Képzési modul Nemzetközivé válás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
Készítette: Gondos Borbála
Az ország a dualizmus korában
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A nemzetközi erőviszonyokban várható változások Magyarország 2025 (2050) Gáspár Tamás – Antalóczy Katalin - Majoros Pál-Moldicz Csaba-Novák Tamás-Pólyi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A hazai üzleti környezet és az innováció
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
FraMak Chambre de Commerce et d’Industrie Hungaro-Française
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Európai Uniós ismeretek
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
A külső környezet elemei
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
13. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Településföldrajz II. A városok fejlődése.
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Baranya Megyei Önkormányzat
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
THE INDUSTRY CONTEXT 8 CHAPTER AZ IPARI KÖRNYEZET
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Előadás másolata:

ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése Képzési modul Nemzetközivé válás AZ ACT-SME projectet az Európai Bizottság, Erasmus Plus Programja támogatásával finanszírozzák. Ez a publikáció és tartalma csak a szerzők véleményét tükrözi, és a Bizottság nem felelős az itt tartalmazott információk semmilyen felhasználásáért.

Nemzetközivé válás Definíció A nemzetközivé válás történelme A nemzetközivé válás hatékony területei A nemzetközivé válás pozitív és negatív hatásai

Mi a nemzetközivé válás Nemzetközi termékek és szolgáltatások növekvő kereslet-kínálat egyensúlya Külföldi közvetlen befektetés liberalizációja és rövid távú tőkemozgás Több szervezetből álló társaságok változó szerepe A termelési hálózat újbóli megalkotása nemzetközi platformon Új technológiák, gyorsuló információs technológiák és fenntarthatóság Világgazdaságok integrációja a «dereguláció» koncepció elfogadásával

Mi a nemzetközivé válás?

Mi a nemzetközivé válás? Nagyobb piacok Nagyobb verseny Globális kereslet

A nemzetközivé válás történelme A nemzetközivé válás fő szakaszai 1. Iparosodás / ipar leépülése Az iparosodás a déli részeken (különösen Kínában és Indiában) a második hullámban valósult meg, míg az északi országok az első hullámban iparosodtak. 2. Nemzetközi megközelítés / divergencia Az észak és a dél közötti bevétel különbség csökkent a második hullámban, míg nőtt az első hullámban. 3. Kereskedelem A kereskedelmi volumen mindkét hullámban nőtt, de a növekedést megállították a világháborúk és a világválság.

A nemzetközivé válás történelme 4. Fejlődés Az északi országok az első hullámban fejlődtek. A déli országok a második hullámban fejlődtek többet. Az első hullámban az északi országokban és az Egyesült Királyságban volt látható a fejlődés, míg a déli országok gyorsabban fejlődtek a második hullámban. 5. Urbanizáció Nagyvárosok voltak délen már a XIX. Század előtt. Az első internacionalizációs folyamat felgyorsította a városiasodást északon. Délen a második hullámban történt az urbanizáció. 6. Országok közötti különbségek A jövedelem különbségek és a munkanélküliség problémái nőttek az északi országokban.

A nemzetközivé válás történelme (1870-1914) Az első hullám: Nemzetközivé válás – a tengerentúli felfedezések, a vasútfejlesztés és a távíró feltalálásának politikai, katonai és kereskedelmi hatása. Az internacionalizációval a politikai, katonai és kereskedelmi hatások kiterjedhetnek a tengerentúli felfedezések, a távíró feltalálása és a vasút fejlődése segítségével. (1914-1945) Stagnálási időszak: Válság alakult ki az I. Világháború után – majd a Nagy Gazdasági Világválság 1929-ben. II. Világháború – az internacionalizáció stagnált.

A nemzetközivé válás történelme Második hullám: a II. Világháború végén kezdődik, ez az időszak hozzájárult az internacionalizációhoz. Az olyan nemzetközi intézmények, mint az IMF, a Világbank, GATT, és a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet hozzájárulnak a nemzetközivé váláshoz. A nemzetközivé válás egy másik mérföldköve az 1970-es években történt. A Bretton Woods rendszer összeomlásával megszűnt a fix átváltási rendszer.

A nemzetközivé válás történelme 1980 és az 1980-at követő időszak az internacionalizáció harmadik időszaka kezdetének tekinthető. Az ebben az időszakban történt fejlesztések felgyorsították a nemzetközivá válás folyamatát. A mai világ úgy tekinthető, mint az a korszak, amikor a nemzetközi kereskedelem a csúcspontján van. Olyan tényezők, mint az új piacok felbukkanása, növekvő kereslet és többlet felgyorsították a nemzetközivé válást.

A nemzetközivé válás történelme Az internacionalizációt gyorsító tényezők; A társaságok belépnek a nemzetközi piacokra Növekvő és különböző kereslet Technológiai fejlődés növekvő sebessége Hatékony versenyplatform megjelenése

A nemzetközivé válás történelme A Kommunikációs és Szállítási terület fejlődései támogatták egymást, így a nemzetközivé válás tovább fenntartható.

Az internacionalizációt befolyásoló tényezők Internacionalizáció a gazdaságban Internacionalizáció a politikában és az adminisztrációban Internacionalizáció kulturális területen

Internacionalizáció a gazdaságban Nemzetközi kereskedelem és befektetések elterjedése Tőkemozgás szabadsága Gazdasági szervezetek világszerte Külkereskedelem növekvő volumene Multinacionális társaságok növekvő tevékenységei Növekvő külföldi tőkebefektetés

Internacionalizáció a politikában és az adminisztrációban Gyengülő nemzet-állam terület Kormányhatóságok csökkenő folyamatai Erősíti a helyi adminisztrációt Számításba veszi az emberi jogokat és szabadságot Tiszta rendszert hoz létre

Internacionalizáció a kultúrában Nyugati kultúra dominanciája a többi kultúra felett Kulturális hibridizáció Növekvő fogyasztói kultúra megközelítés

Az internacionalizáció pozitív hatásai A nemzetközi területen végzett üzletnek vannak pozitív és negatív hatásai is: Pozitív hatások Új üzleti tevékenységek nemzetközi platformon Fejlődés a kommunikációban és a telekommunikációban Növekvő hitelek és befektetések

Az internacionalizáció pozitív hatásai Technológia transzfer és know-how. Hatékony emberi erőforrások. Törvények, emberi jogok és adminisztrációs módszerek betartása. Energia és kommunikációs infrastruktúra.

Az internacionalizáció negatív hatásai A negatív hatások a következők: Nagy és nemzetközi társaságok fontossá váltak Alacsony költségű munkaerő növekedése Helyi körülmények kihasználása és a környezet rombolása. A munka, ami a szegények tőkéje, versenytényezővé válik. Bérkorlátozás a nem képzett munkaerőnek.

Az internacionalizáció negatív hatásai Egyenlőtlen jövedelem elosztás, ahogyan a világ nemzetközivé vált Hagyományokat, helyi és nemzeti értékeket lerombolja. A nemzetállam fenyegetéssel és kockázattal néz szembe A természetes környezet védelme megtört, és szennyeződés történt.

www.actsme.eu Köszönöm a figyelmet!