Nulladrendű formulák átalakításai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív adatbázisok.
Advertisements

Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
Matematikai logika.
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Vadász Péter
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.
Az informatika logikai alapjai
Bevezetés a digitális technikába
Jt Java Kifejezések,precedencia. jt 2 Egy kifejezés operandusokból és operátorokból (műveletekből) áll. A kifejezésben szerepelhet egy vagy több operandus,
Matematikai logika alapjai
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
dr Póder Margit f. docens Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék
Programozás I. Egymásba ágyazott szelekciók, többágú szelekció
Lekérdezésfordító Adatbázisok tervezése, megvalósítása, menedzselése.
Véges értékű függvények
Halmazelmélet és matematikai logika
Halmazok Összefoglalás.
LOGIKA (LOGIC).
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
Boole-algebra (formális logika).
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logikai műveletek.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Az informatika logikai alapjai
Az informatika logikai alapjai
Az informatika logikai alapjai
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
előadások, konzultációk
Deduktiv adatbázisok. Normál adatbázisok: adat elemi adat SQL OLAP adatbázisok: adat statisztikai adat OLAP-SQL … GROUP BY CUBE(m1,m2,..)
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Az informatika logikai alapjai
Az informatika logikai alapjai
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Kifejezések C#-ban.
Analitikus fák kondicionálissal
Az informatika logikai alapjai
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
15. óra Logikai függvények
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Nulladrendű formulák átalakításai Az informatika logikai alapjai INBGM0101-17 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2017/2018. I. félév Nulladrendű formulák átalakításai

Nulladrendű formulák átalakításai Tartalom: 1. zárójelelhagyási konvenciók 2. normálformák

1. Zárójelelhagyási konvenciók A konvenciók célja az egyértelmű olvashatóság fenntartása mellett a formulákban előforduló zárójelek számának a csökkentése. A létrejött jelsorozatok betű szerint nem formulák, de egyértelműen előállítható belőlük egy formula. Az egyszerűség kedvéért az így létrejött jelsorozatokat is formuláknak nevezzük, s használatukkor mindig a belőlük egyértelműen előállítható formulákra gondolunk.

Zárójelelhagyási konvenciók A legkülső zárójelpár mindig elhagyható. A kétargumentumú logikai konstansok elsőbbségi (precedencia) sorrendje (csökkenő sorrendben): ∧, ∨, ⊃, ≡ A negáció erősebb bármely kétargumentumú logikai konstansnál. Az azonos kétargumentumú logikai konstansok egymás közötti elsőbbségét a balról jobbra szabály rendezi: először mindig a bal oldali formulát tekintjük külön műveleti komponensnek.

az A⊃B⊃C 'formula' egyértelműen zárójelezett alakja: Megjegyzések Az utolsó szabály a következőképpen is megfogalmazható: azonos kétargumentumú logikai konstansok esetén balról az első a formula fő műveleti jele. Az utolsó szabálynak csak az implikációnál van valódi jelentősége: az A⊃B⊃C 'formula' egyértelműen zárójelezett alakja: (A⊃(B⊃C)); A konjunkció, a diszjunkció és a (materiális) ekvivalencia esetében a műveltek asszociativitása miatt a szabályt nem követő zárójelezések is logikailag ekvivalens formulát eredményeznek. Pl.: az A∧B∧C 'formula' egyértelműen zárójelezett alakja: (A∧(B∧C)), de ez logikailag ekvivalens az ((A∧B)∧C) formulával.

Példák a zárójelelhagyási konvenciók alkalmazására Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! ((p∧(¬q⊃r)) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p))) Először készítsük el a szerkezet felderítését a zárójelek összekötésével (belülről indulva): ( (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)))

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! ( (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p))) A legkülső zárójel mindig elhagyható, ez most a zöld ekvivalenciáé. (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p))

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)) az első kék implikációhoz tartozó zárójel az implikáció és a konjunkció között van és a gyengébbhez tartozik, ezért nem hagyható el (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p))

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! (p∧(¬q⊃r) ) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)) az első piros konjunkcióhoz tartozó zárójel a konjunkció és az ekvivalencia között van és az erősebbhez tartozik, ezért elhagyható p∧(¬q⊃r) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p))

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! p∧(¬q⊃r) ≡ (¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)) a diszjunkcióhoz tartozó zárójel a diszjunkció és az (első!) ekvivalencia között van és az erősebbhez tartozik, ezért elhagyható p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p) a piros konjunkcióhoz tartozó zárójel előtt negáció áll ezért nem hagyható el p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p)

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃(q⊃p))) ∨ (¬r ≡ p) a (második) kék implikációhoz tartozó zárójel két implikáció (sárga és kék) között van ilyenkor a balról-jobbra szabályt vesszük figyelembe és ezért elhagyható p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p)

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p) a sárga implikációhoz tartozó zárójel az implikáció és a konjunkció között van és a gyengébbhez tartozik ezért nem hagyható el p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p)

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p) a lila ekvivalenciához tartozó zárójel az ekvivalencia és a diszjunkció között van és a gyengébbhez tartozik ezért nem hagyható el p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p)

Hagyjuk el az elhagyható zárójeleket! A megoldás: p∧(¬q⊃r) ≡ ¬(p∧(¬r⊃q⊃p)) ∨ (¬r ≡ p)

Példák a zárójelelhagyási konvenciók alkalmazására Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! q∧¬r⊃p ≡ ¬r∧¬q⊃p⊃r ∨ ¬p ≡ q

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! A műveletek erősségi sorrendje: ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡ A negációkkal kapcsolatosan az alábbiakat tudjuk: nincs zárójele nem teszünk be közvetlenül mögé nyitózárójelet q ∧ ¬r ⊃ p ≡ ¬r ∧ ¬q ⊃ p ⊃ r ∨ ¬p ≡ q ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! Ezután a legerősebb művelet zárójeleit tesszük ki legelőször, aztán a következőt és így tovább... Tehát most a konjunkciók kapják vissza a zárójeleiket: (q ∧ ¬r) ⊃ p ≡ (¬r ∧ ¬q) ⊃ p ⊃ r ∨ ¬p ≡ q ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! Ezután a diszjunkció kapja vissza a zárójelét: (q∧¬r) ⊃ p ≡ (¬r∧¬q) ⊃ p ⊃ (r ∨ ¬p) ≡ q ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! Ezután az implikációk kapják vissza a zárójeleiket: az első simán kirakható ((q∧¬r) ⊃ p) ≡ (¬r∧¬q) ⊃ p ⊃ (r∨¬p) ≡ q a másik kettő egymás mellett van, ezért alkalmazni kell a balról-jobbra szabályt és az utolsó fogja először megkapni a zárójelét: ((q∧¬r)⊃p) ≡ (¬r∧¬q) ⊃ (p ⊃ (r∨¬p)) ≡ q végül a középső implikáció: ((q∧¬r)⊃p) ≡ ((¬r∧¬q) ⊃ (p⊃(r∨¬p))) ≡ q ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! Legvégül az ekvivalenciák kapják vissza a zárójeleiket: egymás mellett vannak, e ezért alkalmazni kell a balról-jobbra szabályt és az utolsó fogja először megkapni a zárójelét: ((q∧¬r)⊃p) ≡ (((¬r∧¬q)⊃(p⊃(r∨¬p))) ≡ q) végül az első ekvivalencia: (((q∧¬r)⊃p) ≡ (((¬r∧¬q)⊃(p⊃(r∨¬p)))≡q)) ¬ , ∧, ∨, ⊃, ≡

Adjuk meg a teljesen zárójelezett alakot! A megoldás: (((q∧¬r)⊃p)≡(((¬r∧¬q)⊃(p⊃(r∨¬p)))≡q))

Másik példa s ∧ p ∨ (¬p ∧ s ≡ t) Hagyjuk el az alábbi nulladrendű formulából a felesleges zárójeleket! ((s ∧ p) ∨ ((¬p ∧ s) ≡ t)) Megoldás: - a legkülső zárójelpár mindig elhagyható (s ∧ p) ∨ ((¬p ∧ s) ≡ t) - a belső zárójeleket figyelembe véve az erősebb művelet (∧) van zárójelezve, ezért elhagyható a hozzá tartozó zárójelpár (s ∧ p) ∨ (¬p ∧ s ≡ t) - az első zárójelpár elhagyható, mert a konjunkció erősebb, mint a diszjunkció s ∧ p ∨ (¬p ∧ s ≡ t) - az utolsó zárójel nem hagyható el, mert ez az ekvivalencia zárójele, amely a leggyengébb, s így gyengébb, mint a diszjunkció

Feladat Az alábbiak közül, melyik a p ∧ q ∨ r ∧ ¬p ⊃ s formula teljesen zárójelezett alakja? (p ∧ (q ∨ r) ∧ ¬p ⊃ s) ((p ∧ q) ∨ (r ∧ (¬p ⊃ s))) (p ∧ ((q ∨ r) ∧ ¬(p ⊃ s))) (((p ∧ q) ∨ (r ∧ ¬p)) ⊃ s) Amelyik nem az, az miért nem az?

2. Normálformák literál elemi konjunkció elemi diszjunkció diszjunktív normálforma konjunktív normálforma

Literál Ha p∈Con, akkor a p,¬p formulákat literálnak nevezzük. Legyen L(0)=〈LC, Con, Form〉 egy nulladrendű nyelv. Ha p∈Con, akkor a p,¬p formulákat literálnak nevezzük. A p,¬p literálok esetén a p paramétert a literál alapjának nevezzük. Példák literálra: p, ¬p, q, ¬q, r, ¬r, ….

Elemi konjunkció Ha az A∈Form formula Legyen L(0)=〈LC, Con, Form〉 egy nulladrendű nyelv. Ha az A∈Form formula literál vagy különböző alapú literálok konjunkciója, akkor A-t elemi konjunkciónak nevezzük. Példák elemi konjunkcióra: literálok: p, ¬p, q, ¬q, r, ¬r, … különböző alapú literálok konjunkciói: p∧q, ¬p∧q, ¬p∧¬q, p∧q∧¬r,…

Diszjunktív normálforma - DNF Legyen L(0)=〈LC, Con, Form〉 egy nulladrendű nyelv. Egy elemi konjunkciót vagy elemi konjunkciók diszjunkcióját diszjunktív normálformának nevezzük. Példák DNF-re: elemi konjunkciók: ¬p∧q, ¬p, p∧q,... elemi konjunkciók diszjunkciói: p∨q∨r, (¬p∧q)∨¬r, (¬p∧q)∨p, ¬p∨(p∧q), (¬p∧q)∨(p∧q),…

Elemi diszjunkció Ha az A∈Form formula Legyen L(0)=〈LC, Con, Form〉 egy nulladrendű nyelv. Ha az A∈Form formula literál vagy különböző alapú literálok diszjunkciója, akkor A-t elemi diszjunkciónak nevezzük. Példák elemi diszjunkciókra: literálok: p, ¬p, q, ¬q, … különböző alapú literálok diszjunkciói: p∨q, ¬p∨q, ¬p∨¬q, p∨q∨¬r,…

Konjunktív normálforma - KNF Legyen L(0)=〈LC, Con, Form〉 egy nulladrendű nyelv. Egy elemi diszjunkciót vagy elemi diszjunkciók konjunkcióját konjunktív normálformának nevezzük. Példák KNF-re: elemi diszjunkciók: ¬p∨q, ¬p, p∨q,… elemi diszjunkciók konjunkciói: p∧(q∨r), (¬p∨q)∧¬r, (¬p∨q)∧r, ¬p∧(p∨q), (¬p∨q)∧(p∨q∨r) …

Normálformára hozás Kétféleképpen tehetjük meg: átalakítással felhasználva a logikai ekvivalenciákat igazságtáblával ekkor a teljes/kitüntetett normálformát hozzuk létre: a teljes vagy kitüntetett diszjunktív (konjunktív) normálformában minden egyes elemi konjunkcióban (diszjunkcióban) szerepel a formula összes literálja pozitív vagy negatív (ekkor negálva van) literálként

1. Átalakítással Lépései: az implikációk és ekvivalenciák kifejezése p ⊃ q  ¬p ∨ q p ≡ q  (p ⊃ q) ∧ (p⊃q) negációk bevitele a zárójelen belülre (De Morgan segítségével) ¬ (p ∧ q)  ¬p ∨ ¬q ¬ (p ∨ q)  ¬p ∧ ¬q kettős tagadás törvénye ¬¬ p  p disztributivitás, elnyelés, idempotencia, stb. p ∨ (q ∧ r)  (p ∨ q) ∧ (p ∨ r) p ∧ (q ∨ r)  (p ∧ q) ∨ (p ∧ r) p ∨ (q ∧ p)  p p ∧ (q ∨ p)  p p ∧ p  p p ∨ p  p

Példák Adjuk meg átalakítással az alábbi formulát DNF-ban! zárójelezünk ¬p ≡ ¬r∧¬q  (¬p ≡ (¬r∧¬q))  (¬p ⊃ (¬r∧¬q)) ∧ ((¬r∧¬q) ⊃ ¬p)  (¬¬p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ (¬(¬r∧¬q) ∨ ¬p)  (¬¬p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ ((¬¬r ∨ ¬¬q) ∨ ¬p)  (p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ (r ∨ q ∨¬p)  ((p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ r) ∨ ((p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ q) ∨ ((p ∨ (¬r∧¬q)) ∧ ¬p)  ((p ∧ r) ∨ ((¬r∧¬q) ∧ r)) ∨ ((p ∧ q) ∨ ((¬r∧¬q) ∧ q)) ∨ ((p ∧ ¬p ) ∨ ((¬r∧¬q) ∧ ¬p))  (p ∧ r) ∨ (¬r∧¬q ∧ r) ∨ (p ∧ q) ∨ (¬r∧¬q∧ q) ∨ (p ∧ ¬p ) ∨ (¬r∧¬q ∧ ¬p)  (p ∧ r) ∨ (p ∧ q) ∨ (¬r∧¬q ∧ ¬p) az ≡ kifejezése az ⊃ kifejezése De Morgan disztributivitás kettős tagadás ismét disztributivitás (3x) a biztosan hamis elemi konjunkciókat elhagyjuk Kész a DNF formula.

Példák Adjuk meg átalakítással az alábbi formulát DNF-ban! Ellenőrzés A kiinduló formula igazságtáblázata: ¬ P ≡ (¬ r ∧ q) 1

Példák Adjuk meg átalakítással az alábbi formulát DNF-ban! Ellenőrzés A normálformájú formula igazságtáblázata: (p ∧ r) ∨ ((p q) (¬ r q ¬ p))) 1

Példák Adjuk meg átalakítással az alábbi formulát DNF-ban! Ellenőrzés Minden interpretációban megegyezik az értékük, így logikailag ekvivalensek: ¬p ≡ ¬r∧¬q (p ∧ r) ∨ (p ∧ q) ∨ (¬r∧¬q ∧ ¬p) 1 =

2. Igazságtáblával Lépései: a formula zárójelezése az igazságtábla elkészítése (mellé külön oszlopokban a szereplő atomi formulák oszlopai) a kitüntetett normálforma létrehozása Megjegyzés: ha a formula főoszlopában szerepel: igaz érték, akkor tudunk készíteni DNF-et: kiválasztjuk azokat az interpretációkat, amelyek szerint a formula igaz, ezekben az interpretációkban készítünk igaz elemi konjunkciókat (minden tagja igaz kell legyen, minden betű kell szerepeljen, ami a formulában van) az elemi konjunkcióink közé diszjunkciókat írunk hamis érték, akkor tudunk készíteni KNF-et: kiválasztjuk azokat az interpretációkat, amelyek szerint a formula hamis, ezekben az interpretációkban készítünk hamis elemi diszjunkciókat (minden tagja hamis kell legyen, minden betű kell szerepeljen, ami a formulában van) az elemi diszjunkcióink közé konjunkciókat írunk

Példák Adjuk meg igazságtáblával az alábbi formulát DNF-ban! ¬p ≡ ¬r∧¬q  (¬p ≡ (¬r∧¬q)) ¬ p ≡ (¬ r ∧ q) q 1 (¬p ∧ ¬q ∧ ¬r) (p ∧ ¬q ∧ r) IGAZAK (p ∧ q ∧ ¬r) (p ∧ q ∧ r) Tehát a megoldás az elemi konjunkcióink diszjunkciója: (¬p ∧ ¬q ∧ ¬r) ∨ (p ∧ ¬q ∧ r) ∨ (p ∧ q ∧ ¬r) ∨ (p ∧ q ∧ r)

Példák Adjuk meg igazságtáblával az alábbi formulát KNF-ban! ¬p ≡ ¬r∧¬q  (¬p ≡ (¬r∧¬q)) ¬ p ≡ (¬ r ∧ q) q 1 (¬p ∨ q ∨ r) (p ∨ q ∨ ¬r) HAMISAK (p ∨ ¬q ∨ r) (p ∨ ¬q ∨ ¬r) Tehát a megoldás az elemi diszjunkcióink konjunkciója: (¬p ∨ q ∨ r) ∧ (p ∨ q ∨ ¬r) ∧ (p ∨ ¬q ∨ r) ∧ (p ∨ ¬q ∨ ¬r)

Példa, amikor az átalakítással éri meg dolgozni  Hozzuk normálformára az alábbi formulát! ¬(r⊃p) ∧ (¬(r⊃p) ∨ (q≡ ¬r ∧ ¬s ⊃ t ⊃ u ≡ q)) Ennek az formulának az igazságtáblája 64 soros…. DE! Ha észrevesszük, hogy alkalmazható az elnyelési tulajdonság, akkor 4 lépésben megkapjuk a normálformát (ráadásul DNF és KNF is, amit kaptunk): ¬(r⊃p) ∧ (¬(r⊃p) ∨ (q≡ ¬r ∧ ¬s ⊃ t ⊃ u ≡ q))   ¬(r⊃p)  ¬(¬r∨p) ¬¬r ∧ ¬p r∧¬p

Feladat Adjuk meg az alábbi formulák normálformáját! ¬(p ∧ ¬q) ¬(p ⊃ ¬r) ∨ ¬p ∧ r ¬(p ⊃ ¬q) ≡ ¬p ∧ ¬q ¬(p ⊃ ¬r ⊃ q) ≡ p ∧ r ∨ q ¬(p ⊃ q ⊃ ¬r) ≡ p ∨ q ∧ r