Coeliákiás gyermekek olthatósága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IBD 2011 A MAGYARORSZÁGI CROHN-COLITISES Dr Kovács Ágota
Advertisements

HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
A COPD diagnózisa és kezelése
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
AIDS.
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Lisztérzékenység.
Emésztőszervi betegségek
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A hepatitis B elterjedése világszerte
Rheumatoid arthritis.
Coeliakia gyermekkorban
AIDS Világnap: december 01..
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Védőoltások.
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Immunrendszer Betegségei.
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Hepatitis-A,-B és -C vírusok
Készítette: Leidecker Orsolya
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Biológiai terápia a a reumatológiai gyakorlatban
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
1  Cattle Academmy  Module II.  Budapest Zdena Kopcova DVM, KAM  MSD Animal Health.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A szerotípus hatása az optimális kezelési stratégia felállítására myasthenia gravisban Pál Zsuzsanna, Boczán Judit, Bereznai Benjamin, Lovas Gábor, Csépány.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Bakteriális megbetegedések
Emésztőszervi betegségek
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Dr. Maszárovics Zoltán, Eger A morbilli szövődményei.
SIMON ZSÓFIA, MILTÉNYI ZSÓFIA, MAGYARI FERENC, BARNA SÁNDOR 1, KENYERES ANNA, JÓNA ÁDÁM, ILLÉS ÁRPÁD DEKK BELGYÓGYÁSZATI INTÉZET, HEMATOLÓGIA TANSZÉK,
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
A nemi betegségek napjainkban
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
BCG lymphadenitis és ellátásuk
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Új oltóanyagok a magyarországi védőoltási rendszerben
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Coeliákiás gyermekek olthatósága Nemes Éva Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Elkészítését támogatta a TÁMOP-4.2.2. A- 11/1/KONV-2012-0045 sz. pályázat Nemes Éva Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen

Hepatitis B fertőzés A krónikus hepatitis B vírus (HBV) fertőzés globális egészségügyi probléma, amely több mint, 350 millió embert érint földünkön. Évente megközelítőleg egy millió ember hal meg akut vagy krónikus HBV infekció következtében. A HBV fertőzés és a vírusátvitel hatékony kontrollját a vakcináció jelenti. A hepatitis B vakcinációra non-responderek fogékonyak maradnak a HBV fertőzés iránt, ezért fontos a rekombináns HBsAg-re adott elégtelen immunválasz tanulmányozása.

Coeliakia A coeliakia vagy glutenszenzitív enteropathia genetikailag fogékony egyénekben a kalászos gabonafélék gluten frakciója által indukált autoimmun betegség. Változatos intesztinális és extraintesztinális tünetek jellemzik, de van úgy, hogy tünetmentes formában perzisztál. Európában a lakosság legalább 1%-a érintett. A betegség az egész élet folyamán tart, tünetei gyermekkorban és felnőttkorban egyaránt megjelenhetnek. Korábban az újonnan diagnosztizált betegek többsége 2 évesnél fiatalabb volt és csupán a coeliakiára jellemző klinikai tünetek fennállása esetén keresték a betegséget. A klinikailag megtalált esetek azonban a „coeliakiás jéghegy” csúcsát reprezentálják, a klinikailag csendes, vagy látens formák gyakorisága 3-20-szor nagyobb ennél.

Célkitűzés Coeliakiás betegek hepatitis B oltásra adott humorális immunválaszának értékelése. A coeliakiáért és a hepatitis B non-responder állapotért felelős gének közötti kapcsolat vizsgálata.

Betegek és módszerek 1. csoport (prospektív immunizáció): 22 coeliakiás beteg 2. csoport (kötelező iskolai kampányoltás eredményének retrospektív vizsgálata): 106 coeliakiás beteg : - 79 (74,5%) betegben a coeliakia ismert volt a vakcináció időpontjában és a betegek már korábban glutenmentes diétát kezdtek - 27 esetben (25,5%) a diagnózis felállítása később történt meg, így a vakcináció alatt a betegek korlátlanul fogyasztottak glutent 3. csoport (kötelező iskolai kampányoltás eredményének retrospektív vizsgálata): 113 nem coeliakiás kontroll beteg 4. csoport (booster immunizáció) 37 coeliakiás, korábban oltott, de protektív anti-HBs ellenanyag szinttel nem rendelkező beteg

Prospektív hepatitis B immunizáció coeliakiás betegekben glutenmentes diétán A prospektíven immunizáltakban (1. csoport) a transzglutamináz antitestek a HBV vakcináció kezdetén már jórészt negatívak voltak, ill. a kezdeti értékekhez képest jelentős csökkenést mutattak. Az anti-HBs szerokonverzió 95,5% volt ebben a csoportban. 19 betegben az anti-HBs ellenanyag koncentráció >100 IU/l, (high responderek), két betegben 10-100 IU/l közötti (low responderek) volt. Egy betegben az alap és a booster védőoltást követően sem alakult ki protektív ellenanyag szint. A negatív coeliakia ellenanyag státusz elérése után protektív anti-HBs szintet mértünk a korábbi non-responder betegben is.

Hepatitis B immunizáció az iskolai kampányoltás keretében Protektív anti-HBs koncentrációt az egészséges kontrollok 75,2%-ában mértünk. A coeliakiás betegek (2. csoport) eredményeit a diétás status függvényében értékeltük: - 27 esetben (25,5%) ismeretlen volt a coeliakia a vakcináció időpontjában, közülük a protektív titerrel válaszolók aránya 25,9% volt, ami szignifikánsan kisebb, mint a kontrollokban talált arány (p<0,001). - 79 esetben már ismert volt a betegség a HBV immunizáció alatt, közülük 70 beteg szigorú glutenmentes diétát folytatott, amit a negatív coeliakia autoantitest eredmény igazolt. A szerokonverzió 61,4% volt közöttük, ami nem különbözött szignifikánsan a kontrolloktól (p=0,102). - Kilenc beteg rendszeresen megszegte a glutenmentes diétát. A válaszolók aránya náluk 44,4%-nak adódott, ami átmenetet jelent a még nem diagnosztizált, vagyis kezeletlen coeliakiásak és a szigorúan diétázók között

Booster vakcináció ellenőrzött glutenmentes diéta mellett Az anti-HBs ellenanyag negatív coeliakias betegek 71%-a egyezett bele a booster vakcinációba, ők a védőoltás idején mindannyian ellenőrzött glutenmentes diétát folytattak. Közülük 36-ban (97,3%) alakult ki protektív ellenanyag szint a védőoltás után egy hónappal.

HLA-DQ2 hordozás és a HBV vakcinációra adott immunválasz A coeliakiás csoport betegei közül 53 (50%) esetben állt rendelkezésre a HLA-DQ tipizálás eredménye. Két beteg HLA-DQ8 pozitív volt, mindketten megfelelő protektív ellenanyag termeléssel válaszoltak a HBV védőoltásra. 51 beteg HLA-DQ2 pozitív volt. A szerokonverzió a homozygotákban 64,3%, a heterozygotákban (51,4%) volt. Nem volt szignifikáns különbség a két csoport között.

Összefoglalás Vizsgálatunkban HBV vakcinációt követően csökkent humorális immunválaszt detektáltunk a kezeletlen coeliakiás betegekben. A glutenmentes diétát tartó, prospektíven immunizált coeliakiás betegekben az egészségesekhez hasonló arányban alakult ki szerokonverzió. A gluten bevitelnek jelentős negatív szerepe van coeliakiában a HBV immunizációra. A revakcinációt ellenőrzött glutenmentes diéta alatt ajánlott elvégezni. A HLA-DQ2 hordozás önmagában nem jár elégtelen hepatitis B elleni humorális immunválasszal.

Coeliakia, mint rizikó állapot tokos baktériumok által okozott fertőzésekre A coeliakia haematológiai szövődményei között jelentős szerepe van a hypospleniának. A hyposplenia előfordulása coeliakiában szenvedő betegekben 33-75% közötti, ami a glutenmentes diétával fokozatos javulást mutat. Hypospleniás betegekben a természetes és az adaptív immunválasz egyaránt károsodott. A csökkent ellenanyag termelés mellett a fagocyta funkció zavara is kimutatható. A fogékonyság elsősorban a tokos baktériumok (S. pneumoniae, H. influenzae b, N. meningitidis) iránt kifejezett.

Ajánlott védőoltások coeliakiában A megnövekedett rizikó miatt javasolt a hypospleniás coeliakiás betegek tokos baktériumok elleni vakcinációja, különös tekintettel a pneumococcus elleni immunizációra. Egyes tanulmányok, splenectomisalt és funkcionális hypospleniás betegek esetén konjugált pneumococcus vakcinával végzett immunizációt javasolnak, ami hatékonyabbnak bizonyult a T-sejt dependens immunválasz kiváltása miatt. A gluten expositio coeliakiás betegekben jelentősen befolyásolhatja a tokos baktériumok elleni vakcinációra adott immunválaszt is.