Vulkánok. Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A KARSZTJELENSÉGEK.
Lemeztektonika.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A légkör összetétele és szerkezete
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
A Föld gömbhéjas szerkezete
Vulkanikus hegységek.
A pokol kapui… VULKÁNOK.
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Lávafolyások.
Benei Balázs, Kapui Zsuzsi, Molnár Kata, Patkó Levente, Tóth Krisztián
Ság-hegy vulkanizmusa
Hegységkéződés.
Vulkánok Készítette: Bajádi Kristóf
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
A geoszférák földrajza
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Készítette: Kálna Gabriella
Vulkáni jelenségek.
Vulkánosság.
A Föld helye a világegyetemben
Ásványok és kőzetek.
A lemezmozgások következményei
A kőzetlemezek mozgása
A MAGMA.
Kőműves anyagismeret Kőzetek.
Változó földfelszín.
LÉGKÖR.
Készítette: Kiss Bence MF12M3
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
A vulkánosság folyamatainak
Halmazállapot-változások
KŐZETEK.
Geológiai folyamatok.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A földrészek szerkezete és domborzata
El Hierro Vulkanológia kurzus Készítették: Aradi László
Fizika Földrengèsek.
A litoszféra nagy tömegű, szervetlen, ásványokból álló építőeleme
Készítette: Pelsőczi Gergő
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
„Találkozás az ördöggel”- A vulkánok világa
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Magyar Milán Felszínalaktan- vulkanizmus
Földrengés.
Tűzhányótípusok (Felszínalaktan)
Hazánk tavai
Kőzetek.
Hegységek születése Vulkánok.
A dunántúli bazaltvulkanizmus általános jellemzői Bokor Péter Készítette: Takács Ákos.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Globális tektonika.
A FÖLDKÉREG ANYAGAI Készítette: Hoffer Vivien, Kovács Barbara,
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
Kőzetlemezek és a vulkanizmus
Vulkáni utóműködés.
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
divergencia: széttartás, távolodó lemezszegélyek divergensek v
Lemezmozgások kísérőjelenségei
6. A KŐZETEK.
9. A KONTINENSEK ÉS ÓCEÁNI MEDENCÉK KELETKEZÉSE.
Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott vegyületei.
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
Előadás másolata:

Vulkánok

Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka. A Föld vulkánjait kialakulásuk oka szerint két csoportba soroljuk: Többségük a távolodó és közeledő kőzetlemezek határain (az aktív lemezhatárokon) alakul ki,kisebb részük az aktív peremszegélyektől távol, a köpenyhőoszlopok (köpenycsóvák) fölötti forrópontokon jön létre. A magma felszíni tevékenysége a vulkanizmus: ebből keletkeznek világszerte a vulkáni kúpok, vulkáni hegységek. Vulkanizmusról csak akkor beszélünk, ha a magma eléri a Föld felszínét (ilyenkor láva lesz belőle). Olyankor, amikor a magma a mélységben megreked, és ott kristályosodik kőzetté, a folyamat nevemagmatizmus. A vulkáni tevékenység és a hozzá kapcsolódó jelenségek vizsgálatával a vulkanológia foglalkozik.

Vulkáni kráter – a felszínnek az a tölcsér alakú mélyedése a kürtő felszíni végénél, amelyen a törmelékanyag és a láva a felszínre jut. Alakja, átmérője és mélysége változó. Vulkáni kúpot – a felszínre hozott törmelékanyag és láva építi fel.láva Kaldera – a robbanásos kitörések eredménye. Olyankor képződik, amikor a magmakamrában annyira megnő a túlnyomás, hogy a felszabadult gázok kúp alakban lerobbantják a magmakamrát fedő kőzeteket. Ezután a fedő maradéka koncentrikus törésvonalak mentén berogy a kiürült gázok helyére. A teljes beomló terület elérheti a több száz, vagy akár a pár ezer négyzetkilométert is. A vulkán a fentebb sorolt, számtalan módosulattal és változatban fejlődő formák együttese.

Vulkánok felépítése: Magmakamra (vagy magmatűzhely) – olvadt kőzetekkel teli üreg a Föld szilárd kérgében. Az olvadék a rétegnyomás hatására a törésvonalak mentén a felszín (alacsonyabb nyomás) felé mozdul el, széttolva, felboltozva, illetve magába olvasztva a felette levő kőzeteket. A magmakamrák helyzetét nehéz meghatározni, ezért elsősorban a felszín közeli (1–10 km mély) kamrákat ismerjük. Ha a magma hosszabb ideig tartózkodik a kamrában, összetevői sűrűségének megfelelően rétegeződni kezd. Ahogy kihűl, a szilikátos olvadék egyre kevesebb vizet képes oldatban tartani, és gáztalanodik. A felszabaduló vízgőz (szén-dioxid, kénes gázok stb.) jelentősen megnövelik a kamrában uralkodó nyomást, és amikor a belső nyomás túllépi a rétegnyomást, a vulkán robbanásos kitöréssel kezd működni. Ha a feltörekvő magma megreked a földkéregben, és ott szilárdul meg, mélységi magmás testek keletkeznek, amiket alakjuk és helyzetük függvényében: batolitnak, lakkolitnak, szillnek, kőzettelérnek (dyke-nak) stb. nevezünk. Vulkáni csatorna (avagy diatréma) egy olyan nyílás a földkéregben, amelyen a magma a felszínre tör. A diatrémát általában automagmatikus breccsa tölti ki: a megszilárdult magmában a csatorna oldalairól leszakított kőzetdarabok „úsznak”.

Vulkánok keletkezése: A vulkanológiai és lemeztektonikai kutatások során megállapították, hogy a földi vulkánok elhelyezkedése (néhány kivételével) követi a litoszféralemezek határait. Ezek a vidékek nyitott és mély törésrendszerek, amelyeken keresztül a magma a felszínre juthat. A lemezszegélyek típusától függően a vulkánok divergens vagy konvergens lemezszegélyeken keletkezhetnek. Létezik egy harmadik típusú keletkezési mód is, a forrópont (vulkán) (hot- spot) vulkanizmus, amely csak áttételesen kötődik a lemeztektonikai mozgásokhoz.

Aktív vulkánok: Cotopaxi, Erta Ale,Etna,Eyjafjallajökull,Ferdinandea- sziget,Galeras,Grímsvötn,Kartala,Merapi,Murara,Novarupta,Nyamuragira Nyiragongo, Ojos del Salado, Pichincha,Pinatubo,Reventador,Sangay,Stromboli,Tambora,Tavurvur,Tung urahua,Tupungato,Vulcano,

Mélységi magmatizmus Magma: fölfelé hatoló kőzetolvadék. Ha a magma a földfelszín alatt szilárdul meg mélységi magmás kőzetekről beszélünk. Érckiválás.

Felszíni vulkánosság Ha a magma kijut a földfelszínre lávárólbeszélünk. A kilépés helyén tűzhányó, más néven vulkánalakul ki. A láva kihűlésével keletkező kőzetek a kiömlési kőzetek.

Kiömlési kőzetek: andezit bazalt riolit Gyors kihűlés –kis szemcsés kristályok.

Tűzhányók eloszlása és a kőzetlemezek

A magma: -hőmérséklete igen magas oC, -nagy mélységből, az asztenoszférából érkezik, -fémekben nagyon gazdag: magnézium, vas, mangán -SiO2-ban szegényebb bázisos kőzetek (bazalt) -Vulkánjainak működéséreelsősorban a lávaömlésjellemző -Formái: Jellegzetes gömbölyded formák párnalávák,pajzsvulkánok. -Pl. Bükk-hegység peremén fekvő Darnó-hegyen és a szarvaskői Várhegy sziklabércein.