Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi migráció globalizálódása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi migráció globalizálódása"— Előadás másolata:

1 Nemzetközi migráció globalizálódása

2 Bevezetés Globális, de nem ENSZ szerv, Genfben van központ, de működnek területi irodák is. Feladata tanácsadás és segítségnyújtás az államoknak Jogelődje az Európai Bevándorlási Kormányközi Bizottság (ICEM) Történet: IRO menekültekkel foglakozott, de megszűnt 1952-be, új ENSZ menekültügyi konvenció új alapokra helyezte a rendszert, alapja az UNGA Res 428 (V) = UNHCR statútum.

3 Kialakulása Létrejött az átmeneti kormányközi bizottság (európai) (PICMME). IRO-nak volt vagyona, gőzhajók, személyzet stb., amit PICMME vett át amit az ICEM megalapításával folytattak (1954) A hidegháborúnak komoly szerepe volt abban, hogy nem ENSZ keretben valósult meg a kezdeményezés (az UNHCR ugye ENSZ szerv és az első évtizedekben komoly problémák) A vh utáni lakosságcsere programokat, nevezzük resettlement-nek, a szovjetek politikai okokból elutasították és kérték, hogy pl. svábokat telepítsék vissza az általuk uralt magyar területekre PICMME tehát 1951-ben alakult. Mandátuma: a világháború 11 millió áldozatának áttelepítésre alkalmas országokat kellett keresni és legalább 1 millió bevándorlónak kellett megoldani a elszállítását az 1950-es években. Főként lakosságcsere programok (ld. kollektív bűnösség elve) kapcsán. PICMME-ből először ICEM lett és később ICM (1980), majd 1989-től IOM

4 Szervezete Az IOM története emberi és természeti katasztrófák sora alatt jött létre, mint az 56-os és 68-as forradalmat, 1973-ban a chilei eseményeket majd a vietnámi háború és az észak- vietnámi győzelem miatt indult menekülthullámot, az 1990es öböl háborút, a koszovói és kelet-timori háborúkat, szökőárakat és földrengéseket (Pakisztán és Haiti) kíséri végig a vándorlás emberies szempontja egyre inkább nemzetközi elfogadottságot nyertek egy szigorúan logisztikai műveleteket működtető ügynökségből egy kormányokkal és civil társadalommal együttműködő nemzetközi szervezetté nőtte ki magát Azért dolgozik, hogy elősegítse a társadalmi és gazdasági fejlődést a vándorlás segítségével, biztosítsa az emberi méltóságot és bevándorlók jólétét. A tevékenység bővülése együtt járt a relatíve kis szervezett költségvetési növekedésével (évi 1.5 milliárd dollár) egy 9000 fős szakmai állománnyal, amely 150 országban dolgozik. Jelenleg 165 tagállama van a szervezetek és 8 megfigyelő állam.

5 Évszám Tevékenység 1951 Belga és amerikai kezdeményezésre Nemzetközi Migrációs Konferencia. 1950s ICEM megszervezi menekült, belső menekült és munkavállaló tengerentúli utazását. 1956/57 ICEM felelősséget vállalt magyar menekültért, akik Ausztriába és Jugoszláviába mennek 1960 1 millió migránsnak közvetlen segítséget nyújtott az ICEM 1964 ICEM migráció a fejlesztési programokkal célozta meg a képzett munkaerő Latin-Amerikába vándorlását 1968 ICEM csehszlovák menekült áttelepítése Ausztriába 1971 ICEM zsidók a SZU-ból, UNHCR–nek áttelepítési segítség fő Bangladeshből és Nepálból Pakisztánba. 1972 ICEM ázsiaiak kimentése Ugandából 1973 chilei áttelepítése 50 állam területére, 2 millió fő számára közvetlen segítségnyújtás 1974 ICEM nemzetközi párbeszéd fórum és államok tapasztalatcseréje a migrációs kérdésekben Visszatérési és Tehetségprogram külföldön elhelyezkedett latin-amerikaiaknak 1975 ICEM indokínai menekültek és belső menekültek áttelepítése 1980 ICEM-nek a tanács felveszi az ICM nevet (kormányközi migrációs bizottság) globális szerepének növelése és elismerése érdekében az ICM 3 millió migránsnak nyújtott segítséget  1983 ICM kiterjeszti a migráció a fejlesztésért programot, hogy afrikai országok állampolgára is vonatkozzon 1985 fejlesztési program kiterjesztése Ázsiára, 4 millió főnek közvetlen segítésnyújtás 1986 1975 óta már 1 millió indokínainak nyújtottak segítséget 1975 1989 Kiegészítik és ratifikálják az 1953-as konvenciót, így megalakul IOM 1990 IOM repatriál közel-keletiket Kuvaitból és Irakból szeptemberétől 1991 januárig, et Egyitpomba és különböző ázsiai országokba 5 millió főnek közvetlen segítségnyújtás. 1991 IOM iraki kurd visszatérésében segítség, 6 millió főnek közvetlen segítségnyújtás 1992 IOM logisztikai támogatás és egészségügyi segítség Jugoszláviában Beindul az ú.n. Jogoszláv Vészhelyzeti Program a kimentésért és családegyesítésért. 8 év alatt főnek segítségnyújtás. FÁK országok számára is technikai segítségnyújtás 1993 A mozambiki béke után IOM megszervezi fő visszatérését, a csapatok leszerelését és sebezhető csoportok számára segítséget nyújt. 7 millió főnek közvetlen segítség. 1994 IOM segédkezik 1.2 millió ruandainak, aki szomszédba menekültekés menekült visszatért Zairéből. 1995 A csecsen háború kitörése után IOM kimenekít személyt Ingusföldről és Dagesztánból

6 Kinek jó, amit az IOM csinál?
A nemzetállamok mit csinálnak? Mi az a biztonságiasítás?

7 Logisztikaiból migrációs ügynökséggé
Genfben ENSZ központ közelében HQ 1970-es évektől terjeszkedés Emberi jogi nyelvezet Menedzselés, lakhatás biztosítása, katasztrófavédelmi helyzetek kezelése. Bigo: banopticon, borderscapes Őrizeti központok: Nauru, Lompok, Guantanamo stb.


Letölteni ppt "Nemzetközi migráció globalizálódása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések