Az ésszerű táplálkozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Összeállította: Storchné Ildiko
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A köszvény Arthritis urica.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Az ókori sumér étkezési szokások
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Szerző neve A foglalkozás címe Egy foglalkozás, ~ 2 Word oldal ~ 4000-karakter 4-6 Kép (Fotó, vonalas rajz, Clipart, táblázat, grafikon) 1 objektum animáció.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Étkezési szokások az ókori Rómában
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A lipidek táplálkozási jelentősége
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az ésszerű táplálkozás A szervezet sav-bázis egyensúlya tovább

Ételed az életed „Minden időben jobb, ha az orvosságokat a konyhából, mint ha a patikából kapjuk.” (Frantz de Rontzier)

Fontos, kezelési útmutató Az első dia Súgó Tartalom Az előző dia Utoljára megtekintett dia Következő dia Utolsó dia

VÁZLAT A program célja (5.) A program rövid tartalmi leírása (7.) Tartalom és tevékenységek (9.) a, részellenőrzés (13.) b, Új ismeretek (15 – 25.) c, Önellenőrzés (26.) d, Összefoglalás (28.) e, Kérdések és válaszok (31.) Egyéb (35-37.) a, fogalmak b, illusztrációjegyzék c, felhasznált irodalom

A program célja A résztvevők ismerjék: a szervezet sav-bázis egyensúlyának jelentőségét; a helyes és helytelen táplálékokat; Váljanak képessé felismerni a helyes és helytelen táplálkozási elemeket Váljanak igényessé saját és környezetük táplálkozási szokásainak kialakítása terén.

Legfőbb célunk Megmutassuk és felhívjuk a figyelmet a helytelen táplálkozás következményeire Megismertessük a helyes táplálkozás összetevőit Igényt teremtsünk aziránt, hogy a hallgató a tanultakat saját és környezete étrendjének tervezése során automatikusan alkalmazza

Rövid tartalmi leírás Jelen korunk életvitele és táplálkozási szokásai olyan savas sejtállapothoz vezetnek, melyek: A vér alacsony PH értékéhez, Tartós gyulladásos betegségekhez, Gyógyszeres terápiákhoz, Egyre ellenállóbb betegségek kialakulásához vezetnek.

Rövid tartalmi leírás A táplálkozás savas irányba való elmozdulását a gyomor érzi meg a leghamarabb. A gyomor visszafogja saját savtermelését Savhiányos hurut, fájdalmak, gyomorégés, fekély alakul, melyet a bélrendszer betegségei jelennek meg. További következmények: gyorsabb öregedés, lelki betegségek kialakulása, rövidebb ÉLET! Feladatunk: táplálkozási szokásainkon változtatni KELL! 1.

MIT (T)EGYEK? Igyak vizet? Igyak tejet? Szedjek szódabikarbónát? Akkor mit…? KEVÉS! Gyomorégésem van ÁTMENETILEG TALÁN JÓ, DE NEM EZ A MEGOLDÁS! NEM! VÁLTOZTASS ÉTRENDET ÉS ÉLETVITELT!

Vajon mi lehet az oka annak, ha: gyakran vagy fáradt; energiahiányban szenvedsz; testi gyengeség vesz erőt rajtad; végtag- és izomfájdalmaid vannak? S még sorolhatnám…

Bizonyára tapasztaltad, hogy: Egyes ételek elfogyasztása után: gyomorégés jelentkezett. ? Magas lett gyomrod savtartalma?

Vagy mégsem? A gyomor visszafogja savtermelését Emiatt a vékonybél sem tudja felszívó munkáját ellátni A bomlás során keletkező foszfor, kén és húgysav a vérbe kerül. A vér elsavasodik (csökken PH értéke) Kellemetlen tünetek, betegségek jelennek meg.

Részellenőrzés, visszacsatolás 1. Kérdések: 1. Milyen következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak? A, gyorsabb öregedés B, korai betegségek kialakulása C, elhízás 2. Milyen betegségek jelentkeznek a rossz táplálkozás következtében? A, porckorongsérv B, reuma C, depresszió Helyes válaszok: 1. A, B, C, 2. A, B, C,

Részellenőrzés, visszacsatolás 2. Helyes válaszok: C, A, B, Kérdések: 1.Mi történik a gyomorsavval? A, kiürül a szervezetből B, a szódabikarbóna megköti C, a vér savasságát változtatja meg 2. Mit okoz a sejtek savasodása? A, akár bélrendszeri megbetege- déseket is okozhat B, akár csontritkulást is okozhat C, gyomorégést

„Mediterrán koszt” vagy „krétai étrend” Gyulladás=öregedés Sejtöregedés megelőzésének aranyszabálya: gyulladásellenes táplálkozási módok választása megvédi az immunrendszert „Mediterrán koszt” vagy „krétai étrend”

A gyulladásos folyamatok legfőbb oka: túl sok telített zsírsav fogyasztása (tehéntej, vörös húsok) A telített zsírsavak: tönkreteszik a sejtfal mobilitását, alkalmazkodó képességét gyulladások, rosszindulatú daganatok alakulnak ki

Kerülendő! a finomított élelmiszerek fogyasztása, mert értékes anyagok távoznak a finomítás során. Például a finomított cukor: savasan alakul át, gyulladást segítő vegyületeket képez, meggyorsítja a sejtek öregedését.

2006-ban befejezett vizsgálat szerint: Finomított szénhidrátok + sok édesség telített zsírsavak kevés antioxidáns Autoimmun betegségek Reumás izületi betegségek

Autoimmun betegségek Például: szklerózis multiplex, fekélyes vastagbélgyulladás a Chron betegség

„A hosszú élet-diéta” legfontosabb alkotóelemei 1. SZÉNHIDRÁTOK A napi kalória-bevitel 40-50 %-a szénhidrát legyen: teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, barna cukor, méz, kukorica, zabpehely, stb.

A napi kalória bevitel maximum 30%-a 2. ZSÍROK ÉS OLAJOK A napi kalória bevitel maximum 30%-a Ennek is csak maximum 25%-a lehet telített zsírsav Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Öregedés Öregedés lelassítása

Kerülendő ételek: zsíros húsok, szárnyasok bőre, kókusz- és pálmaolaj, melegen sajtolt olajok, tehéntej, zsíros sajtok, tejföl, tejszín, vaj, hidrogénezett margarinok.

Javasolt ételek: zsíros halak (lazac, harcsa, ponty, angolna, szardínia, makréla, hering), dió, lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj, feketekömény olaj.

3. Fehérjék napi bevitele 20-30% (80-200 g) Ajánlott fehérjeforrások: hüvelyesek, árpa, zab, búzafű, szója.

Mit és hogyan? A tápanyagokat lehetőleg eredeti formában vigyük be a szervezetbe! Fontos tápanyagok: Nyers hagyma Káposzta Retek Őszibarack Brokkoli Spárga Fokhagyma Torma Zöld alga

Önellenőrzés 1. Soroljon fel a helytelen táplálkozási szokások közül néhányat! Sorolja fel a helytelen táplálkozási szokások lehetséges következményeit! Értelmezze az sav-bázis egyensúly lényegét! Fogalmazza meg, hogy mi a különbség telített és telítetlen zsírsav között! Rendszertelenség, egyoldalúság, vörös húsok, túlfinomított ételek fogyasztása. Testi gyengeség, végtagfájdalmak, energiahiány, betegségekre való hajlam. Óvjuk szervezetünket a sejtsavasodást okozó táplálékoktól! A telített zsírok (pl. sertéshús) öregítnek, a telítetlen zsírok ( pl. lazac) fiatalítanak.

Önellenőrzés 2. 5. Sorolja fel táplálékokat a napi kalória-bevitel %-ában! 6. Sorolja fel a legfontosabb zöldségeket és fehérje forrásokat! 7.Sorolja fel amit a vitaminok és rostok megóvásáról tanult! 5. Szénhidrát 45-50% zsírok, olajok 20-30% fehérjék 20% 6. Hagyma retek torma, káposzta, sárgarépa, brokkoli – fehérjék: hüvelyesek 7. Kíméletes elkészítés

Összefoglalás Az előzőekben bemutattuk, hogy „életbe vágóan” fontos a helyes táplálkozási szokások kialakítása, a helyes táplálékok megválasztása Felhívtuk a figyelmet arra, hogy helytelen táplálékok fogyasztásának milyen következményei lehetnek

Összefoglalás Javaslatokat fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy miből mennyit fogyasszunk S végezetül újra felhívjuk a figyelmét mindenkinek, hogy korunk betegségét a rákot is megelőzhetjük, ha körültekintően választjuk meg táplálékainkat.

Értékelés A következőkben a tanult fogalmak elsajátításának a mértékét fogjuk ellenőrizni.

Kérdések, válaszok B, A, B, C, C, A, 1. Milyen következményei lehetnek a helytelen táplálkozásnak? A, minden betegség amiatt alakul ki B, korai betegségek kialakulása C, semmilyen 2. Milyen betegségek jelentkeznek a rossz táplálkozás következtében? A, porckorongsérv B, megfázás C, depresszió 3. Mi történik a gyomorsavval? A, kiürül a szervezetből B, a szódabikarbóna megköti C, megváltoztatja a vér savasságát 4Mit okoz a sejtek savasodása? A, akár bélrendszeri megbetegedéseket és csontritkulást is okozhat B, fejfájást C, gyomorégést B, A, B, C, C, A,

Kérdések, válaszok 5. A, 5. Melyek az ajánlott szénhidrátok? 6. B, 7. B, 8. A, 5. Melyek az ajánlott szénhidrátok? A, barnacukor B, fehér kenyér C, finomított cukor 6. Melyek az ajánlott zsírokat, olajokat tartalmazó táplálékok? A, hízott kacsa B, zsíros halak C, napraforgóolaj 7. Melyek az ajánlott fehérjék?? A, sertéskaraj B, hüvelyesek C, tojásrántotta 8. Melyek a „megelőző” táplálékok? A, káposzta B, főtt tojás C, tejszín

Százalékos határok az önellenőrzéshez Minden jó válasz 10%-nak felel meg 1. 0-50 % Tudása sajnos nem éri el a megfelelő szintet, javaslom, ismételje át az anyagot akár többször is. 2. 60 % Tudása sajnos nem elég alapos, javaslom, ismételje át az anyagot még egyszer. 3. 70 % Tudása közepes szintű, tekintse át, hogy melyik feladatot rontotta el és ismételje át, az ahhoz tartozó részeket. 4. 80-90 % Tudása jó szintű, bár még vannak hiányosságok, keresse ki, hogy melyik feladatot rontotta el, majd ismételje át a megfelelő részeket. 5. 100 % Gratulálunk, tudása kiváló szintet ért el, folytassa a következő leckével!

Hivatkozások Tartalom: Természetgyógyász Magazin XIV/1. 20-23. oldal Idézet: Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha 2000.

Fogalmak Alacsony PH érték: savasságra utal – ahhoz, hogy semleges legyen lúgosítani kell! Finomított élelmiszer: a finomítás során elveszítik értékes elemeiket Antioxidáns: értékes elem, fontos megelőző hatása van

Illusztráció jegyzék Brokkoli: az egyik legfontosabb zöldség a rák megelőzéséhez Búzacsíra, melyet a konyhában is termeszthetünk Spárga

Felhasznált irodalom Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha 2000. Természetgyógyász Magazin XIV./1.

Mindenkinek jó egészséget kívánok! Vége Telefon: 06 / 20 / 471-9615 E-mail: zsolt.matisz@freemail.hu Mindenkinek jó egészséget kívánok!