A szegény kisgyermek panaszai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Advertisements

Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Arany János Ősszel.
A barát az, akihez akkor fordulunk, amikor bátorításra van szükségünk.
A szimbolizmus 29/C.
József Attila kései lírája
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
Móricz 30/B.
TURIYAM  A belső műhely A testhez a testről: Részletek Knolmár Marica írásából június Téma: A hála.
Arany János: Epilogus.
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Nemes Nagy Ágnes Élete
A NYUGAT
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
Kultúra – nemzet – emlékezet
Ady Endre: Harc a Nagyúrral (1905)
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
Forradalmi költészete
Összefoglalás Alföldy Jenő Irodalom 8. tankönyvéhez © Tomasovszky Edit
A gondozás,nevelés egysége
A 19. századi líra átalakulása
A bevezetés.
A Nyugat.
A Nyugat
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
Az emberi tanulás.
A képszerűség szerepe a retorikában
A Nyugat 30/C.
A stílus fogalma, hírértéke
Kosztolányi Dezső
Arany János Mindvégig.
Babits Mihály: Jónás könyve. Babits Mihály „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Poeta doctus”
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.
Összeállította: Dóber Valéria
Volt egyszer ... Volt egyszer egy sziget. Ott lakott minden emberi tulajdonság - Vidámság, Szomorúság, Bölcsesség… és többek közt Szeretet is.
A szövegértési feladatok összeállítása
Francois Villon.
A költői kibontakozás időszaka
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Babits Mihály ( ).
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Levelek Iris koszorújából 1909
Vándorúton Pecznyík Pál verse.
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
Ady: Új versek Ciklusok, témák, motívumok. 1. Bevezetés- Ady költészete  A 20. század eleji magyar líra megújítója  Szecessziós- szimbolista költői.
Radnóti Miklós eclogái Az ecloga műfajának továbbélése Radnóti költészetében.
József Attila: A Dunánál
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Babits Mihály / /.
Teelőtted összegyűltünk
A mi apró örömeink.
Kosztolányi Dezső Érettségi tételminta.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
Vojtina ars poeticája:
Vajda János: Nádas tavon 1
Vojtina ars poetica-ja
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Arany János Vojtina Ars Poétikája
Útravaló verseimmel Versterv.
Előadás másolata:

A szegény kisgyermek panaszai Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai

A szerzőről A Nyugat első nemzedékének tagja Ady szellemi ellenfele (Az írástudatlanok árulása: „bugaci” ady kultusz) Homo aestheticus: alapeszménye a szépség Unokatestvére: Csáth Géza Barátja, „fegyvertársa”: Karinthy Frigyes Ínyrákban halt meg

A kötet Első ízben 1910-ben jelent meg (Az első Jelentősnek ítélt kötete) Népszerűvé teszi Kosztolányit 1923-ig folyamatosan bővül újabb versekkel A gyermekkort búcsúztatja a versfüzér darabjaiban Egyszerre emlékezés és (lét)összegzés Az emlékezés révén a tudattalan válik hozzáférhetővé Gyakori motívumok: álom, halál, búcsúzás

…Újszerűsége Kettős látásmód: a felnőtt beszélő és a megidézett gyermek nézőpontja keveredik A Szerepjáték többszólamú versbeszédet eredményez A gyermeki tudat(alatti) felvillantása a felnőtt normatagadását teszi lehetővé Nem a hétköznapi logika szervezi a kötetet, illetve a különálló verseket, hanem a benyomások, az átélt élmények intenzitása (impresszionizmus)

Mint aki a sínek közé esett

Mint aki a sínek közé esett… Egy szimbolikus értelmű pillanatot rögzít (Karinthy: Mint aki halkan belelépett…) Lételméleti és ismeretelméleti Határhelyzetre utal a kulcssor (élet-halál) Az életet végtelennek megélő gyermek és a végességre rádöbbenő felnőtt tapasztalata, megismerése közti határhelyzetet villantja fel A fő ismétlés a viszonyítási pontot hangsúlyozza (halál, haláltudat), amely megváltoztatja a világhoz való hozzáállást A képi dinamizmus, a litániaszerűség (felsorolások) a gyermeki tapasztalás jellegzetességét Festi meg Ars poétika: a lényeges megragadásának, megőrzésének igénye is megszólal a versben (impresszionizmus – szimbolizmus)

Összehasonlítás Mint aki a sínek közé esett… – Menj, kisgyerek. A kötet nyitó- és záróverse A halál mint vonatkozási pont megjelenése Összehasonlítási szempontok: A gyermekkor értékei Motívumok Téma Képi eszközök Cím (és szöveg) Szónoki (retorikus) eszközök Beszédhelyzet (Ki a megszólaló? Kit szólít meg? Miért, hogyan, milyen helyzetben?) stílus., hangvétel A felnőtt és a gyermek megjelenése, kapcsolatuk

hasonlóságok Kettős nézőpont (Gy-f) Kitüntetett léthelyzet mint viszonyítási pont Az elmúlás hangsúlyozása Búcsúzás A gyermek- és a felnőtt tudat összetartozása, szétválásuk Hangsúlyos ismétlés Körkörös kompozíció A gyermekkor értéktelisége

különbségek Beszédhelyzet (E/1 – E/2: összetartozás – elválás) Lírai én ( egység – ketté válik) Képek (groteszk - hétköznapi) Megjelenített életszakasz (gyermekkor – felnőtt kor) A gyemekkor értékessége (ambivalens képek; „ferde kép” – jelzett értékesség: „Drága”) Halálkép (tragikus mozzanat – szükségszerű esemény) Retorikus eszközök (hasonlat, felsorolás – felszólítás, megszólítás) Hangvétel (zaklatottság - lemondás, beletörődés, aggodalom)

Néhány következtetés A gyermekkor az élet legértékesebb szakasza A lét teljességét Éli át a gyermek Gyorsan elmúló időszak A felnőttkor léttapasztalata a töredékességélmény A felnőttkorban fogynak az értékek, a személyiség beszűkül

gyermekmotívum A gyermekmotívum meghatározó eleme Kosztolányi későbbi költészetének is Boldog, szomorú dal: az élet „kincsét”, a boldogságot a gyermekkorhoz köti Hajnali részegség: a létezés teljességét egy meseszerű Égi bálban éli át újra Novelláinak fő alakja, esti kornél is egy gyermeki tudattal, morállal „megáldott” személyiség