Hálózatkímélő rendszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan
Lendkerekes energiatárolás szupravezetős csapággyal
6.9. Lendítőkerekes energiatárolók korszerű hajtásai és szabályozási módszerei Lendítőkerekes energiatároló hajtás működése A lendítőkerekes energiatároló.
1. Hány darab vészfék kar van elhelyezve a járműben?
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Digitális elektronika
MMK tanfolyam őszi félév Villamos hálózatok Dr. Dán András
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
A MÉRŐESZKÖZÖK CSOPORTOSÍTÁSA
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
A korszerű áramellátó rendszerek kialakítási szempontjai
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
1/20 NPN rétegsorrendű, bipoláris tranzisztor rajzjele, az elektródák elnevezésével.
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Készítette: Paragi Dénes
Széchenyi István Egyetem
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Erősítők.
Aszinkron motor vezérlése IRAM20up60b kimeneti fokozattal
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Fázisjavítás.
Transzformátorok.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Az LPQI rész a Partner Az LPQI-VES társfinanszírozója: Dr. Dán András Az MTA doktora, BME VET Meddőenergia kompenzálás elmélete és alkalmazása.
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
Röviden a felharmonikusokról
Fázisjavítás és energiahatékonyság
állórész „elektromágnes”
Félvezető áramköri elemek
Az egyenáramú szaggató
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 MOS áramkörök: CMOS áramkörök,
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Készítette: Fehér Péter 2/14E
Aszinkron gépek.
Szinkron gépek 516. ISZI Villamos munkaközösség Dombóvár, 2008.
Aktív villamos hálózatok
Összetett váltakozó áramkörök
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Szünetmentes Hírközlési Áramellátó Rendszer
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Processzor, alaplap, memória
Elektronika Négypólusok, erősítők.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A szünetmentes tápegység
Áramkörök : Hálózatanalizis
Elektronika 9. gyakorlat.
VILLAMOS ENERGIA PIAC SZÉLERŐMŰVEK, SZÉLERŐMŰ PARKOK FELÉPÍTÉS, ÜZEMBE HELYEZÉS, GAZDASÁGI KÖLCSÖNHATÁSOK 1.
Elektromos áramkör.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
A szünetmentes tápegység
Teljesítményelektronika
Jelformáló és jelelőállító elemek
Kapacitív közelítéskapcsolók
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Elektronika Tranzisztor (BJT).
Épületek energiaellátása
Jelformáló és jelelőállító elemek
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Félvezető áramköri elemek
Előadás másolata:

Hálózatkímélő rendszerek

Hálózatkímélő üzem váltakozófeszültségű vasúti rendszereknél A hálózatkímélő üzem az újonnan tervezett ipari- és a csökkentett frekvenciás táplálású járműveknél is ma már általános követelmény. Hálózatkímélő (hálózatbarát) fogyasztóknak nevezik azokat a berendezéseket, amelyek: minimális felharmonikus zavarást okoznak a hálózaton, azaz gyakorlatilag színuszos alakú áramot vesznek fel, a működésükhöz szükséges P1=U1 I1 cos φ 1 hatásos teljesítményhez (1-es index az alapharmonikus mennyiségekre utal) a hálózatot minimális I1 árammal terhelik, a teljesítménytényező minél jobban megközelíti a cos φ 1 =±1 értéket. Ebből következik, hogy a vontatási (motoros) üzem akkor optimális, ha a fázisszög φ 1 =0°, azaz a hálózatból felvett áram a feszültséghez képest azonos fázisú, a visszatápláló féküzem pedig akkor optimális, ha a fázisszög φ 1 =180°, azaz a hálózati áram a feszültséghez képest ellenfázisú.

cos fi=1, motoros üzem, b) cosfi=-1 generátoros üzem, c) cosfi=0 capacitív terhelés, d) cosfi =0 induktív terhelés

Hálózatkímélő üzem váltakozófeszültségű vasúti rendszereknél Az optimális teljesítménytényezőre szabályozást régen is meg tudták valósítani forgógépesen, például az egyfázisú szinkronmotorral hajtott egyenáramú generátorról táplált Ward-Leonard rendszerű mozdonyokban. A hálózatra kapcsolódó beépített szinkronmotor ugyanis gerjesztés szabályozással képes fázisjavításra is. A vontatásból már régen kivont Ward-Leonard mozdonyokat még ma is használják forgalmas vasúti csomópontokban fázisjavításra (szinkron kompenzátorként).

Újabban, a hálózatkímélő üzemet elektronikusan oldják meg, a hálózatra csatlakozó 4qS (four-quadrant-supply) átalakítóval, ami egy impulzus szélesség modulációs (ISZM) vezérlésű, egyfázisú feszültség-inverter kapcsolású, AC/DC átalakító. A 4qS átalakítót általában az egyenfeszültségű közbensőkörös, úgynevezett feszültség-inverteres aszinkronmotoros járműhajtással kombinálva használják, mint a későbbi járműpéldákból látható. IGBT tranzisztorokkal (szigetelt kapujú bipoláris tr, insulated-gate bipolar tr) felépített 4qS átalakító legegyszerűbb kapcsolását az ábra mutatja.

Az IGBT vezérlési oldalról alapvetően egy MOSFET, tehát a gate-emitter-feszültség vezérli az eszköz állapotát. Ha az IGBT-t E-C feszültségre kapcsoljuk, és +VGE feszültséget kap, akkor az ábrának megfelelően alakul ki az áramvezetés egy IGBT cellában. IGBT is cellák ezreiből áll, hasonlatosan a teljesítmény MOSFET-hez.

Ha az IGBT-t E-C feszültségre kapcsoljuk, és +VGE feszültséget kap, akkor az ábrának megfelelően alakul ki az áramvezetés egy IGBT cellában.

A 4qS bemeneti oldala a jármű főtranszformátorának szekunder feszültségére kapcsolódik, a kimeneti oldala a jármű közbensőköri egyenfeszültségére, amely az inverteres járműhajtást táplálja. A 4qS átalakító feladata kettős, egyrészt a hálózatkímélő üzem biztosítása menet és féküzemben is, másrészt a közbensőköri egyenfeszültség nagyságának szabályozása. Az inverteres hajtás közbensőköri egyenfeszültségére előírt érték U ea, amely az u sz1 szekunder feszültség csúcsértékének kb. 1,2…1,5-szerese. Ha a C kondenzátor u e feszültsége az előírt U ea értéknél kisebb, akkor az FSZ feszültség szabályozónak töltési parancsot, ha nagyobb, mint kellene, akkor kisütési parancsot kell kiadnia .

A szabályozási célkitűzés megvalósulásának jellegzetes időfüggvényeit a.b. ábra mutatja motoros (vontatási) üzemben, ahol i d>0, azaz töltőáram irányú, a hálózatból felvett teljesítmény P>0. A szabályozott isz1 szekunder áram felharmonikus tartalma függ a kapcsolási frekvenciától és az L simító fojtótekercs nagyságától. Amennyiben az a. ábrán látható módon a járműhajtás két független (u sz1 és u sz2) szekunder tekercsre kapcsolódó ikerhajtásból áll, akkor a hálózati felharmonikusok csökkentése céljából alkalmazni lehet a két független 4qS átalakító kapcsolási ütemezésének eltolását is.