Wolfgang Amadeus Mozart

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Liszt Ferenc
Advertisements

Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach a zenetörténet
A Habsburg – ház.
Reformkori színjátszások
József Attila / / Tóth Márta.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Jules Verne.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja.
A reneszánsz zene és tánc
Ukrajna, Jalta (Zene: Ernesto Cortazar - A Chaing Of The Winds)
Giuseppe Verdi ( ).
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
(Született 1824.március 2-án. Elhunyt 1884.május 12-én.)
Johannes Brahms.  Született : m á jus 7. én Hamburgban  Német zeneszerző  2. gyerek ként született ben zongora ór á kat kezdett venni.
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.
Franz Schubert.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Moliere 24/B.
Liszt Ferenc 26/C.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
A VÉGZŐS EGYETEMISTA.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Készítette: Szabó Renáta
Strincz Beatrix: Ferenc József
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Feladatok 1.Keress képet az interneten és szúrd be Mozartról! 2.A diákra tegyél oldalszámozást középre! 3.A Beethovenről szóló diának legyen „Körcikk”
ALTERNATÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZEREK A ZENEI TEHETSÉGGONDOZÁSBAN
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Wolfgang Amadeus Mozart
Árpád-házi Szent Erzsébet
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
II. József A kalapos király.
Ludwig van Beethoven.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Wolfgang Amadeus Mozart
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Kossuth Lajos.
Charles-Augustin de Coulomb
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
I. Ferenc József.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
Készítette: Rubik László és Horváth Gábor 5.C Forrás wikipádia
(főműveik összehasonlítása)
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
1797. Január 31. – november 19.. Szülőháza Bécs egy külvárosában Franz Theodor Schubert – az édesapa Elizabeth Vietz – az édesanyja.
Németh Antal Az ember tragédiája.
Színpadon Az ember tragédiája
Előadás másolata:

Wolfgang Amadeus Mozart 1756.01.27 (Salzburg) – 1791.12.05 (Bécs)

Élete és művei 1. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen improvizálta. Édesapja, Leopold Mozart a salzburgi érseki udvar muzsikusa mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Apja hosszú koncertkörutakat szervezett gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első operáját. Mozart az édesanyjával indult utolsó nagy koncertkörútjára, Párizsba. Párizsban nem sikerült állást találnia, ráadásul édesanyja megbetegedett és meghalt. Miután hazautazott, az érseki udvar muzsikusa lett. 1781-ben a müncheni városi színház felkérte, hogy komponáljon új operát a karneváli szezonra. Mozart elvállalta a feladatot, és megírta az Idomeneót, amely nagy sikert aratott. Hieronymous Colloredo érsek Bécsbe rendelte, majd többször is megalázóan bánt Mozarttal, aki ezt nem hagyta szó nélkül. Végül úgy megsértette a főpapot, hogy szó szerint kidobták az érseki palotából. Mozart ekkor végleg szakított a salzburgi érseki udvarral. Bécsben telepedett le, ahol elsősorban tanításból tartotta fenn magát. 1782-ben feleségül vette Costanza Webert. Még ebben az évben bemutatta Szöktetés a szerájból című daljátékát, amely első komoly operasikere volt Bécsben.

Élete és művei 2. Mozart hasztalan próbált szert tenni jól jövedelmező állásra. Összeismerkedett Haydnnal, akinek hat vonósnégyesét ajánlotta. 1786-ban megírta a Figaro házasságát. A darab a szerzők elleni intrika miatt nem sokáig volt műsoron Bécsben, de Prágában nagy sikert aratott. 1787-ben Don Giovannit óriási sikerrel mutatták be Prágában, amely később Bécsben is nagy sikert aratott, ezért II. József császár új operamegbízást adott a zeneszerzőnek. Ennek az eredménye az 1790-ben bemutatott Cosi fan tutte lett. Még ebben az évben meghalt a császár, utódja, II. Lipót mellőzte Mozartot. Emanuel Schikaneder színházigazgató rendelt tőle új operát, aminek ő maga írta a librettóját, ez lett A varázsfuvola. Közben Prágából is felkérést kapott: operát rendeltek tőle II. Lipót cseh királlyá koronázására. Mozart eleget tett a kérésnek, minden más munkáját félbe hagyva megkomponálta a Titus kegyelmét, amely szép sikert aratott. Nem sokkal utolsó operája, A varázsfuvola bemutatója után ágynak esett. Egy rövid időre jobban lett, de 1791. november 20. után már nem volt képes elhagyni otthonát. December 5-én hajnali egy óra körül hunyt el.

jElentősége Osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Mozart rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét. Zenei stílusa ötvözte a 18. század második felének ízlésvilágát, miközben fokozatosan jellegzetesen egyéni arculatot öltött. A képek és a szöveg forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart