NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság (BAII) A hamisítások elleni küzdelem az alkoholos italok területén Barátossy Gábor igazgatóhelyettes
Bemutatkozás 1881- óta borászati hatóság Országos Borminősítő Intézet (OBI) 2007. MgSzH Borászati Igazgatóság 2012. NÉBIH Borászati Igazgatóság 2013. NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság
NÉBIH BAII szervezeti felépítése
Borhamisítások fajtái: Nem megengedett anyagok használata Szintetikus színezékek, természetes színezékek, Glicerin, glikolok hozzáadás, Izocukor hozzáadása, mesterséges édesítőszerek, nem megengedett tartósítószerek , egyéb gyümölcsbor hozzáadása Hamisítások Megengedett anyagok használata nem megengedetett mennyiségben must túljavítása, édesítés nem megengedett mértékben, savtartalom növelése nem megengedett mértékben, tartósítószerek használata nem megengedett mértékben (kén-dioxid, szorbinsav)
A ellenőrzési számok alakulása Az elmúlt évek statisztikája I. 2016. évben 17.151 tétel, több mint 350 000 vizsgálati paraméterre kiterjedően.
Az elmúlt évek engedélyezési statisztikája A forgalomba hozatali engedélyek számának alakulása 2 660 227,95 hl-re vonatkozóan adtunk ki megfelelt minősítést. (10 700 tartálykamionnyi mennyiség) Eger- Budapest Az elmúlt évek engedélyezési statisztikája
Ellenőrzési tevékenység I. 2016. év ellenőrzési statisztikája Ellenőrzés során talált kifogások borászati termékek esetén 2016. év ellenőrzési statisztikája
Szeszes ital hamisítások fajtái: Nem megengedett anyagok használata adott terméktípusban nem megengedett eredetű alkohol használata adott terméktípusban nem megengedett adalékanyag használata Fizikai módszerek : utántöltögetés nem nyomonkövethető termékkel utántöltögetés alacsonyabb minőségű termékkel hígítás Hamisítások
Egyéb alkoholos italok vizsgálatai 2016. év ellenőrzési statisztikája
2016. év ellenőrzési statisztikája
2016. év statisztikája A forgalomba hozatalt megelőzően 656 esetben állapított meg kifogást (145 619 hl, 600 tartálykamion), majd a forgalomba hozatalt követően, ellenőrzési borminták közül 318 tétel esetében indított hatósági eljárást a hatóság, Alkoholos italok esetében 50 esetben indult eljárás.
A kereskedelmi forgalomban tapasztalt nem megfelelések esetében a borászati és alkoholos italok hatóság összesen 4 909 555 Ft vizsgálati díj megfizetésére kötelezte a felelősöket, Az eljárások során a BAII első fokon 408.084.090 Ft bírságot szabott ki. 2016. év Szankciók
852/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) az élelmiszer higiéniáról „Az élelmiszer-biztonság szavatolásának alapvető eleme az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők nyomon követhetősége az élelmiszerláncon belül Nyomon követhető?
Területileg kiemelt célzott ellenőrzések „Bulinegyed ”-ellenőzés 6 nap, 43 egység, 47 hatósági eljárás, 169 alkoholos italtétel zárolása 6 vendéglátó működésének felfüggesztése Balatoni vihar akció 90 borászat 300 000hl-ből 6740 hl nyomonkövethetetlen 4 üzem működés felfüggesztése Csillagvizsgáló akció (97 helyszín egyszerre) 2 vendéglátó teljes körű működés felfüggesztés 212 tételből 28 termék nyomonkövetési jogsértés 175 db mintavétel
„In situ” vizsgálatok Raman -spektroszkópia Alkohol tartalom vizsgálat a helyszínen
SZUPERMENTA Szilva pálinka termékteszt 2017. Minta szám: 30 db Alkohol-tartalom: 37,5 % V/V - 55 % V/V Elvégzett vizsgálatok: teljes analitika (alap paraméterek) Kiemelten: metanol-tartalom, hidrogén-cianid tartalom, etil-karbamát tartalom, réz-tartalom izotóp vizsgálat gyümölcseredetre érzékszervi bírálat, kedveltségi (pontozásos módszer: illat- és íz tisztaság, illat- és íz karakter, harmónia) összetételi vizsgálat gyártási dokumentációk alapján gyümölcsalapanyag eredete admisztratív nyomon-követési vizsgálat jelölés vizsgálat
Az igazgatóság hatékonyságának növelését célzó változások A NAV –val történő együttműködés keretében, havi rendszerességgel tájékoztatást kapunk az EMCS rendszer borászati termékekre vonatkozó adatairól, így a külföldről hazánkba érkező termékek ellenőrzése eredményesebben oldható meg. online HEGYIR rendszerhez való hozzáférés, melynek segítségével hatékonyabb ellenőrzések folytathatók a borászati termékek származási bizonyítvány adattartalmára vonatkozóan. NÉBIH Navigátor boros applikáció (FHE ellenőrzés)
Borászati Hatósági Laboratórium Akkreditálás Nemzeti Akkreditáló Testület 1997. november 7-től Borászati Hatósági Laboratórium NAH akkreditáció 132 db vizsgálati módszer rugalmas és további 181 db módszer szabvány szerinti akkreditálásának ellenőrzésére.
„Laboratóriumi fegyverek” SNIF-NMR és EA-IRMS Szeszes-ital készítmények alkohol-eredet ellenőrzése Esetlegesen hozzáadott nem gyümölcs eredetű cukorból származó alkoholtartalom meghatározása (SNIF-NMR, EA-IRMS vizsgálatok) Nem a címkén deklarlált gyümölcs eredetű cukorból származó alkoholtartalom meghatározása (SNIF-NMR, EA-IRMS vizsgálatok) „Laboratóriumi fegyverek” Háttér x 10
Gyümölcsfajták szétválasztása izotópelemzéssel
„Laboratóriumi fegyverek” Természetes színanyagok 9 antocianin meghatározása delphinidin-3-glükozid, cianidin-3-glükozid, petunidin-3-glükozid , peonidin-3-glükozid, malvidin-3-glükozid, peonidin-3-acetylglükozid, malvidin-3-acetylglükozid, peonidin-3-coumarylglükozid, malvidin-3-coumarylglükozid Ac% Cu% „Laboratóriumi fegyverek” Relatív mennyiség és egymáshoz való viszonyuk alapján fajtafüggés
„Laboratóriumi fegyverek” FT-IR spekrométer „Laboratóriumi fegyverek”
„Laboratóriumi fegyverek” GC-MS „Laboratóriumi fegyverek” 2 Metoxi-propándiol(MPD) Ciklikus diglicerinek Szintetikus glicerin hozzáadása
Fontos elérhetőségek NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. email: bor@nebih.gov.hu Az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságok a 06-80/a nébih, azaz a 06-80/263-244-es zöldszámon jelenthetők be. NÉBIH NAVIGÁTOR ingyenesen letölthető applikáció ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu http://portal.nebih.gov.hu/ http://www.facebook.com/nebih.hu Fontos elérhetőségek
Köszönöm a megtisztelő figyelmet