Dinamikus adatszerkezetek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GRIN: Gráf alapú RDF index
Advertisements

Sor láncolt ábrázolással
Nevezetes algoritmusok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Copyright, 2009 © Szlávi Péter A kupac és a prioritási sor típuskonstrukciók Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
Erősen összefüggő komponensek meghatározása
Készítette Schlezák Márton
Dinamikus tömbök.
Bevezetés a Java programozásba
A verem működése fpga-n
3. LOGIKAI ADATSZERKEZETEK
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
AVL fák.
IRE 4 /32/ 1 Óbudai Egyetem, NIK Dr. Kutor László2011. TÁMOP – I ntelligens R endszerek E lmélete 4.
Fák, bináris fák INFOÉRA Ez így 60 perc.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
16. Verem műveletei Kaszab Gábor.
1 Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 03 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus Bellman-Ford Algoritmusa S a b d e
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Microsoft Excel Függvények VII..
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Gráfelmélet: Fák.
Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Vermek Def: Egy sajátos lista amelyben minden beszúrási illetve törlési művelet csak a lista egyik végén történik.
Listák, Vermek és Várakozási Sorok
Adatszerkezetek 1. előadás
Egyirányban láncolt lista
Speciális Listák: Sor A sor adatszerkezet olyan speciális lista, amelyet a műveletei definiálnak. 1. ACCESS HEAD 3. POP itt GET-nek nevezzük 5. INJECT.
Lineáris függvények ábrázolása
Elektromos áram.
V. Adatszerkezetek, kollekciók
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Fák.
A Dijkstra algoritmus.
Gráf szélességi bejárása SzB(G,p). Tetszőleges gráf, melyben a p csúcsot választottam kiindulónak: A gráfnak megfelelő fa:
RADIX bináris számokra ___A___ Szembe 2 mutatóval, ha a felsőnél 1-es, az alsónál 0, akkor csere.
A Helyes Zárójelezés Struktogramja
Egyenesvonalú (lineáris) adatszerkezetek
A Mikroprocesszor Harmadik rész.
A feladat : Építsünk AVL-fát a következő adatokból:100,170,74,81,136,185,150,122,52,190,144 (Az AVL-fa olyan bináris keresőfa, amelynek minden csúcsára.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
1 Dijkstra Algoritmusa Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 02 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S a b c d e
Logikai műveletek és áramkörök
Feladatok (értékadás)
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
Bináris kereső fák Itterátorok.
Algoritmusok és adatszerkezetek
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Adatbázisszintű adatmodellek
Huffman tömörítés.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
A verem és a sor adatszerkezet
Dinamikus adatszerkezetek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Egyenletek.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Depth First Search Backtracking
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Előadás másolata:

Dinamikus adatszerkezetek Lista Előnyei: Sokkal több adat tartható egyidőben a memóriában, mint a tömbök esetén. Nem kell előre tudnunk, hogy mennyi adat lesz. Hátrányai: Nehézkes az elemekhez való hozzáférés (csak sorosan lehetséges). Némi felesleges tárolás is történik (mutatók).

Dinamikus adatszerkezetek Olyan adatszerkezetek, amelyek futás közben hozhatók létre a memóriában. Elemeik nem kötődnek egymáshoz úgy, mint a tömböké, az adatrész mellett lényeges részük a következő és/vagy előző elemre való hivatkozás.

Dinamikus adatszerkezetek Fa A fa, mint matematikai fogalom a gráfhoz kötődik. A gráf élekből és csomópontokból álló matematikai alakzat.  Az irányított gráf olyan gráf, amelynek az éleinek iránya van (ezt nyíllal jelöljük rajzban) A fa olyan gráf, amelyben nincs az élekből alkotott hurok.

Dinamikus adatszerkezetek Bináris fa A bináris fa olyan irányított gráf, amely fa, és amelyben minden elemben egy él végződik, és minden elemből legfeljebb két él indul ki. Az elemhez tartozó két elemet gyerekelemnek hívjuk, amihez kapcsolódnak, az pedig a szülőelem Az egy elemhez tartozó teljes fát részfának hívjuk, ilyenből is maximum kettő lehet: bal és jobb részfa. A bináris fa kiinduló elemét gyökérelemnek nevezzük.

Dinamikus adatszerkezetek Lista létrehozása Listafej Mutató Nil Új elem ...és kapcsolás Nil

Dinamikus adatszerkezetek Sor FIFO – First In First Out Sormutató: mutatja a szabad hely pozícióját Eltérő sebességű programrészek kapcsolata Eljárások, függvények: TeleE – ha betelt a sor, igaz Betesz: adatot tesz a Sormutató által mutatott helyre Kivesz: kiveszi az első adatot. A többit lejjebb lépteti.

Dinamikus adatszerkezetek Verem LIFO – Last In First Out Veremmutató: mutatja a szabad hely pozícióját Alprogramhívások nyilvántartása Eljárások, függvények: TeleE – ha betelt a verem, igaz ÜresE – ha üres a verem, igaz Push: adatot tesz a Veremmutató által mutatott helyre, és a mutatót növeli 1-gyel. Pop: kiveszi a Veremmutató által mutatott adatot. A mutatót csökkenti 1-gyel

Lengyel jelölés 2*(x-3) – (3 + x) x-3= * 2= - (3 + x )= Lengyel jelöléssel: X 3 – 2 * 3 x + -