A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Életkor TESZT.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az EMMI rendelet el ő írásainak szoftveres támogatása el ő adó: Gálné Balázs Beáta szakmai ügyvezet ő GNSoft Kft.
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Testi - lelki egyensúly
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Csurik Magdolna
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései

Házi süteményt adhatnak-e főétkezésnél desszertként? Igen adhatnak. A házi készítésű sütemény az édességek kategóriájába tartozik. Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy édességek 10 élelmezési nap vonatkozásában történő biztosítása esetén a Rendelet 6. számú mellékletének 14. sora az irányadó. Továbbá figyelembe kell venni a Rendelet a 11. § (2) bekezdését, mely szerint a tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.

Pogácsa készthető-e baromfi, illetve sertészsírral? Fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés esetén a napi 4 adag zöldséget csak nyersen adhatják? Nem kell mind a 4 adagot nyersen adni. Egész napos, valamint fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés esetén egy főre biztosítani kell legalább négy adag gyümölcsöt, vagy zöldséget (ide nem értve a burgonyát), ezekből pedig legalább egy adagot nyers formában. Pogácsa készthető-e baromfi, illetve sertészsírral? Készíthető zsiradékkal, mivel a receptúra része, viszont legfeljebb a nyersanyag-kiszabati útmutatóban feltüntetett mennyiségben használható fel.

Túrós tésztához mennyi cukor adható? Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki. Zsíros kenyér adható-e bölcsődés és ovis korosztálynak? A közétkeztetésben a 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsírt nem lehet felhasználni (kivéve ha az a receptúra része)

A rendelet előírása szerint a változatossági mutató nem mehet 60% alá. Változatossági mutatót hogy számolják? levesf + húsf + fõzelékf + köretf V= X 100 levese + húse + fõzeléke + körete f =a féle e=az előfordulás A rendelet előírása szerint a változatossági mutató nem mehet 60% alá.

Kelt tészta hányszor adható? A nyersanyag-kiszabati ívben fel kell tüntetni a hozzáadott sót korcsoportonkénti lebontásban? Igen, a kiszabati ívben korcsoportonkénti lebontásban kell feltüntetni a hozzáadott sót. Kelt tészta hányszor adható? 14. Édesség, finom pékáru a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve legfeljebb négy alkalommal legfeljebb négy alkalommal legfeljebb két alkalommal

Rehabilitációs intézmény esetén az élelmezésvezetőnek dietetikusnak kell lenni? Amennyiben az intézmény a 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet (Szmfr.) hatálya alá tartozik, az élelmezésvezetőnek dietetikus szakképesítéssel kell rendelkeznie. A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (4) bekezdésének előírása összhangban áll az Szmfr. 3. számú mellékletének azon előírásával, amely a fekvőbeteg intézményeket ellátó élelmezési vállalkozásokat 1 fő főállású dietetikus alkalmazására kötelezi.

Számíthatnak-e toleranciára? A főzőkonyhákat és a tálalókonyhákat a népegészségügyi intézetek a munkaterveikben meghatározott számban fogják ellenőrizni, melyre vonatkozóan a szakmai irányítást ellátó Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai eljárásrend keretében ad utasítást. Az ellenőrzések számánál azonban minden esetben figyelembe kell venni az intézmények kockázati besorolását, a munkaterven felüli felméréseket, melyek ismeretében az ellenőrzés gyakorisága nőhet. Szankcionálnak-e egyből az ellenőrzésnél, ha valami nem megfelelő? Fokozatosság elvét kívánjuk követni.

Lekváros buktát hogy készítsék, mert a sütőálló lekvárnak magas a cukortartalma? Lekváros buktát lehet készíteni, de a Rendelet 6. számú mellékletének 14. sora az irányadó. Továbbá figyelembe kell venni a Rendelet a 11. § (2) bekezdését, mely szerint a tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki. Megoldás lehet a csökkentett cukortartalmú, házi készítésű lekvár használata.

Egy főzőkonyha kollégiumba szállít ebédet Egy főzőkonyha kollégiumba szállít ebédet. Egész napos étkeztetésnél a 37/2014. EMMI rendelet az írja elő, hogy a naponta biztosítandó energia érték 100 %-át kell biztosítani. Akkor ebből a főzőkonyhára hány % vonatkozik az ebédet illetően? A kollégiumnak a naponta előírt energiamennyiséget a rendelet szerint korcsoportonként 3 fő- és 2 kisétkezéssel kell biztosítani. Ebéd esetében az előírt energiaérték 35 %-át kell biztosítani.