mint válasz az alapproblémára Tihany, május 27. Kis Gergely MKE 41. Vándorgyűlés, FITT Szekció.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
OSS szoftverek használta a VINGIS rendszer kialakításában
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
Akik a céljaikat árkon-bokron keresztül is elérik:
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Meteorológiai adatbázis története
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
Földhasználati nyilvántartás
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Zajmérések lefolytatása
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
KÖZFOGLALKOZTATÁS EREDMÉNYEI ZALA MEGYÉBEN ÉVBEN.
Fehérvári Tűzoltó Egyesület. Egyesületünk február 09-én alakult azzal a céllal, hogy javítsa városunk tűzvédelmét. Tagjaink aktív és nyugállományú.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Szeged Az E-kormányzás újabb építőköve Magyarországon: A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A múlt alacsony társadalmi mobilitás kis távolságú utazások helyváltoztatási eszközök alacsony kapacitása a nem saját használatú eszközök értékesítési.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
TOP vas megyei aktualitásai
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
A mérés jövője, az eredmények intézményi felhasználása
„Út a munkához”program
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Velünk élő középkor Forrás:
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

A parcellaszintű parlagfűfelmérés eredményei a Csepel-szigeten Exner Tamás Parlagfű Pollen No Egyesület www.ppne.hu (Kovács Tibor és munkatársai felmérései alapján, 2012, 2015)  

Történet: 2000-es évek: parcellaszintű élőhely-térképezési projektek (Ausztria) 2010 PME felmérése (önkéntes munka 4 közép-magyarországi településen: (Üröm, Szigetszentmárton, Iváncsa, Péteri) www.allergia-parlagfu.hu/eloadasok/exner_tamas_2011feb23.pdf 2012 Csepel-sziget külterületei (pilot project a VM megbízásából) 2012 Budakeszi (önkéntes munka a PME részére) 2014 PPNE felmérése: Fejér-megye, Úrhida (kül- és belterület) 2015 Csepel-sziget külterületei (FÖMI-kooperáció)

Térkép: ingyenes Google Föld Erre az ábrára visszatérünk. Fekete vonal: parcellaszintű térképezés határa Piros vonal: parlagfűvel erősen fertőzött parcellák

Felvett adatok: A kritériumok rugalmasan változtathatók!

Dokumentáció Fotó a parlagfűfoltról GPS-mérés (idő- és térbeli azonosíthatósággal) GPS-mérés

Adatok költség: 2 millió ft költség: 22,1 millió ft érintett terület: 25 000 ha bemért terület: 1772 ha ebből bimbós+virágzó: 1112 ha bírság: 16,7 millió ft (15 ezer ft/ha) szaldó: 14,7 millió ft nyereség fertőzöttség: 7% költség: 22,1 millió ft érintett terület: 1 500 000 ha bemért terület: 500 ha ebből bimbós+virágzó: 500 ha bírság: 7,5 millió ft (15ezer ft/ha) szaldó: 14,6 millió ft veszteség fertőzöttség: 0,03%

Összehasonlító adatok 1 ha parlagfüves terület felderítése: 1800 ft 44200 ft 25x 1 ha felderítés szaldója (bírság: 15000 ft/ha): 13200 ft -29200 ft megtalált parlagfüves területek aránya: 90-95% 0,4% 230x elérhető pollenkoncentráció csökkenés: 80-90% 0-1%

Összehasonlító adatok

Parlagfű-fertőzöttség mértéke Területi összesítés (Közép-Magyarország, 2009) FÖMI: Földmérési és Távérzékelési Intézet. Ez annyi, mintha 2 megyényi területet tömény parlagfű fedne le.

Parlagfű-fertőzöttség mértéke Területi összesítés (Csepel-sziget, 2012) ő FÖMI: Földmérési és Távérzékelési Intézet. Ez annyi, mintha 2 megyényi területet tömény parlagfű fedne le. összterület 25700 ha, fertőzött 1700 ha belterületet leszámítva 8-9%

Mentesítési statisztika 5-7 hét után: 39 igen, 6 részben, 92 nem = 28-29%

További feltétel: eljárások anyagi és munkaerő-forrásának bizto-sítása,hatósági ellenérdekeltség megszűntetése A hatósági törvényszegések formái: 1. egyáltalán nem reagálnak a bejelentésre 2. intézkedés helyett magánvéleményüket közlik a válaszukban (jegyzők) 3. a nyilvánvalóan fertőzött, pontos koordinátákkal ellátott területen „nem találják“ a parlagfüvet 4 részleges mentesítésnél is mentesítettnek nyilvánítják a területet 5. háttéralkut kötnek a tulajdonossal, hogy mire kimennek helyszíni ellenőrzésre, megtörténjen a mentesítés és elmaradhasson a hatósági munka ill. a növényvédelmi bírság kiszabása 6. a fertőzött terület méretét irreálisan alábecslik 7. irreálisan alacsony parlagfűborítást állapítanak meg (pl. közel 100% borítás esetén 5-10%-ot)… Az eljárások lefolytatásának elszabotálása olyannyira rendszerszintűvé váltak, hogy pl. 2015-ben belterületen országosan 8 db parlagfüves területet derítettek fel 0,57 ha-on!

Köszönöm a figyelmet! Ambrosia hispida