Betegmegfigyelő monitorizálás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A keringési rendszer feladatai
Advertisements

A SZÍV.
Hőszivattyú.
Transzkután oxigénmérés az alsó végtagi obliteratív érbetegségekben
Oxiológia 2 Márovics Pál.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
NONINVAZÍV ESZKÖZÖK 2. szabály3. szabály Elvezetés vagy tárolás eset- leges adago- láshoz Vér, testfolyadékok, más, infúzió célját szolgáló folyadékok.
TÁMOP A-11/1/KONV projekt „Telemedicína fókuszú kutatások Orvosi, Matematikai és Informatikai tudományterületeken” Szívhang monitorozása.
interperszonális személyiség-koncepciója
A légzőszervek vizsgálata
A belgyógyászati fizikális vizsgálat
A beteg gyermek vizsgálata a helyszínen
Újszülöttek helyszíni ellátása
MONITORINGRENDSZEREK
Cím név.
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
KERINGÉSI RENDSZER.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A szervezet energiaforgalma
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
Egynapos sebészet – telefoninterjú
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Dinamikus májfunkciós próba diagnosztikus
Mentális állapot felmérés BCI segítségével
A légzés szerepe az állóképességi teljesítményben
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Diagnosztikus és terápiás lehetőségek az
A szövegértési feladatok összeállítása
Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztály
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
Gyermek újraélesztése
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
A mozgás szükséglete.
Légzőszervrendszer betegségei
Bevezetés: miért a szepszis?
PULSION Medical Systems AG
Összeesett / Rosszul lévő beteg
Modern edzésmódszerek
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gépi lélegeztetés: élettani alapok Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem SzINT
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
Esetismertetés 40 éves nő Suicid szándékkal: 20 tbl Andaxin
SZORONGÁS M.SZÖGEDI ILDIKÓ PTE ETK Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők.
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük.
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
Polytraumatizáltak rehabilitációja
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
Európai Újraélesztési tanács ajánlásai alapján
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
 Kórházi BLS CPR 30:2  : ___________ A CPR-tím megérkezésével
A szervezet energiaforgalma
Összeesett / Rosszul lévő beteg A Magyar Resuscitatiós Társaság
Az Európai Újraélesztési Társaság
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Intenzív terápia Sebestyén Gábor. Gyerünk az intenzív osztályra l Az intenzív osztályos felvételt a páciens speciális diagnózis által indikált függőségi.
I-QRS ÉletjelfigyelőTelemetriás Rendszer
Előadás másolata:

Betegmegfigyelő monitorizálás Szabó Elza

A monitorozás definíciója A monitorozás jelentése orvostudományi értelemben az ápolttal kapcsolatban rendelkezésre álló összes klinikai adat kiértékelése. Célja a beteg állapotváltozásainak, szervezetében fellépett vagy várható működészavaroknak a detektálása, értelmezése.

A monitorozás módja, feladata Módja az alapvető életműködések vizsgálata mellett több szervrendszer működésének egyidejű, rendszeres megfigyelése. A monitorozás feladata a beteg állapotát jelző, objektíve megfigyelhető/mérhető vitális jelek detektálása. Emellett kritikus jelentőségű a beteg állapotát jelző szubjektív tünetek figyelembe vétele (ezeket a megfigyelő nem tudja megerősíteni, a beteg tud róla beszámolni).

A monitorozás története és jelene Az orvosi monitorozás „atyjának” Harvey Cushing idegsebész professzor (1869 – 1939) tekinthető, ő készített elsőként altatási jegyzőkönyvet. Műtétek alatt nyomon követte a beteg vérnyomás és szívfrekvencia értékeit, összefüggést talált a sebészeti beavatkozás és az életjelek változása között.

A monitorozás története és jelene Az elmúlt száz év orvostechnikai fejlődésének köszönhetően a monitorozás a betegellátás alaptevékenységévé vált. Az orvosi szakmai társaságok standardizált alapszabályokban definiálják az egyes szakterületek monitorozási elveit.

A monitorozási folyamat feladattípusai A monitorozási folyamat többféle feladattípusból épül fel: Megfigyelések végzése – pl. légzésminőség, bőrturgor, mimika szimmetriájának megfigyelése Mérések végrehajtása – pl. testhőmérés, oxigénszaturáció mérése Diagnózisok felállítása – pl. hypotenzióból keringési sokk megállapítása

Monitorozási módszerek felosztása technológiaigény és invazivitás alapján A különböző élettani működések, szervrendszerek megfigyelésére rendelkezésre állnak alacsony technológiaigényű módszerek (pl. pulzusvizsgálat, légzési hangok megfigyelése) és fejlett technológiát használó eszközök (pl. intracraniális nyomás monitorozása). Az alapvető életjelenségek általában invazív és non-invazív módon is monitorozásra kerülnek (pl. vérnyomás, vér oxigénszintje).

Monitorozás alappillérei A monitorozás alapvetően a következő életjelenségek megfigyelésére terjed ki: Oxigenizáció monitorozása (szaturáció) Légzés monitorozása (kapnometria) Keringés monitorozása (folyamatos EKG, vérnyomás, pulzus) Testhőmérséklet monitorozása Idegrendszer monitorozása (GCS, EEG) Metabolikus megfigyelés  

Oxigenizáció monitorozási módszerei A pulzus oxymetria célja az oxigénszaturáció mérése (kritikus időszakok: pl. műtét alatt/posztoperatíve; intenzív terápia, koraszülöttek) és az oxigén-terápia hatékonyságának felmérése, segítségével megelőzhető a súlyos hypoxia. A hemoglobin oxigéntelítettségéről, és a szívfrekvenciáról ad számszerű információt. A mérési hely általában az ujjbegy, ill. fülcimpa. A centrális változások érzékelésének ideje ujjbegy esetén kb. 30 mp.

A transzkután monitorozással az oxigén és szén-dioxid nyomás monitorozására nyílik lehetőség transzkután elektródok segítségével, amelyek a felmelegített bőr kitágult ereiből diffúzió útján végeznek mérést. A módszer elsősorban csecsemőknél alkalmazható (vékony bőr), felnőtteknél kevésbé.

Légzés monitorozása A légzési rendszer monitorozásának elemei a légzésfunkciós vizsgálatok, ventilláció, oxigenizáció vizsgálata, a gépi lélegeztetés paramétereinek nyomon követése. Légútbiztosítás esetén a ki- és belélegzett gázok összetétele is monitorozható.

Érzékszervi monitorozás hallgatózás és a légzési jellegzetességek (ritmus, frekvencia, mélység, légzéstípus) megfigyelése.

kapnográfia A kapnográfia során a kilélegzett levegő CO2 tartalmának mérése történik infravörös spektroszkópiával. A kapnogram jól demonstrálja a légzési, ill. lélegeztetési paramétereket (légzési frekvencia, be- és kilégzés aránya, ventilláció mértéke).

Keringés monitorozása A tapintásos pulzusszám (szívfrekvencia) mérés (pl. a.radialis, a. carotis) leginkább az állapot kezdeti megítélésére alkalmazható. A szívfunkció folyamatos megfigyelésére szolgáló EKG információt ad a szív elektromos aktivitásának meglétéről és folytonosságáról, a szívfrekvencia változásáról, a szívritmusról és a repolarizációs zavarokról. A gyakori rossz felhelyezésből adódó mérési pontatlanság a módszer egyik korlátját jelenti. A vérnyomásmérés a keringési állapot megismerésének egyik alapfeltétele. Közvetlen (direkt, invazív) vagy indirekt (közvetett, nem-invazív) módon történhet

A monitorrendszerek jellemzői (központi-, bedside-, transzport monitor)   1. Központi monitorok: valamennyi a rendszerbe bekapcsolt beteg funkciós értékeit mutatja. A legfontosabb mérhető értékek az EKG, a pulzus szám, a légzés szám, a hőmérséklet, valamint a vértelen vagy véres úton mért artériás és vénás nyomás. 2. Bedside vagy ágy melletti monitorok a beteg életfontos. működéseit a betegágy mellett mutatják, jelzik. Az intenzív osztályok nélkülözhetetlen eszköze

3. Transzport vagy mozgatható monitorokat az aktuális mérések helyére tudják vinni és a használat, mérés után egy másik beteg megfigyeléséhez viszik, transzportálják. pl .mobil röntgen vagy mobil EKG, stb. A másik fajta monitort a beteg bizonyos ideig viszi magával, miközben a monitor adatokat gyűjt. pl.: a holter 24 órás EKG mérő.