Tömegfilm és szerzői film

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Filmtörténet összefoglaló
Gazdaság és technika II. - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika II. Film, mozi Tóth Attiláné dr.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Történeti episztemológia
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
YES •A "progresszív" (haladó) kifejezést a mai napig használják olyan zenei törekvésekre, amelyek kísérleti módon, az adott műfaj megszokott, elfogadott.
Az adaptációhoz közeledve – a műfaj problematikájához
Ki illik hozzád?.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
Audrey Hepburn kiállítás – Berlin „Egy élet és egy ruhásszekrény kitárulkozása” Énekel Audrey Hepburn ( „Álom luxuskivitelben” – Moon river )
Szeretlek (Előadja: Benkő Péter)
A II. Hasszán nagymecset a mohamedán világ egyik legnagyobb mecsetje. Francia mérnökök tervezték arab motívumok felhasználásával és a hívők adományaiból.
A fejhallgatók története
Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, április 9. – ) francia filmszínész. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard.
A romantika Magyarországon
A mozgóképi elbeszélés
A MOZGÓ KÉP és hang TÖRTÉNETE
Népszerű kultúra és magaskultúra
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Az animáció nem más, mint egymás után levetített képkocka sorozat. Ezek a képkockák kis mértékben térnek el egymástól. Ezáltal az élettelen bábok, rajzok,
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
PÁSZTOR ÁDÁM NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK V. ÉVF. BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM.
Mozireklám Készítette: Kovács Zoltán.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
A romantika.
M Ű V É S Z E T.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az avantgárd művészeti irányzatok
Polgár az Európai Unióban A „Révaisok Uniója” által készített prezentáció
Nevelés és nevelői attitűdök
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Minden, amit tudni akartál a szexről, de sosem merted megkérdezni Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask), 1972, Woody.
Fájlok tömörítése.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Korstílusok a film történetéből
Kelet-Közép-Európa értelmezése
22. MAGYAR ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
13. EGYENSÚLY, SZIMMETRIA Összeállította: Nikli Károly
Cinema du look Posztmodern Neobarokk. Jean Jacques Beineix Luc Besson Leos Carax.
A Hollywoodi Reneszánsztól az új Hollywoodig
FILMGYÁRTÁS – FILMMŰVÉSZET
1.29 EURÓPAI POSZTMODERN FILM
5. FILMMŰFAJOK JegyzetKészítette: Nikli Károly 2013.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
7. NÉMET EXPRESSZIONIZMUS
A film története. Lumière fivérek 1985 februárjában szabadalmaztatták a cinématographot Az első film a Lumière családi üzemből távozó munkásokat rögzítette.
Német étkezési szokások
 Rengeteg blogot találhatunk a témában  Kedvünkre válogathatunk, mert mind különböző  Ki hobbiból, ki munka céljából vezeti  Nagyon népszerűvé vált.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Az orosz kultúra története 2.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Barokk.
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
A romantika.
Barokk.
SZÍNHÁZI CREDO Készítette: Annarébe.
Előadás másolata:

Tömegfilm és szerzői film

A szerzői film (művészfilm) Az elnevezés eredete: ’50-es, ’60-as évek (francia új hullám, Truffaut, Godard stb., Cahiers du Cinéma) A 20. század eleje: a film mint a képrögzítés új technikai eszköze, a mozi mint új szórakoztató intézmény  a „tömegek művészete” Fél évszázad múlva határozott elkülönölés A film szerzőjének markáns egyéni hangja, a szériafilmektől eltérő eredeti megoldások, provokáló, kritikus hangnem

Szerzői film Jellegzetes személyes hang és stílus A szerző Gyakran személyes történeteit dolgozza fel Általában kevéssé használja a filmműfajok jellemző ábrázolási megoldásait (a film kifejezési lehetőségeinek megújításával személyes világlátását fejezi ki) Szerzői film

Épp ezért: A szerzői filmek kereskedelmileg ritkán sikeresek A tömegfilmeknél kisebb költségvetéssel készülnek Artmozik, művészmozik vetítik őket

Tömegfilm (közönségfilm) A filmipar népszerű, többnyire kereskedelmileg is sikeres alkotásai, milliós közönségréteg szereti és fogyasztja őket Jól ismert történettípusokat dolgoznak fel újra, már bevált eszközökkel Minden tömegfilm egyben műfajfilm is, valamely műfaj hagyományait folytatja, gondolja újra. A személyes hang, az egyéni kifejezőeszközök használata ritkán jellemző

Tömeg -------- szerző Alfred Hitchcock John Ford Fritz Lang George Luca Kertész Mihály Ingmar Bergman Francois Truffaut Federico Fellini Jancsó Miklós Tömeg -------- szerző

Mi NEM a szerzői film és a tömegfim? A szerzői film nem feltétlen AZ ÉRTÉKES, és a tömegfilm nem feltétlenül értéktelen A szerzői film nem feltétlenül JOBB, mint a tömegfilm Az a kérdés, hogy MILYEN szükségletre válaszolnak!

A kézjegy és az archetípus kultúrája