Az ésszerű táplálkozás A szervezet sav-bázis egyensúlya tovább
Ételed az életed „Minden időben jobb, ha az orvosságokat a konyhából, mint ha a patikából kapjuk.” (Frantz de Rontzier)
Fontos, kezelési útmutató Az első dia Súgó Tartalom Az előző dia Utoljára megtekintett dia Következő dia Utolsó dia
VÁZLAT A program célja (5.) A program rövid tartalmi leírása (7.) Tartalom és tevékenységek (9.) a, részellenőrzés (13.) b, Új ismeretek (15 – 25.) c, Önellenőrzés (26.) d, Összefoglalás (28.) e, Kérdések és válaszok (31.) Egyéb (35-37.) a, fogalmak b, illusztrációjegyzék c, felhasznált irodalom
A program célja A résztvevők ismerjék: a szervezet sav-bázis egyensúlyának jelentőségét; a helyes és helytelen táplálékokat; Váljanak képessé felismerni a helyes és helytelen táplálkozási elemeket Váljanak igényessé saját és környezetük táplálkozási szokásainak kialakítása terén.
Legfőbb célunk Megmutassuk és felhívjuk a figyelmet a helytelen táplálkozás következményeire Megismertessük a helyes táplálkozás összetevőit Igényt teremtsünk aziránt, hogy a hallgató a tanultakat saját és környezete étrendjének tervezése során automatikusan alkalmazza
Rövid tartalmi leírás Jelen korunk életvitele és táplálkozási szokásai olyan savas sejtállapothoz vezetnek, melyek: A vér alacsony PH értékéhez, Tartós gyulladásos betegségekhez, Gyógyszeres terápiákhoz, Egyre ellenállóbb betegségek kialakulásához vezetnek.
Rövid tartalmi leírás A táplálkozás savas irányba való elmozdulását a gyomor érzi meg a leghamarabb. A gyomor visszafogja saját savtermelését Savhiányos hurut, fájdalmak, gyomorégés, fekély alakul, melyet a bélrendszer betegségei jelennek meg. További következmények: gyorsabb öregedés, lelki betegségek kialakulása, rövidebb ÉLET! Feladatunk: táplálkozási szokásainkon változtatni KELL! 1.
MIT (T)EGYEK? Igyak vizet? Igyak tejet? Szedjek szódabikarbónát? Akkor mit…? KEVÉS! Gyomorégésem van ÁTMENETILEG TALÁN JÓ, DE NEM EZ A MEGOLDÁS! NEM! VÁLTOZTASS ÉTRENDET ÉS ÉLETVITELT!
Vajon mi lehet az oka annak, ha: gyakran vagy fáradt; energiahiányban szenvedsz; testi gyengeség vesz erőt rajtad; végtag- és izomfájdalmaid vannak? S még sorolhatnám…
Bizonyára tapasztaltad, hogy: Egyes ételek elfogyasztása után: gyomorégés jelentkezett. ? Magas lett gyomrod savtartalma?
Vagy mégsem? A gyomor visszafogja savtermelését Emiatt a vékonybél sem tudja felszívó munkáját ellátni A bomlás során keletkező foszfor, kén és húgysav a vérbe kerül. A vér elsavasodik (csökken PH értéke) Kellemetlen tünetek, betegségek jelennek meg.
Részellenőrzés, visszacsatolás 1. Kérdések: 1. Milyen következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak? A, gyorsabb öregedés B, korai betegségek kialakulása C, elhízás 2. Milyen betegségek jelentkeznek a rossz táplálkozás következtében? A, porckorongsérv B, reuma C, depresszió Helyes válaszok: 1. A, B, C, 2. A, B, C,
Részellenőrzés, visszacsatolás 2. Helyes válaszok: C, A, B, Kérdések: 1.Mi történik a gyomorsavval? A, kiürül a szervezetből B, a szódabikarbóna megköti C, a vér savasságát változtatja meg 2. Mit okoz a sejtek savasodása? A, akár bélrendszeri megbetege- déseket is okozhat B, akár csontritkulást is okozhat C, gyomorégést
„Mediterrán koszt” vagy „krétai étrend” Gyulladás=öregedés Sejtöregedés megelőzésének aranyszabálya: gyulladásellenes táplálkozási módok választása megvédi az immunrendszert „Mediterrán koszt” vagy „krétai étrend”
A gyulladásos folyamatok legfőbb oka: túl sok telített zsírsav fogyasztása (tehéntej, vörös húsok) A telített zsírsavak: tönkreteszik a sejtfal mobilitását, alkalmazkodó képességét gyulladások, rosszindulatú daganatok alakulnak ki
Kerülendő! a finomított élelmiszerek fogyasztása, mert értékes anyagok távoznak a finomítás során. Például a finomított cukor: savasan alakul át, gyulladást segítő vegyületeket képez, meggyorsítja a sejtek öregedését.
2006-ban befejezett vizsgálat szerint: Finomított szénhidrátok + sok édesség telített zsírsavak kevés antioxidáns Autoimmun betegségek Reumás izületi betegségek
Autoimmun betegségek Például: szklerózis multiplex, fekélyes vastagbélgyulladás a Chron betegség
„A hosszú élet-diéta” legfontosabb alkotóelemei 1. SZÉNHIDRÁTOK A napi kalória-bevitel 40-50 %-a szénhidrát legyen: teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, barna cukor, méz, kukorica, zabpehely, stb.
A napi kalória bevitel maximum 30%-a 2. ZSÍROK ÉS OLAJOK A napi kalória bevitel maximum 30%-a Ennek is csak maximum 25%-a lehet telített zsírsav Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Öregedés Öregedés lelassítása
Kerülendő ételek: zsíros húsok, szárnyasok bőre, kókusz- és pálmaolaj, melegen sajtolt olajok, tehéntej, zsíros sajtok, tejföl, tejszín, vaj, hidrogénezett margarinok.
Javasolt ételek: zsíros halak (lazac, harcsa, ponty, angolna, szardínia, makréla, hering), dió, lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj, feketekömény olaj.
3. Fehérjék napi bevitele 20-30% (80-200 g) Ajánlott fehérjeforrások: hüvelyesek, árpa, zab, búzafű, szója.
Mit és hogyan? A tápanyagokat lehetőleg eredeti formában vigyük be a szervezetbe! Fontos tápanyagok: Nyers hagyma Káposzta Retek Őszibarack Brokkoli Spárga Fokhagyma Torma Zöld alga
Önellenőrzés 1. Soroljon fel a helytelen táplálkozási szokások közül néhányat! Sorolja fel a helytelen táplálkozási szokások lehetséges következményeit! Értelmezze az sav-bázis egyensúly lényegét! Fogalmazza meg, hogy mi a különbség telített és telítetlen zsírsav között! Rendszertelenség, egyoldalúság, vörös húsok, túlfinomított ételek fogyasztása. Testi gyengeség, végtagfájdalmak, energiahiány, betegségekre való hajlam. Óvjuk szervezetünket a sejtsavasodást okozó táplálékoktól! A telített zsírok (pl. sertéshús) öregítnek, a telítetlen zsírok ( pl. lazac) fiatalítanak.
Önellenőrzés 2. 5. Sorolja fel táplálékokat a napi kalória-bevitel %-ában! 6. Sorolja fel a legfontosabb zöldségeket és fehérje forrásokat! 7.Sorolja fel amit a vitaminok és rostok megóvásáról tanult! 5. Szénhidrát 45-50% zsírok, olajok 20-30% fehérjék 20% 6. Hagyma retek torma, káposzta, sárgarépa, brokkoli – fehérjék: hüvelyesek 7. Kíméletes elkészítés
Összefoglalás Az előzőekben bemutattuk, hogy „életbe vágóan” fontos a helyes táplálkozási szokások kialakítása, a helyes táplálékok megválasztása Felhívtuk a figyelmet arra, hogy helytelen táplálékok fogyasztásának milyen következményei lehetnek
Összefoglalás Javaslatokat fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy miből mennyit fogyasszunk S végezetül újra felhívjuk a figyelmét mindenkinek, hogy korunk betegségét a rákot is megelőzhetjük, ha körültekintően választjuk meg táplálékainkat.
Értékelés A következőkben a tanult fogalmak elsajátításának a mértékét fogjuk ellenőrizni.
Kérdések, válaszok B, A, B, C, C, A, 1. Milyen következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak? A, minden betegség amiatt alakul ki B, korai betegségek kialakulása C, semmilyen 2. Milyen betegségek jelentkeznek a rossz táplálkozás következtében? A, porckorongsérv B, megfázás C, depresszió 3. Mi történik a gyomorsavval? A, kiürül a szervezetből B, a szódabikarbóna megköti C, megváltoztatja a vér savasságát 4Mit okoz a sejtek savasodása? A, akár bélrendszeri megbetegedéseket és csontritkulást is okozhat B, fejfájást C, gyomorégést B, A, B, C, C, A,
Kérdések, válaszok 5. A, 5. Melyek az ajánlott szénhidrátok? 6. B, 7. B, 8. A, 5. Melyek az ajánlott szénhidrátok? A, barnacukor B, fehér kenyér C, finomított cukor 6. Melyek az ajánlott zsírokat, olajokat tartalmazó táplálékok? A, hízott kacsa B, zsíros halak C, napraforgóolaj 7. Melyek az ajánlott fehérjék?? A, sertéskaraj B, hüvelyesek C, tojásrántotta 8. Melyek a „megelőző” táplálékok? A, káposzta B, főtt tojás C, tejszín
Százalékos határok az önellenőrzéshez Minden jó válasz 10%-nak felel meg 1. 0-50 % Tudása sajnos nem éri el a megfelelő szintet, javaslom, ismételje át az anyagot akár többször is. 2. 60 % Tudása sajnos nem elég alapos, javaslom, ismételje át az anyagot még egyszer. 3. 70 % Tudása közepes szintű, tekintse át, hogy melyik feladatot rontotta el és ismételje át, az ahhoz tartozó részeket. 4. 80-90 % Tudása jó szintű, bár még vannak hiányosságok, keresse ki, hogy melyik feladatot rontotta el, majd ismételje át a megfelelő részeket. 5. 100 % Gratulálunk, tudása kiváló szintet ért el, folytassa a következő leckével!
Hivatkozások Tartalom: Természetgyógyász Magazin XIV/1. 20-23. oldal Idézet: Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha 2000.
Fogalmak Alacsony PH érték: savasságra utal – ahhoz, hogy semleges legyen lúgosítani kell! Finomított élelmiszer: a finomítás során elveszítik értékes elemeiket Antioxidáns: értékes elem, fontos megelőző hatása van
Illusztráció jegyzék Brokkoli: az egyik legfontosabb zöldség a rák megelőzéséhez Búzacsíra, melyet a konyhában is termeszthetünk Spárga
Felhasznált irodalom Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha 2000. Természetgyógyász Magazin XIV./1.
Mindenkinek jó egészséget kívánok! Vége Telefon: 06 / 20 / 471-9615 E-mail: zsolt.matisz@freemail.hu Mindenkinek jó egészséget kívánok!