ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás azon jellemzőinek összessége, amelyek befolyásolják képességét, hogy meghatározott és elvárt igényeket kielégítsen. A MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS azokat az operatív eszközöket jelenti, amelyek a minőségi követelmények teljesítését biztosítják. A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS célja az, hogy a szerződés szerinti minőség megvalósulása iránt bizalmat keltsen a rendszeren belül és a külső partnerekben. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS = MINŐSÉGSZABÁLYOZÁS + MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS
Miért van szükség a MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKRE? A tendereken való részvétel előfeltétele az esetek többségében (nem véletlenül!) a tanúsított MIR léte. Miért kell a dokumentációt elektronikusan kezelni? Másképpen “megfulladunk” a papírokban…
Különböző minőségügyi rendszerek: ISO 9001 (Minőségirányítási Rendszer: MIR) ISO 14001 (Környezetirányítási Rendszer: KIR) HACCP (Élelmiszerbiztonsági Rendszer) BRC IFS EUREPGAP ISO 22000 (Integrált MIR + HACCP) GMP (Good Manufacturing Practice) TQM (Total Quality Management) Alap: HACCP + nyomonkövethetőség, MIR + KIR elemek Valamilyen szinten mindnél fontos az azonosíthatóság és nyomonkövethetőség
megtartás, visszavonás, módosítás, felülbírálat Már az ISO 9001:2000 szabvány a „Minőségbiztosítás” kategória helyett a „Minőségirányítás” fogalmat használta, ezzel is kiemelve a benne támogatott folyamatszemléletet, amelynek legfontosabb Input / Output elemeiként a vevői követelményeket ill. a vevői megelégedettséget jelöli meg. Változások az ISO 9001:2008 szabványban Az ISO szabványok (immár 22 éve) minden 5. évben felülvizsgálatra kerülnek Az ISO 9000-es család felülvizsgálata megtörtént 2005-ben; ekkor csak a 9000-es szakszótárban történt néhány kisebb változtatás. A célok közt szerepelt, hogy a rendszerdokumentáció változtatásai legyenek kisebbek, mint az auditálási módszerek változtatásai. A felülvizsgálat lehetséges eredményei: megtartás, visszavonás, módosítás, felülbírálat Az ISO 9001:2000 szabványban túlságosan a termék minősége volt a fókuszban; ehelyett most a termék és a termék megfelelése a követelményeknek van az értelmezés középpontjában.
Példa egy oktatási rendszerből: Alapfogalmak (1) Példa egy oktatási rendszerből: A Minőségügyi rendszer pl. egy laboros tárgy oktatására készült… A rendszer folyamatai (eljárásai) az egyes kurzus-típusok A munkautasítások az egyes laborok szerveren levő feladatlapjai A feljegyzések órai jegyzetek, programok, zh-eredmények… Ha a dokumentumok egy szintjén változtatás történik, a kapcsolatok szerinti változtatásokat minden szinten végre kell hajtani!
Tematika és követelmények Változás lehetséges Viczián Gergely előadása miatt Jegyekhez ponthatárok: Jegy: 5 4 3 2 (pontok)min 90 72 55 40 Követelmények: Az egy beszámolón a maximálisan szerezhető 35 pontból legalább 12 pont megszerzése, és (B1+B2)>=28 A négy, alapösszegében max. 16 pontos HF eredményt az S szorzóval figyelembe véve legalább 10 pont megszerzése. A két témakörhöz tartozó 2-2 HF megoldás pontösszegeit egy-egy, az adott témaközhöz tartozó beszámoló eredményétől függő S szorzóval megszorozva vesszük figyelembe. (Ha Bi≥12 akkor Si=1+sign(Bi-14)*[(Bi-14)/21]2 egyébként Si=0)
PARAMÉTEREINEK meghatározása és standardizálás AZ IPARI TERMELÉS CÉLJA: Lehető legkisebb költség Értékarányos minőség Időben állandó minőség (pl. egy levespor, amit egy multinacionális cég gyárt) Termék PARAMÉTEREINEK meghatározása és standardizálás Technológiai keverési méret gyártó sor csomagolás komponens szám ütemszám SPECIFIKÁCIÓK Minőségi szavatosság tápérték érzékszervi jellemzők kémiai ~ mikrobiológiai ~ Logisztikai gyűjtő csomagolás palettázás címkézés belső szavatosság Pénzügyi alapanyag árak előállítási ktsg. transzfer ár
Paraméterek Terméket jellemzi Gyártást jellemzi Az adott gyár technológiai utasításait és egyéb gyártási előírásait tartalmazza. Nem feltétlenül csak egy termékre jellemző. Specifikáció, amely a gyártási helytől függetlenül mindig igaz kell, hogy legyen a termékre. tárolása tárolása helyi (Access) adatbázisban InterSpec = Intercompany Specifications SAP = Systems, Applications and Products
Receptek RM1 RM2 RM3 RM4 RM5 RM6 RM7 RM8 RM9 RM10 RM11 RM12 MIX1 InterSpec: Komponens arányok Tápérték Elkészítés Érzékszervi jell. Törvényi előírások Allergének Árak Belső szav.idő MIX3 MIX4 MIX2 Consumer Unit Content PM1 PM2 Consumer Unit SAP: Töltősúlyok EAN kódok Csomagolási egységek Késztermék ár Routing Szavatossági idő PM3 Trading Unit PM4 Distribution Unit PM5
Alapfogalmak (2) MS Access = Windows alatt futó relációs adatbázis-kezelő alkalmazás Adatbázis = egymással kapcsolatba hozható adatállományok összessége (Pl. hallgatói adatbázis: Neptun) Relációs adatbázis = a különböző jellegű, de mégis egymással kapcsolatba hozható adathalmazokat “önállóan” tároljuk, közöttük egy azonos adatot tartalmazó “mező” tartja a kapcsolatot (Pl. Neptun-kód, tantárgy-kód) Az adatok “rekord”-jaiból épülnek fel az adat-”Táblák”. A “Lekérdezések”-kel válogatjuk adatainkat a megfelelő “Szempont”-ok szerint. A szempontok megfogalmazására szolgál az SQL (Structured Query Language) nyelv. Az “Űrlap”-ok megkönnyítik az adatbevitelt, a “Jelentés”-ek megjelenítik adatainkat.
Access - rekord, tábla, lekérdezés Az OKTAT tábla rekordjai Az OKTAT tábla két lekérdezése Azok a munkatársak, akik az első két oktatáson részt vettek A 2. és 3. csoport azon tagjai, akik a 3. oktatáson részt vettek