Miért éppen a Közel-Kelet?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az arab változások és Izrael terrorfenyegetettsége
Advertisements

Az el nem kötelezettek.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Dr. Bóka János - Dr. Mezei Péter Szeged, november 23.
Összehasonlító gazdaságtan
Dr. Mezei Péter - Dr. Bóka János Szeged, november 13.
Az ipari forradalom.
Arab, iszlám kultúra,művészet
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
„Az Ókori-Kelet” kis államok - nagy örökség
FÖLDRÉSZEK.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Politikai és szociálgeográfia I.
Közelgő vihar Út a világháborúba
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Afrika a fiatal kontinens
A világ képe az arabokról
Migráció Európában.
A népesség számának változása Európában
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Globális Diplomácia I.: a Közel-Kelet és Észak-Afrika szeptember 18.
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Az államosodás és a közigazgatási térfelosztás kérdései a Balkánon 1990 után Hajdú Zoltán tudományos tanácsadó, MTA RKK DTI Pécs
SZUDÁN A DARFÚRI KONFLIKTUS OKAI ÉS NEMZETKÖZI VONATKOZÁSAI Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
MIGRÁCIÓ AHOGY ÉN LÁTOM. ISZLÁMIZÁLÓDNI FOG EURÓPA? (Az iszlám világ lélekszáma az utóbbi 100 évben nyolcszorosára nőtt.) Erdei László.
A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
Migránsok a Földközi-tengeren és a Balkánon Tárgy: Politikai földrajz és globalizáció Dátum: Készítette: Bán Gergely, Történelem-Földrjaz Msc.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Menekültválság Délkelet- Ázsiában Szakáli Máté február 26. Iszlám és migráció IV: Migráció az iszlám világon belül.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
KLÍMAMIGRÁCIÓ A KÖZEL-KELETEN – KIVÁLTÓ OKOK ÉS VÁRHATÓ HATÁSOK Szigetvári Tamás, MTA KRTK tudományos főmunkatárs.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
A MIGRÁCIÓ KÖZGAZDASÁGI TÉNYEZŐIRŐL
A világ az első világháború után
A nemzetközi migráció globalizálódása
Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése
Magyar versenyképesség 2017
Nemzetközi migráció globalizálódása
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
Megbecsülés az idős embereknek
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Készítette: Kerekes Henriett
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Afrika népességfejlődése között
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
A felvilágosodás elterjedése
Velünk élő középkor Forrás:
Dél-Ázsia népességfejlődése között
Ókori közel-keleti vallások
Globalizáció.
Előadás másolata:

Miért éppen a Közel-Kelet? „Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése” Belügyi Tudományos Tanács 2016. november 10.

Általában NEM a Közel-Kelet, de a Közel-Keleten keresztül

Miért éppen a Közel-Kelet? Földrajzi közelség – Európa két szomszédsága: Kelet-Európa és a Közel-Kelet Miért éppen Európa? Földrajzi közelség „Európa egy jó hely” Gazdaságilag fejlettebb Jóléti államok – szociális juttatások Béke van 1945 óta Európai PR Humanitárius hozzáállás Inter-arab migráció – korlátozottabb lett A monarchiák (a vonzó célpontok) nem akarnak „forradalmárokat” befogadni Arab-arab rabszolgaság nem opció A további potenciális célterülettel szemben „lenézés” – Afrika nem opció a közel-keleti migráció számára A rabszolgaság hagyománya

Új kibocsátás a Közel-Keletről A migráció folyamatos a térségből Európa felé A 20.század elején nem voltak muszlim/közel-keleti közösségek Európában – kivéve a Balkánt Gyarmatok felszabadulása Korlátozott migráció: keresztények, palesztinok – családegyesítés, európai munkaerő-szükséglet, stb. 2011-től az arab tavasz átmeneti növekedés a migrációban, de … valójában a széteső államok inkább tranzittá válnak és korlátozottan kibocsátók Azok is inkább a szomszéd államok felé – hazatérnek később 2015-ben Szíria, és kisebb mértékben Irak Polgárháború (Szíria) Az Iszlám Állam elleni háború (Szíria+Irak)

Az Európát érő migrációs kihívások DE a Közel-Kelet változatlanul inkább tranzit, mint kibocsátó Szub-szaharai Afrika Demográfiai robbanás várható: 2050-ig a jelenlegi 900 milliós lakosság megkétszereződik, kb 2 milliárdra várható! Klímaváltozás Vannak pozitív változások is (Szudán) ÉS az Európát kelet felől érő migráció Közép-Kelet Banglades, Pakisztán, Afganisztán Kína ÉS a Balkán? 2015 elején Koszovó