Mit vár a gazdaság az új kormánytól? Amit a régitől…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
A Kormány intézkedései és tervei
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
A kamarák szerepe a felnőttképzésben
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnök A Magyar Közgazdasági Társaság 48.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
E GYSZERŰ Á LLAM P ROGRAM Zöld lámpát a vállalkozásnak!
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Merre tovább, magyar gazdaság? június 20. Miklóssy Ferenc Elnök Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Német Tagozat.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Válságkezelő és Gazdaságélénkítő Csomag – A vállalkozások támogatása – REGIONÁLIS GAZDASÁGI ÉVNYITÓ és a NYUGAT-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MINŐSÉGI DÍJ ÁTADÁSA.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Gazdasági Évnyitó 2010 Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k helyzete Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
2009.november 30. dr. Szilágyiné Baán Anna titkár.
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
az önkéntes kamarai tagság
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Patikamérlegen a magyar gazdaság
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Költségvetés – vállalkozói hatások
Előadás másolata:

Mit vár a gazdaság az új kormánytól? Amit a régitől… Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Régóta hangoztatott elvárások Valódi konvergencia Egyensúly és növekedés, gazdaságfilozófia váltás, fenntarthatóság Versenyképes gazdaságkörüli környezet Az európai uniós források átcsoportosítása gazdaságfejlesztésre Adócsökkentés Bürokráciacsökkentés Korrupció visszaszorítása Az állami vállalatok átalakítása Valós szerkezeti reformok Önkormányzati rendszer Oktatás Egészségügy Nyugdíj Adórendszer 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai anyagok Adminisztráció és bürokráciacsökkentés Adórendszer átalakítása Foglalkoztatás bővítése Szakképzés Kereskedelemfejlesztés Közigazgatási feladatok KKV finanszírozás Uniós források átcsoportosítása 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Uniós források átcsoportosítása Tartós, markáns kamarai kritika > az élet igazolta Hibás célok Túlkomplikált feltételrendszer (pl. UMFT 710 kifizetési jogcím) Önjáró intézményrendszer (Jelenleg az ÚMFT végrehajtásában 15 közreműködő szervezet, 44 irodával, az ÚMVP végrehajtásában, pedig 306 iroda vesz részt) Drága mechanizmus Forrás átcsoportosítás, új szemléletű forráselosztás Gazdaságpolitikai prioritások kijelölése Nagyobb támogatás a termelő szféra részére Átláthatóság, pályázatok számának csökkentése Az ÚMVP és az ÚMFT, valamint a GOP és a ROP átfedéseinek kiküszöbölése 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Adminisztráció- és bürokráciacsökkentés Adminisztrációs teher a GDP 6,8 %-a > ennek markáns csökkentését Hivatalok ellenőrzési és szankcionálási gyakorlatának azonnali felülvizsgálata Adózás és adatszolgáltatás Számvitel Pályázati kiírások és pályázatok pénzügyi elszámolása Foglalkoztatás Turizmus és vendéglátás Közbeszerzés újraszabályozása A hatóságok jogalkotói hozzáállása Jogalkotás, kamarai szerepvállalás 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Adózás és adatszolgáltatás Az adónemek számának csökkentése Az adóalap csökkentő / növelő / kedvezményező jogcímek szűkítése Az egyéni vállalkozások adóztatásának további egyszerűsítése Behajthatatlan ÁFA újraszabályozása Visszaforgatott jövedelmek adómentessége Adóadminisztráció drasztikus csökkentése Kisvállalkozások számára negyedéves adóbevallás és befizetés Bevallások és bevallások határidejének egységes rendszere Ügyfélkapu érdemi működtetése, elektronikus ügyintézés bővítése A fizetési határidők betartása a hatóság számára legyen kötelező A környezetvédelmi termékdíj rendszerének újraszabályozása 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Jogalkotás, kamarai szerepvállalás Átláthatóbb jogalkotás, érdemi egyeztetés Kamarák bevonása „Saláta törvénykezés” minimalizálása Önkormányzatok gazdaságot érintő feladatainak kamarákhoz történő átadása: működési engedélyek kiadása, telephely engedélyezés, egyéni vállalkozói igazolványok kiadása Vállalkozásalapítással kapcsolatos feladatok a kamarákhoz: tanácsadás, tájékoztatás, felkészítés, engedélyezés A kamarák visszavétele az állami forrásgazdálkodásba: pályázat előkészítő- és bíráló bizottságok, regionális fejlesztés 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Az adórendszer átalakítása Reális és elviselhető terhek a gazdaságon Tisztább, átláthatóbb, takarékosabb államigazgatás A teljes adó- és járulékrendszer radikális átalakítása Egyéb, adó módjára működő terhek áttekintése Forgalmi- fogyasztási- vagyoni típusú adók preferálása, élőmunka terhek és jövedelemcentralizáció mérséklése ÁFA ÁFA kulcsok számának csökkentése Szálláshely szolgáltatás ÁFA kulcsának csökkentése Fordított ÁFA fizetés megszüntetése ÁFA fizetés 45 napos határidejének 30 napra csökkentése 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Az adórendszer átalakítása Jövedéki adók További emelésnek nincs tere Az elszámolás egyszerűsítése Iparűzési adó fokozatos kivezetése SZJA Családi adózás Alkalmazotti kedvezmények csökkentése és egyszerűsítése EVA kulcs csökkentése K+F: innovációs járulék megszüntetése, adókedvezménnyel való helyettesítése „Kisadók” számának további csökkentése, összevonása 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Foglalkoztatás – 1 millió új munkahely Prioritások meghatározása Élőmunka-terhek csökkentése Munka törvénykönyve módosítása TB ellátások, táppénzszabályozás és nyugellátási rendszer anomáliáinak feloldása Rugalmas foglalkoztatási formák erősítése Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök erősítése, a Munkaerő-piaci Alap felügyeletébe a kamarák bevonása Szociális segélyek juttatásának szigorítása Minimálbér felfüggesztése „Átmeneti foglalkoztató szervezetek” kialakítása Belföldi piac védelme Százalékos EHO eltörlése Csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának módosítása Közmunkaprogramok módosítása Alkalmi munkavállalás szabályainak módosítása 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Vállalati gyakorlati képzés óraszám arányának alakulása Németországon és Magyarországon 4288 4288 4288 1511 1742 1645 géplakatos kőműves ács,állványozó

A foglalkoztatási szint lehetőségei: A 18 / 19 éves korosztály létszáma ~ 125 ezer fő 60 % érettségit szerez > 75 ezer fő 20 % szakiskolát végez > 25 ezer fő 20 % nem szerez végzettséget > 25 ezer fő A végzettséget nem szerzettek közül 15 ezer fő beemelhető lenne a szakképzésbe S az érettségizettek közül? A 35 év alatti segélyezettek közül 7 ezer nem végezte el az általános iskolát sem 28 ezer általános iskolát végzett A munkanélküliek 50 %-a semmilyen szakképesítéssel nem rendelkezik 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdaság és szakképzés Akkut szakképzési válság Fizikai szakmák társadalmi presztízsének helyreállítása Rossz szakmaszerkezet Elvárás alatti tudásszínvonal Szakmunkáshiány Intézményrendszeri feszültségek Súlyos társadalompolitikai vetületek Hosszú távú (10 – 15 év) szakképzési stratégia kialakítása A szakképzés állami irányítása széttagoltságának (11 minisztérium) megszűntetése A szakképzés-fejlesztési programok újragondolása Az intézményhálózat működőképességének és hatékonyságának áttekintése > NSZFI? 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdaság és szakképzés TISZK-ek helyzetének és jövőjének tisztázása Valódi duális képzés, a gyakorlati képzés óraszámának emelése A gyakorlatigényes szakmák teljes körének átadása A felsőfokú szakképzés rendbetétele Keresletvezérelt szakképzés Egyenszilárdságú vizsgáztatás, regionális vizsgaközpontok hálózatának kiépítése A tanulószerződések rendszerének továbbfejlesztése Szakma Kiváló Tanulója Verseny Gyakorlati képzés súlyának erősítése A gazdálkodók érdekeltségének erősítése Mestervégzettség kiterjesztése és egyenszilárdságúvá tétele Élethosszig tanulás és szakképzés Szakképzési alap – szakképzési finanszírozás 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A kereskedelemfejlesztés átalakítása Széttagolt, drága, rossz hatásfokú intézményrendszer Az intézményrendszer működésének összehangolása / összevonása A befektetés-ösztönzés és kereskedelemfejlesztés szétválasztása A Kárpát-medence, mint egységes gazdasági térség Beszállítói láncok létrehozása és erősítése Külgazdasági szakdiplomata hálózat aktivizálása Vegyes-kamarai hálózat erősítése Az eszközrendszer további elemeinek aktivizálása és integrálása: EXIMBANK, MEHIB, tőkebefektető cégek 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

KKV-kat támogató hitelprogramok: UMFT 53 szerződött ügynökön keresztül 2007-ben 395 vállalkozás hitelezése 2008-ban 261 vállalkozás hitelezése Mikrohitel és Mikrohitel Plusz programok 3 év alatt együttesen 2 Milliárd forint hitelkihelyezés 381 vállalkozásnak 2009-ben 9 Milliárd forint Mikrohitel kihelyezés 1490 vállalkozásnak JEREMIE forrás 190 Milliárd forint > kihelyezve 7 Milliárd Összesen közel száz „közreműködő szervezet” JEREMIE kockázati tőkealapok megjelenése 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kamarai törvény átalakítása Rálátás a gazdaság valamennyi szereplőjére, teljes körű regisztráció Egyes közigazgatási feladatok átvétele a vásár és kiállítás-szervezők nyilvántartása, a vásárok és kiállítások kategóriába sorolása (minősítése), az ingatlanközvetítők és ingatlan értékbecslők nyilvántartása, a vendéglátóhelyek osztályba sorolásának nyilvántartása (korábban kamarai feladat volt, jelenleg ilyen kötelezettség nincs), a szezonvégi és egyéb kiárusítások feltételeinek meghatározása, a fokozottan balesetveszélyes szakmákban e tevékenységet folytatók regisztrálása és a személyi feltételek között a mestervizsga előírása 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Közigazgatási feladatok átvétele – egyéb kérdések Kontárok elleni hatékonyabb fellépés Egyéni vállalkozók bejelentéshez kötött nyilvántartása Egyéb gazdasági tevékenységet folytatók nyilvántartása Kiemelt területek Kereskedelem, turisztika Közúti közlekedés, szolgáltatás Ipar Átgondolt adatgyűjtés Választási mechanizmus újragondolása Egységes tagdíjrendszer, KKV-k tehermentesítése A decentralizált feladatok a területi kamarákhoz, centralizált feladatok az országos kamarához 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kereskedelem, turisztika Üzletek működési engedélyének kiadása Bevásárlóközpontok bejelentés köteles nyilvántartása Kontingentált vállalkozási export és import engedélyezése Külkereskedelmi szakértői engedélyek kiadása Idegenvezetők bejelentéshez kötött nyilvántartása Lovas szolgáltató tevékenységet végzők bejelentéshez kötött nyilvántartása Szálláshely-szolgáltatók részére üzemeltetési engedély kiadása, nyilvántartása Tartós szálláshasználati szolgáltatás bejelentéshez kötött nyilvántartása (ingatlanok időben megosztott használata, korábban kamarai feladat volt) Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység folytatásának engedélyezése, nyilvántartása (korábban kamarai feladat volt) 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara További feladatok Közbeszerzés átalakítása Felnőttképzés, felsőoktatás Székház További átvehető feladatok megvizsgálása A kamara működési színvonalának erősítése 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Menetrend Közös nyilatkozat Folyamatos egyeztetés valamennyi szinten Kormányprogram Anyagok továbbfejlesztése Törvényelőkészítő munkabizottság létrehozása Július 1 Elnökségi állásfoglalások 2011 január 1 2010 – 2014 2018.09.21. Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

www.mkik.hu