A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
M I A HASZNA A KLASZTEREKNEK A GYORS FEJLŐDÉSBEN ? A Z AKKREDITÁLT KLASZTER KKV - K SZÁMÁRA KIHASZNÁLHATÓ ELŐNYEI, AZ INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT LEHETŐSÉGEI.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Család.
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Ésszerűség - sportszerűség
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A nemzetközi üzleti élet etikája
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Negyedik előadás Március 11
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Készítette: Domokos Márta Losoncz Annamária
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Településmarketing Imázsaudit (folytatás). 2 Dunning-Norman-féle kutatás Tényezősorrend: 1. város- / régióimázs 2. helyi kulturális, 3. nyelvi, 4. kényelmi.
A környezethez való jog tartalma
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Egészségügyi intézmények kontrollingja Kórházi kontrolling Fekete Daniel, Szőke Kristóf, Zila László 2006.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Ki is az elemző közgazdász?
Összehasonlító gazdaságtan
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Összefoglalás eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Asahi Glass Company Bálint Brigitta Bán Edina
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
10 M 4-8% , Ft Ft Ft 5%-os kamat , Ft , Ft , Ft 5-30% Különbség: , Ft 10 év.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Könyvelési gondjai vannak? A jogszabályok nehezen érthetőek? Segítségére lenne az adótanácsadás? Kevés az ideje, de tudni szeretne mindent a cégével kapcsolatban?
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Kultúra és kommunikáció
A nemzetközi tőkeáramlások
5. Tétel – A Life Long Learning
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK ÉS A TÁRSAS KÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK PROBLÉMÁI

Súrlódásmentes gazdaságok

Súrlódásmentes gazdaságok társadalmi tőke és a spontán társas készség …Bizalom szintje magas, spontán szervezetek, állami beavatkozás… Szerződés, kereskedelmi jog – bizalom …növelhető gazdasági hatékonyság, csökkenthető ügyleti költségek… Csökkenő bizalom Bizalom forrása A bizalom forrása általában az, hogy egy közösség tagjainak azonos az értékrendje, s a megfelelő, tisztességes viselkedés így mindenkitől elvárható

Súrlódásmentes gazdaságok „Potyázó probléma” és a megoldás Ha lojalitás elnyomja a gazdasági racionalitást, akkor az nepotizmushoz vagy haverpártoláshoz vezethet. Magas szolidaritás csekély eredmény Kartell – gazdaság kolonca

Súrlódásmentes gazdaságok Hagyományos társas készségnek a hosszú ideje meglévő társadalmi csoportokhoz való lojalitást nevezhetjük, például a középkori árutermelők, akik a katolikus egyház tanai szerint jártak el, ide tartoznak. A spontán társas készség az embereknek az a képessége, hogy összefogjanak, és új csoportokat alakítva innovatív szervezeti keretek között boldoguljanak. Csak akkor hasznos, ha termelő célú gazdasági szervezetek létrehozását segíti elő. A mai társadalmak között a legmagasabb fokon Japánban nyilvánul meg

Japán, egy gránittömb

Japán, egy gránittömb 1868-as Meidzsi–restaurációt követően létrejövő zaibacu „négy nagy” : a Mitsui, a Mitsubishi, a Sumitomo és a Yasuda zaibacu -> keirecu Egy példa arra, hogy hogyan hatnak a hálózatok a cégnagyságra

Japán, egy gránittömb kisvállalkozási szektor keirecu-kapcsolatban áll nagyobb vállalatokkal Családi vezetés -> professzionális „Banto” Az 1945-ös amerikai megszállás következően „keirecu” Az állam szerepe, a Japán Bank A nagy cégek előnye és hátránya

A japán család – Fiúk és idegenek

A japán család – Fiúk és idegenek Japán konfuciánus és sok értéke közös Kínával A japán ie és a kínai csia mukojosi – fogadott fiu A második nagy különbség az elsőszülöttséggel kapcsolatos

A japán család – Fiúk és idegenek A konfucianizmus hatásaként a japánoknál a lojalitás erénye az első Busido a nem japánokkal szembeni bizalom hiánya

A kulturális szokások megjelenése a japán gazdaság világában: Egy élet – egy cég az egész életre szóló foglalkoztatás rendszer - nenko Egyetemi felvételi, pályakezdés, bérezés Vállalat mint egy „család” Japán szakszervezetek

A pénz pórázán

A pénz pórázán a keirecu, a vállalathálózat a legfőbb jellegzetessége a japán gazdaságnak Két fajtája van: vertikális keirecu (pl Toyota) a horizontális vagy piacközi keirecu Átlagosan 31 vállalatot foglal magába Hálózatok nem csak a japán kultúrákban találhatóak

Készítette: Kolláth Enikő