Chikán Attila - Czakó Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Benchmarking.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
TÁMOP B-09/1/KMR Czakó Erzsébet Budapest, április 5. A gazdasági versenyképesség útjelzői Verseny - pálya: A magyar sport versenyképessége.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
Az EEM helye a menedzsmentben
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Közgazdálkodás és Közpolitika MSc / MSc in Public Policy and Management* Hajnal György (Tanszékevezető,
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
az önkéntes kamarai tagság
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Európai Uniós ismeretek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Előadás másolata:

Chikán Attila - Czakó Erzsébet Beszámoló "A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége" c. 2. alprojekt eredményeiről Chikán Attila - Czakó Erzsébet Zárókonferencia Budapest, 2012. június 13.

Célok Kutatói kapacitás-fejlesztés és kutatási produktumok létrehozása A versenyképességhez kapcsolódó hazai tudásbázis fejlesztése A kutatók és eredményeik láthatóságának elősegítése az Európai Kutatási Térségben „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

kapacitás-fejlesztés Munkamódszer Kutatás Szakirodalom-feldolgozás Kérdőíves adatbázisok elemzése Interjúk és terepkutatás Szakértői konferenciák Kutatói kapacitás-fejlesztés Kutatói állomány képzése Intézményi kapcsolatok fejlesztése: hazai és nemzetközi Tehetséggondozás „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Versenyképesség Kutató Központ A résztvevők 100+ fő kutató-oktató Gazdálkodástudományi Kar 6 intézet Marketing és Média Vállalatgazdaságtan Vezetéstudományi Gazdasági Jogi Pénzügyi és Számvitel Vállalkozásfejlesztési Közgazdaságtudományi Kar 2 tanszék Világgazdasági Közszolgálati Hétfa Kutatóintézet Versenyképesség Kutató Központ „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

A Központ küldetése, hogy a mikrogazdasági, különösen a hazai vállalati szféra versenyképességére vonatkozó tudományos kutatások nemzetközileg elismert központja legyen. Ennek érdekében kutatási tevékenységében a versenyképességgel összefüggő kutatásokat végző hazai és nemzetközi szakemberekkel együttműködik, kapcsolatrendszerét pedig a vállalati és a kormányzati szféra szereplői felé ápolja. „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Versenyben a világgal kutatási programok 1995-1997. – 1. fázis: Vége az átmenetnek 1999-2001. – 2. fázis: Piac és információtechnológia 2004-2006. – 3. fázis: Gazdálkodási kompetenciák 2007-2009. – 4. fázis: Közszféra és versenyképesség 2010-2015. – 5. fázis: Nemzetközi kontextusok – Támop 2. alprojekt „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Növekvő társadalmi jólét Kettős értékteremtés: fogyasztói elégedettség + profit Vállalati képességek Nemzetközi kontextusok Nemzetközi kontextusok Erőforrás feltételek, Keresleti feltételek Vállalati stratégiák, struktúrák, verseny Kapcsolódó iparágak Társadalmi intéz-mények, civil szféra Társadalmi normák Makrogazdasági politikák Kormányzat Növekvő termelékenység „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

1. A nemzetközi gazdasági folyamatok Vezető: Magas István A globali-záció kilátásai és kihívásai a válság után Magyar-ország az Európai Unióban G7 konjunktúra ingadozásai: nincsenek a meglévő elméleti keretekbe jól illeszkedő közös jegyek a válság lefolyásában, a makrogazdasági teljesítmény romlásában, a visszacsúszás mértékeiben és időbeli kiterjedésében. Kicsi nyitott országok alkalmazkodási lehetőségei: a globális pénzügyi környezetben található összhang a hazai és a külgazdasági célok között, de recept nincs. Műhelytanulmá-nyok száma, db 5 Szakmai vélemények száma, db Résztvevő kutatók száma, fő 10 Konferencia részvétel, db 6 Cikkek száma, db 9 Stabil üzleti környezet, a humán erőforrások és a technológiai infrastruktúra alapja a gazdasági növekedésnek és felzárkózásnak, a hasonló országokhoz viszonyított pozíció tartásának. „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

2. A versenyképesség társadalmi környezete Vezető: Szepesi Balázs A társadalom állapota és a gazdaság A közszféra működése és kapcsolata a versenyszférával A civil szféra és a gazdasági versenyképesség Magyarország jövőbeli versenyképességét befolyásoló értékek és kognitív elemek megfelelő alapot adnak a gazdaság versenyképességét megerősítő üzleti, civil és kormányzati kezdeményezések számára. Az igazgatás, a politika, a hazai és a nemzetközi üzleti élet képviselőinek helyzetértékelése és iránymegjelölése megegyezik: kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, magas adók és adminisztratív terhek, változékony szabályozás, alacsony foglalkoztatottság, szürkegazdaság, oktatás és szakképzés alacsony színvonala. Műhelytanulmá-nyok száma, db 7 Szakmai vélemények száma, db Résztvevő kutatók száma, fő 14 Konferencia részvétel, db 2 Cikkek száma, db A civil szféra lehetőségeit nagyban behatárolja az autonómia és a forrásbevonás közötti ellentmondás. „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

3. A versenyképesség és a gazdaságpolitika Vezető: Boda György A versenyképesség gazdasági jogi aspektusai Versenyképesség és közigazgatás A magyar gazdasági szerkezet átalakításának lehetőségei és irányai Jól szervezett gazdaságban egy kimenet (output) orientált megközelítés növekedési lehetőséggel kecsegtet. Növekedés orientált MKKV-k a fókusz, de mindegyikük fejlesztése serkentést igényel. Nemzetközi trendekhez igazodó világos akcióprogramok és stratégiai projektek. Műhelytanulmá-nyok száma, db 13 Szakmai vélemények száma, db 6 Résztvevő kutatók száma, fő 18 Konferencia részvétel, db 8 Cikkek száma, db 2 Fókuszok: foglalkoztathatóság és az üzleti és közösségi szolgáltatások fejlesztése, szervezettebb makrogazdasági működés. „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

4. Az üzleti szféra és a versenyképesség Vezető: Demeter Krisztina Vállalati stratégiák Az üzleti alapfolyamatok és funkciók Vezetési és döntési rendszerek Vállalatközi kapcsolatok és hálózatok Számviteli információk a versenyképesség szolgálatában Pénzügyi piacok és a pénzügyek menedzsmentje A magyar vállalatok nemzetközivé válása Vállalatirányítás és szervezetalakítás A makrokörnyezet vállalati versenyhátrányt fokozó. A vállalati stratégiák stabilitásra, pozíció kiaknázásra orientáltak. A rugalmasság, a K+F és a hálózati pozíciók a vállalati teljesítményt előmozdítják. A marketing a kitörési pontot jelentő megkülönböztető stratégiai előnyök alapja. Műhelytanulmá-nyok száma, db 52 Szakmai vélemények száma, db 37 Résztvevő kutatók száma, fő 76 Konferencia részvétel, db 23 Cikkek száma, db 25 Előtérbe került a beszerzés. Összkép: előrelépések és sodródás. „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Kimenet-indikátorok ☺ Kapcsolódó cél Indikátor megnevezése Mérték-egység Induló érték 2010.02.15 Pályázati célérték 2012.12.31 A kutatási produktumok megjelenítése. Elektronikus műhelytanulmányok db 49 80 Szakfolyóirat cikkek* 64 ebből magyar 57 ebből idegen nyelvű 7 Monográfiák 21 ebből PhD disszertáció 11 * Megjelent két Vezetéstudomány, egy Magyar Minőség és egy Logisztikai Híradó különszám „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Indikátor megnevezése Hatásindikátorok ☺ Kapcsolódó cél Indikátor megnevezése Mérték-egység Induló érték 2010.02.15 Pályázati célérték 2012.12.31 A pályázat időtartama alatt tudományos minősítések alakulása. Habilitációs fokozattal rendelkezők fő 3 6 3+2 PhD fokozattal rendelkező kutatók száma 51 71 +10 Résztvevők. Kutatók 85 132 ebből BCE PhD fokozattal rendelkező 49 ebből BCE PhD hallgató 27 Kutatási tevékenységek folytatása. K+F+I bevétel M Ft 5 ? „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Eredményindikátorok 1. ☺ Kapcsolódó cél Indikátor megnevezése Mérték-egység Induló érték 2010.02.15 Pályázati célérték 2012.12.31 A kutatói kapacitás fejlesztése. Külföldi+hazai szakmai tréning fő 12 20+40 Kutatói állomány képzése db 2 5 Külföldi kutatók foglalkoztatása: szakmai konzultáció 50 57 Külföldi kutatási kapcsolatépítés, tanulmányút 15 38 Doktoranduszok képzése 4 11 Minőségbiztosítás Szakmai műhelykonferenciák az eredmények megvitatására 18 55 „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Eredményindikátorok 2. ☺ Kapcsolódó cél Indikátor megnevezése Mérték-egység Induló érték 2010.02.15 Pályázati célérték 2012.12.31 Alapirodalom frissítése Könyvbeszerzés db 50 150 A kutatási eredmények hazai és nemzetközi megjelenítése és megvitatása. Hazai és nemzetközi konferencia a kutatási eredmények bemutatására 1 Nemzetközi szakmai műhelyviták 4 33 Hazai konferencia részvétel fő 15 21 Külföldi konferencia részvétel 45 58 „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Tartós hatások 1 „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt Forrás: Helyzetelemzés a BCE Intézményfejlesztési tervéhez, 2012. május 2.

Tartós hatások 2 Nemzetközi mércék szerinti kutatási projektek és kutatási produktumok előtérbe kerülése Kutatási intenzitás fenntartása Együttműködési kapcsolatok Dokumentálás, nyilvántartás Szervezeti támogatás „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Források http://corvinusscience.uni-corvinus.hu/ www.versenykepesseg.uni-corvinus.hu „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt

Köszönjük a figyelmet és a támogatást! „A nemzetközi gazdasági folyamatok és a hazai üzleti szféra versenyképessége” 2. alprojekt