SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
„A válság regionális munkaerő-piaci hatásai” máj. 6-7., Miskolc
A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Gazdasági Informatika Tanszék
A LOKÁLIS TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK LEHETSÉGES ELEMZÉSI MÓDSZERE
A gazdasági fejlettség mutatói
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Motorteljesítmény mérés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
Juhász Attila, Nagy Csilla
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A fiatalok helyzete Oktatási esélyegyenlőség – munkaerőpiac – életstílus – politikai preferenciák.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A HAZAI KISTÉRSÉGEK ÉVI KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSORÁHOZ Buskó Tibor László PhD.
Potenciális járműipari beszállító körzet Vas és Zala megyében Sóska Renáta II. évf. Regionális és környezeti gazdaságtan, MA A járműipar gazdasági hatása.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Az Internet-felhasználás területi egyenlőtlenségeinek előrejelzése Magyarországon VIII. Fiatal Regionalisták konferenciája Győr, Készítette: Zsom.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
A településhierarchia és a településhálózat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
A tényeken alapuló szakpolitikai döntések elősegítése
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
DR. LUKOVICS MIKLÓS Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A területi polarizáltság mérése: Duál mutató
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Az ipar szerepe a vidék átalakulásában a Visegrádi országokban
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A területi polarizáltság mérése: Duál mutató
(SZIE MY-X, ELTE TTK, ELTE IK, BME GPK)
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Területi eloszlások összevetése: Hoover index
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Mérési skálák, adatsorok típusai
A többdimenziós egyenlőtlenség és a szegénység statisztikai mérése
Előadás másolata:

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A Williamson-hipotézis alkalmazhatósága a hazai területi egyenlőtlenségek vizsgálatában „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben” Győr, 2011 június 15. Páthy Ádám Regionális Tudományi és Közpolitikai Tanszék

Elméleti alapok Kiindulópont (Williamson, 1965): a területi egyenlőtlenségek mértéke a gazdasági fejlettség függvényében alakul Forrás: Nemes Nagy 1987

A Williamson-hipotézis és a posztszocialista gazdaságok Az eltérő körülmények miatt módosuló folyamatok. Rövidebb és intenzívebb divergens szakasz a piacgazdasági átmenettel párhuzamosan Forrás: Nemes Nagy 2005

Hazai vizsgálatok az egyenlőtlenségek alakulásával kapcsolatban Nemes Nagy József – Németh Nándor (2005): az évtized első felében már tetten érhetők a konvergencia jelei, de nem dönthető el egyértelműen a rendszerváltást követően eltelt 15 év tendenciáiból, hogy milyen modellhez fognak illeszkedni a későbbi folyamatok („Európa” vs. „Latin-Amerika”) Németh Nándor – Kiss János Péter (2006): különböző területi szinteket alapul véve az egyenlőtlenségek változásának dinamikája eltérő, a belső tagoltság mértéke jelentősen függ a gazdasági fejlettségtől Szörfi Béla (2007): egyes „puha” tényezők jelentősebb hatást gyakorolhatnak az egyenlőtlenségekre, mint a GDP és ezen keresztül a gazdasági fejlettség szintjének alakulása Lukovics Miklós (2008): a versenyképesség nem ragadható meg pusztán az elsődleges teljesítménymutatókkal; a komplex vizsgálatok árnyaltabb képet nyújtanak Lőcsei Hajnalka (2010): a Williamson-hipotézis oldaláról való megközelítésnél pontosabb, illetve nagyobb magyarázóértékkel rendelkezik a konvergencia-klubok elméletének alkalmazása

Mérési és vizsgálati módszerek, adatok Leggyakoribb vizsgálat: egydimenziós, regionális és megyei GDP adatokat alapul véve. Kistérségek: nem áll rendelkezésre GDP adat, leggyakrabban felhasznált mutatók: bruttó hozzáadott érték (GVA), összes belföldi jövedelem. Alapvető módszer: az adatok szóródásának időbeli összehasonlítása, illetve különböző polarizációs indexek. Gyenge magyarázat: önmagában nem alkalmas az egyenlőtlenségek belső szerkezetének vizsgálatára

A hazai egyenlőtlenségek alakulása nemzetközi összehasonlításban A regionális jövedelemszint szórásának alakulása (1995-2004) Forrás: Szörfi 2007 adatai alapján saját szerkesztés

Eltérő megközelítésmódok – eltérő eredmények A belföldi jövedelem szórásának alakulása kistérségenként, illetve a fejlettségi klaszterek közötti polarizáció (1996-2008) Forrás: saját szerkesztés a KSH T-STAR és az APEH SZJA adatbázisok alapján

Következtetések A statikus és egydimenziós mérések magyarázóértéke gyenge. Önmagában „szép” eredmény a konvergens területi folyamatok beindulásának kimutatása, de ha csak erre fókuszálunk, akkor szem elől vesztjük az egyenlőtlenségek „mélyszerkezetének” alakulását. A belső polarizáció negatív hatásai felülírják az általános területi közeledéssel kapcsolatos esetleges pozitívumokat Fejlesztéspolitikai relevancia: a többdimenziós vizsgálatok alkalmazása hasznos lehet a tervezési folyamatban A nemzeti fejlesztési tervek tapasztalatai azt mutatják, hogy a területi közelítéssel kapcsolatos célok nem teljesültek Újabb kihívás: a válság területi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásának értékelése – még nem áll kellő mennyiségű és minőségű adat rendelkezésünkre

Köszönöm a figyelmet!