Pénzáramok összefoglaló példa (I.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A fogyasztók és a tulajdonosok elvárásait megvalósító cégvezetés, gazdálkodás Előadó: Katona Sándorné gazdasági igazgató Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
HULLADÉKKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZOLGÁLATÁBAN Január 21. Nagy Bálint ügyvezető.
Általános forgalmi adó március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 4. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK október 12.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló Analitikus nyilvántartás.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
BERUHÁZÁSOK KOCKÁZATELEMZÉSE
Hiteltörlesztési konstrukciók
TŐZSDEI (ÉS TŐZSDÉN KÍVÜLI) ÜGYLETEK SZÁMVITELE
BERUHÁZÁSOK KOCKÁZATELEMZÉSE
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
VÁLLALATI Pénzügyek 2 VÁLLALAT- ÉS PROJEKTÉRTÉKELÉS
SZÁMVITEL.
AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Projektfinanszírozás
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
10. IDŐBELI ELHATÁROLÁS.
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Pénzügyi terv Feladatok.
SZKENNER BÓNUSZOK.
Modern Vállalkozások Programja
Környezeti Kontrolling
1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó
Feladat 1: decentralizáltság az általános egyensúlyelméletben
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Készletek transzformációja
A szállítási probléma.
Termelési tényezők piaca
Termelési tényezők piaca
Termelési tényezők piaca
Előadás másolata:

Pénzáramok összefoglaló példa (I.) A GÉPSOR Kft. egy gépsor beszerzését tervezi. A projekt időtartama 3 év. A gépsor vételára 13.000, ami készpénzben kerülne kifizetésre, és ezen összeg felére hitelt vennének fel. (Az ÁFÁ-tól a példában mind-végig eltekintünk.) Felmerül még 2.000 üzembe helyezési költség, ami tulajdonosi forrásból, de csak két hónap múlva kerülne kifizetésre. Az új gépsor rögtön aktiválásra is kerül, (számviteli) maradványértéke 3.000, és 3 év alatt lineárisan kerülne leírásra. Az induláshoz 2.500 értékben készletet is vásárolnának azonnali fizetéssel. (A tulajdonosok az induláshoz csak a szükséges mennyiségű forrást biztosítják.) A projektet a 3. év után közvetlenül leállítanák: a nettó forgótőke visszatérülne (az anyagkészletet felhasználnák, a vevők megfizetnék tartozásukat, és a vállalat kiegyenlítené a szállítói számláit) és a gépsort eladnák azonnali fizetéssel 3.600-ért. A felvett hitel után évente 300 kamatot fizetnének, és a hitel egy összegben a 3. év végén kerülne törlesztésre. A társasági adó alapja jelen példában a számviteli adózás előtti eredmény, mértéke 10%. Az üzemeltetési időszak alatt az alábbi bevételek és ráfordítások, valamint mérlegadatok várhatók:

Pénzáramok összefoglaló példa (II.) 1 2 3 Értékesítés nettó árbevétele 29.000 38.000 42.000 Anyagjellegű ráfordítások 16.000 22.000 24.000 Személyi jellegű ráfordítások 7.000 8.000 9.000 Nettó forgótőke-állomány az év végén 1.500 2.500 800 Vezessük le a projektre a kezdő, működési és végső pénzáramot (valamint ezeket összevontan is), mind FCFF, mind pedig FCFE szemléletben!