Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pályázati források a határon átnyúló fejlesztések ösztönzésére Kárpát-medence kincsei - Eger, Dr. Horváth Annamária.
Advertisements

Az innováció helyzete a régióban, főbb kihívások Magyar Dániel Győr, április 16. Győr, április 16.
A Huawei Technologies Hungary Kft. a Huawei globális vállalati stratégiájában Készítette: Molnár Péter ZSKF NGG végzős mester szakos hallgató március.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
Erdély és Partium A Kárpát Régió Üzleti Hálózat tevékenysége Erdélyben és a Partiumban Király Csaba Irodavezető – KRÜH Nagyvárad-i iroda november.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Szlovák piaci és gazdasági környezet bemutatása november 13., Miskolc Szlovákia.
1 „Varratmentes Európa” program célja és tartalma Rajnai Gábor Miniszterelnöki Hivatala Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Osztály Kárpát-medence Kincsei.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
„A kis- és középvállalkozások együttműködésének erősítése a szlovák-magyar határmenti régióban” Projekt indító konferencia Losonc, szept. 27. Időtartam:
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Gate to Europe Zárókonferencia Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár november 27. Szabadka.
Kassa. GAZDASÁGI POTENCIÁL Textilipar Fém- és gépipar Elektrotechnikai ipar Bútoripar Élelmiszer- és feldolgozó ipar Stratégiai befektetési ágazatok.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
Migrációs válság: Dilemmák és válaszok
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Berkesné Rodek Nóra Birkner Zoltán
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Nagyvárad A Kárpát Régió Üzleti Hálózat tevékenysége
„Út a munkához”program
KRÜH - Kolozsvári iroda
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
A közlekedés és az idegenforgalom
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Új pályainformációs eszközök - filmek
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A Közbeszerzési Kutatóműhely bemutatása Közbeszerzési Hatóság
Amerikai Egyesült Államok IV.
Baranya Megyei Önkormányzat
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Víz Víz.
Előadás másolata:

Eszék 120.000 lakos; egyetemi város, megyei székhely A Szlavónia és Drávaszög ( horvát Baranja ) régiója négy megyéből áll összeA.négy megye közül kettő (Eszék-Baranya és Verőce –Drávamente) határos Magyarországgal, ami jelentősen kihat nemcsak a kultúrális, de a gazdasági körülmények sajátosságára is. A térség központja Eszék ; 120 ezer lakossal Horvátország negyedik legnagyobb városa. A közúti közlekedés viszonylag jó összeköttetést biztosít Európa minden részével, a vasúti közlekedés az infrasztrukturális baruházások hiánya miatt jelentősen csökkent. A légi forgalmat az eszéki Klisza repülőtér biztosítja. Jelentős a folyami közlekedés a Dráván és a Dunán. Eszék és Vukovár fontos folyami kikötők. A KRÜH iroda márc.21-én nyitott, azóta munkatársammal Déra Kornéliával több, mint ötven ügyfélnek igyekeztünk segíteni, ami nagy érdeklődésről tanúskodik.

Eszék JELENTŐS IPARÁGAK: AZ AGRÁR-ÉLELMISZERIPAR ÉPÍTŐANYAG IPAR VEGYIPAR FAFELDOLGOZÓ IPAR Az agrár-élelmiszeripar –a régió az élelmiszeripar fontos nyersanyagforrása, a volt Jugoszlávia gabonatárának is becézték a térséget.Ebből kifolyólag jelentős az élelmiszerfeldolgozó ipar, egyre jelentősebb a „zöld” termelők száma. Tégla, cserép, cement gyártás jellemző a térségre, a piacon jelentős szerepe van a magyar Mediterrán Magyarország Kft.-nak Vegyipar -a nyersanyagot főleg exportálják, jellemző a széles termékskála. Ebben az iparágban jó befektetési lehetőségek rejlenek az új technológiák és a gyártás területén! Alap nyersanyaga a Szlavón Tölgy , jellemző a kiválló minőségű bútorok valamint a padló burkolatok és nyílászárók gyártása, továbbá a papír és-cellulóz feldolgozás.

Eszék BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK: EXTENZÍV MEZŐGAZDASÁG , MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK, ÚJ TECHNOLÓGIÁK, INFRASTRUKTURÁLIS BEFEKTETÉSEK (közbeszerzés – gázosítás, szennyvízelvezető hálózatok és hasonló) , BORÁSZAT, KONTINENTÁLIS TURIZMUS. -az európaszerte aktuális eksztenzív mezőgazdaság terén plussz pontot jelent a vegyszertől megtisztult talaj ( 20 évig nem művelték a földeket- nemrég lettek aknamentesítve) , a megújuló energia források hasznosításának a fejlesztés stratégiai célként van megfogalmazva a megyében, egyetemekkel ,önkotmányzatokkal együttműködve lehet befektetni.Számos az EU-s projekt ebben az ágazatban. A nem megfelelő /hiányos infrastrukturális kiépülés, valamint az EU-s csatlakozással nyíló új forrásokhoz való hozzáférés révén az infrastrukturális hálózatok kiépítésében számos a befektetési lehetőség ; A kontinentális túrizmusban főleg a szállási kapacitás hiánya a jelemző.

Eszék FONTOS TÉNYEZŐK: BOSZNIA , SZERBIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZELSÉGE IPARÖVEZETEKBEN KEDVEZMÉNYES ÉPÍTKEZÉS ADÓKEDVEZMÉNYEK BEFEKTETŐK RÉSZÉRE EGYÜTTMŰKÖDÉS EU-S PROJEKTEKEN KÖZÖS MÚLT – KÖZÖS JÖVŐ ! A régió sajátossága,hogy három ország „átjáró folyosójának „is nevezhetjük , hiszen Boszni,Szerbiaés Magyarország is 50 km-skörzetben vannak.Horvátország júl 1-től EU-s tagállam , ami növeli a közös befektetési lehetőségeket. A régió adókezvezményes övezetnek számít, sok a közművesített iparövezet, melyekben az önkormányzatok kedvezményes építkezést tesznek lehetővé. Két folyami ipari kikötő (a Dráván és a Dunán)van a régióban (folyami szállítás az egyik legolcsóbb). - ( Horv átország nem csak az Adria)

Eszék Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Palizs Tóth Hajnalka hajnalka.palizstoth@crbnetwork.eu