Adatkötés Sablonokkal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Óraregisztrálási modul
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
A WPF stílusrendszer kreatív használata. Lássuk, mi van a kódon túl?
JQuery 8. előadás.
TWS ALAP. TWS Ticker beírása.
GoldWorks grafika. Grafikus objektumok  előre definiált keretek  images (egy vagy több rés értékének reprezentálása)  canvases (image-ek megjelenítésére)
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
BANKFIÓK Egy elképzelés tényleges megvalósítása valós tervek alapján.
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Az MVC tervezési minta 2. előadás.
Iratkezelő rendszer fejlesztése WPF alapokon
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
Adaptív megjelenítés a WPF layout rendszer segítségével.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Beépített vezérlők és validáció
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Szervező modul. Vizsgaidőpontok kezelése – új létrehozás - Új vizsgaidőpontot vagy teljesítéslapot a „Vizsgaidőpont” menü „Új létrehozás” menüpontjában.
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/12 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
Adatbázis kezelés Delphiben
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Google earth és a térinformatika kapcsolata
VFP Form programozás Form szerkesztő elemei vezérlő elemek
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek.
Mesterlapok és menük használata
Weblapok elrendezésének, dizájnjának kialakítása Borsi Katalin webfejlesztő, oktató NetAcademia Oktatóközpont.
Vezérlők használata és írása Ez az előadó neve beosztása vállalata.
Adaptív megjelenítés a WPF layout rendszer segítségével
WPF alkalmazások fejlesztése az M-V-VM tervezési minta alapján
A program a „Tudáshasznosulást, tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Műegyetemen” (TÁMOP /1/KMR )
Vizuális alkalmazások a FoxProban Páll Éva Boglárka.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozási Paradigmák és Technikák Programozási eszközök Interfészek Generikus.
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozási Paradigmák és Technikák Programozási eszközök Interfészek Generikus.
Visual Basic 2008 Express Edition
Visual Basic 2008 Express Edition
Objektumvezérelt rendszerek tervezése 4.óra – Composite, Decorator © Fülöp Lajos.
Többoldalas dokumentum készítése
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Webalkalkalmazás fejlesztése ASP.NET-ben Krizsán Zoltán.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
A Visual Basic és a programozás oktatása
Opencms modul fejlesztés Krizsán Zoltán. Modulok fajtái Nincs előírás, csak tipikus tennivalók: –Content type: új típus(oka)t vezet be. –Template: új.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Windows Forms alkalmazás készítése Czigléczky Gábor 2009.
V 1.0 Programozás III. Grafikus felület API-k és összehasonlításuk WPF Hello World Fontosabb UI-elemek UI-elemek tartalommodelljei UI-elemek öröklődési.
Programozás III JPA.
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
V 1.1 Programozás III. Felhasználóifelület-elemek fontosabb tulajdonságai, eseményei, metódusai XAML alapok.
V 1.0 Programozás III. XML XAML Adatkötés I.. V 1.0ÓE-NIK, 2014 XML (w3schools.com) Hierarchikus adatleíró formátum XML deklarációk + elemek + attribútumok.
Az újságszerkesztő programok bemutatása, kép szöveg összhangja 14. témakör:
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Alkalmazásfejlesztés gyakorlat
Lehet egy klikkel kevesebb?
Windows Presentation Foundation
Módosító lekérdezések
Programozás III. Felhasználóifelület-elemek fontosabb tulajdonságai, eseményei, metódusai Preview események.
ListBox CheckedListBox TextBox
DirectoryEntry & DirectorySearcher
A Panel, Scroll Bar és a Combo box tulajdonságai
ComboBox A listák nagy helyet foglalnak a formokon, és az általuk felkínált elemek nem bővíthetőek a felhasználó által. Ezen problémák megoldására használhatjuk.
Programozás III. MVVM Adatkötés I..
Neumann János Informatikai Kar
Neumann János Informatikai Kar
Adatkonverziók Erőforrások
Programozás III. MVVM Adatkötés I..
Előadás másolata:

Adatkötés Sablonokkal DataTemplate / INotyfyPropertyChanged interface

Adat kötés Az a folyamat, ami kapcsolatot létesít az alkalmazásunk UI- és üzleti logikája között. Egy konkrét elvonatkoztatásban: ha megváltozik az adat UI reprezentációjában bármi, akkor helyes kötési beállítások esetén automatikusan tükröződni fog ez az adaton is.

Adat kötés Pl. ha egy TextBox Text tulajdonságát megfelelően hozzákötjük egy Category objektum CategoryName tulajdonságához, majd beírunk valamit a TextBox-ba, akkor az azonnal megjelenik a Category objektum CategoryName tulajdonságában is. Az adatkötés legfőbb előnye, hogy rengeteg “infrastruktúra kódtól” megkímél bennünket.

Adatsablonok Adatsablonokkal akkor foglalkozunk, ha valamilyen vezérlőnek, vagy vezérlőknek ismétlődő a tartalma. Pl. :az alkalmazás minden gombjának van egy egyforma része, vagy egy adatkötött listaszerű vezérlő elemeit kívánjuk létrehozni.

DataTemplate A vezérlőben megjelenő adatreprezentáció megadására a DataTemplate osztály használatos. A DataTemplate tartalma egy user interfésze tartalma. DataTemplate esetében a DataType tulajdonság hasonló szerepet tölt be, mint Style esetében a TargetType.

DataTemplate A template-ek alkalmazhatósága mindig valamilyen Template-re végződő property-hez kapcsolódik, mint pl. Button esetében a ContentTempalate ListBox esetében az ItemTemplate Menu és TreeView esetében a HierarchicalDataTemplate.

OneWay Ebben az esetben, ha megváltozik a source property értéke, akkor az automatikusan frissíti a target property értékét, viszont fordítva már nem. Tehát ha én megváltoztatom a Category objektum CategoryName tulajdonságát, az megfog jelenni a TextBox Text tulajdonságában, viszont a TextBox Text tulajdonságának módosítása nem fog megjelenni a Category objektum CategoryName tulajdonságában.

One Way Kiválóan alkalmas olyan esetekre, amikor én csak megjeleníteni szeretnék adatokat, de a felhasználói felületen nem szeretném, hogy azok szerkeszthetőek legyenek. Tehát ha nincs szükség monitorozni a változásait a target propertynek, akkor a OneWay mód használatával elkerülhető a felesleges overheadje a TwoWay módnak.

TwoWay Ez tipikusan az a kötési mód, amely mindkét irányba jól működik . Teljes interaktivitás és válaszképes UI készítésére kiválóan alkalmas. Érdemes tudni, hogy a legtöbb tulajdonság OneWay módot használ, viszont ez alól kivételt képeznek azok a dependency propertyk, melyek tipikusan valamilyen felhasználó által szerkeszthető funkciót töltenek be

TwoWay (mint pl. TextBox.Text, CheckBox.IsChecked, stb.), ahol az alapértelmezett mód TwoWay. Itt pontosan ezért meg is jegyezném, hogy jó gyakorlatnak számít, ha explicit mód jelezzük a kötési irányt és nem bízzuk magunkat a default értékekre. Az, hogy alapértelmezésben egy adott dependency property milyen módot használ a metaadataiból lekérdezhető a GetMetadata metódus segítségével

Miből is áll egy WPF data binding

INotifyPropertyChanged Ahhoz, hogy a OneWay, illetve TwoWay mód megfelelően működjenek, szükség van a forrás objektumnak implementálni egy tulajdonság változás kezelő mechanizmust, mint pl. az INotifyPropertyChanged.

INotifyPropertyChanged amely abban az esetben, ha pl. beszúrunk, vagy törlünk valamit a kollekcióból kivált egy collection changed eseményt, melyet a WPF adatkötési motorja képes kezelni és ez alapján a teljes lista újragenerálása nélkül frissíteni azt.

Köszönöm a figyelmet !