E-government megvalósításának feltételei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Szélessávú tervek és akciók
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Komplex kormányzati cselekvési terv négy pillér mentén – Digitális Magyarország „Networkshop 2015” konferencia Sárospatak.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
ELENA Program – energetikai beruházások előkészítésének finanszírozási lehetősége Szabó Valéria Nemzetközi projektmenedzser.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
Szélessáv minden háztartásba 2018 végéig!
TOP vas megyei aktualitásai
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Energetikai gazdaságtan
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
„Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése II.”
Stratégiai szempontok alkalmazása az informatikai szektorban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

E-government megvalósításának feltételei BUDAPESTI ÉS PEST MEGYEI MÉRNÖKI KAMARA -------------------------------------------------------------------------------------- TUDÁSTRANSZFER AZ E-LEARNINGRŐL ÉS E-KORMÁNYZÁSRÓL / DIGITALIZÁCIÓRÓL HELYI ÖNKORMÁNYZATI SZINTEN HU11-0007-B1-2017 projekt Törökbálint  2017. október 24. E-government megvalósításának feltételei Előadó: Kassai Ferenc MMK alelnök, BPMK elnök

EMLÉKEZTETŐÜL ÁROP-1.1.19.-2012-2019 pályázat keretein belül készült a „Zöld Könyv az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti fejlesztési irányairól” című akcióterv meghatározza a szükséges teendőket számba veszi a szükséges eszközöket kijelöli az egyes intézkedések megvalósításáért felelősöket

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia pillérszerkezete

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia pillérei Digitális infrastruktúra Digitális gazdaság Digitális állam

Az infokommunikációs szektor mind gazdasági, mind társadalmi értelemben jelentős szerepet játszik Magyarországon. Az IKT-ágazat a magyar GDP mintegy 12%-át adja, az ebben az iparágban foglalkoztatottak száma pedig az OECD országok többségével összevetve is kiemelkedően magas. Az infokommunikáció horizontális, gazdaságsegítő szerepéből adódóan a nemzetgazdaságban kitüntetett szerepet tölt be.

A KSH adatai szerint:

Digitális állam megvalósításához Cél: a kormányzat, a közigazgatás és a közszolgáltatások működését stabil és biztonságos informatikai háttér támogassa az állami érdekkörbe tartozó információk és tartalmak digitális, széles körű, nyilvános hozzáférhetővé tétele a közigazgatás belső folyamatainak, a lakosságot és a vállalkozásokat célzó közigazgatási szolgáltatásoknak a nagyarányú elektronizálása

Az e-közigazgatás a társadalom egészének előnyös

a Digitális állam célrendszere stabil és biztonságos kormányzati IT háttér elektronikus közigazgatás fejlesztés Legyen teljes az online elérhető szolgáltatások köre az elektronikus ügyintézési szolgáltatásban 2018-ra lehetőség a közigazgatási ügyek elektronikus intézésére 80%-ban papírmentes központi közigazgatás (2020.) Kapjon az eddiginél nagyobb hangsúlyt az elektronikus közszolgáltatások fejlesztése!

További célok a még optikai körzethálózattal nem ellátott, un. „fehér” települések felszámolása az NGA helyi hálózatok kiépítésével egyidejűleg legalább 100 Mbps sebességű internet szolgáltatás biztosítása a háztartások 50%-nak az államigazgatás és az önkormányzatok kiszolgálására hivatott állami hálózatok továbbfejlesztése földrajzi kiterjedésének megnövelése új végponti csatlakozások kiépítésével az átviteli sebesség növelése a közigazgatási intézmények IKT konszolidációjának folytatása

A digitális Magyarország megvalósításának lényeges eleme a szupergyors internet hálózat, az „érhálózat” kiépítése rendszeres egyeztető megbeszélések a BPMK szervezésében az érintett minisztériumokkal, a lebonyolításért felelős ügynökséggel és a hatóságokkal (legutóbb szeptember 7.-én)

A BPMK elkészítette az önkormányzatoknak ajánlva

Az egyes alrendszerek és adatstruktúrák közötti kompatibilitás követelménye szükségessé teszi a műszaki feltételrendszer pontos meghatározását. ebben kiemelt szerepe van a geoinformatikai alapokra támaszkodó alkalmazásoknak, amelyekben a Kamara a mérnöki tervezői tevékenység okán közvetlenül érintett

Műszaki fejlődés, Új gyakorlatok, innováció új tartalmak Informatikai fejlődés Okos/intelligens városok

Az 56/2017. (III. 20. ) Kormányrendelet a 218/2009. (X. 6 Az 56/2017. (III. 20.) Kormányrendelet a 218/2009. (X. 6.) Kormányrendelet és a 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet módosításával az „okos város”, „okos város módszertan” fogalom beiktatásával meghatározta hivatalosan, hogy mit is értünk okos város alatt.

Fenntartható fejlődés Okos életkörülmények Okos kormányzás Okos gazdaság Okos környezet Okos város Okos közlekedés Okos emberek Fenntartható fejlődés

Az okos városfejlesztések kiemelt területei

Magyarország energiastratégiájáról Célja: az energiafüggőségünk jelentős csökkentése Eszközök: az energiatakarékosság a megújuló energia legoptimálisabb arányban történő felhasználása az életünk minden területén a kétpólusú mezőgazdaság létrehozása az európai energetikai infrastruktúrához való kapcsolódás a közlekedés CO2 kibocsájtásának erőteljes csökkentése

energiatakarékosság + energiahatékonyság = nagyobb energia ellátásbiztonság   Sajnos az emberek még napjainkban is az olcsó és végtelen mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozók tévhitében élnek, pedig az eddigi fogyasztási szokások a jövőben nem fenntarthatóak.

Energiafogyasztási prognózisok EU 2020

2005 és 2020 között beavatkozás nélkül 8%-os növekedést prognosztizáltak. A 2005. évi első intézkedésektől 20%-os megtakarítást vártak, de a kedvező változások csak átmeneti hatásúak voltak!

Ahhoz, hogy a kitűzött európai célok ténylegesen megvalósuljanak paradigmaváltásra van szükség. Erőteljes változtatásokat kell végrehajtani az energiatermelés és felhasználás; a közlekedési és szállítási rendszerek; az épített környezet terén. Integrált, infokommunikációs eszközökkel összekapcsolt, intelligens rendszerekkel hosszútávon fenntartható megoldásokat kell ösztönözni.

A saját jövőnk és a következő nemzedékek szükségleteinek biztosítására, valamint az élhető környezet megőrzéséhez halaszthatatlan a mielőbbi szemléletváltás az energetika terén is.   Hiszem és vallom, hogy hazánkban az energetikában az elkövetkező időszak a szerkezet- és szemléletváltás korszaka lesz.

e-Magyarország kiépítése a digitalizáció észszerű felhasználása tudatos környezetvédelem Energiatakarékos-ság Javuló életminőség Élhető városok, települések a mai és a jövő generációinak

Köszönöm megtisztelő figyelmüket