A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Nagy Boldizsár/Jeney Petra ELTE ÁJK, 2012 ősz
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Unió és Magyarország
A nemzeti vámjogszabályok
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Új irányok az Európai Unió bel- és igazságügyi együttműködésében
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Európai Politikai Integráció
Nagy Boldizsár előadása A SZABADSÁG, A BIZTONSÁG ÉS A JOG ÉRVÉNYESÜLÉSE TÉRSÉGÉNEK JOGI ALAPJAI Nagy Boldizsár ELTE ÁJK, 2010 tavasz.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok A pályázók tájékoztatása, szeptember.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
AZ EURÓPAI UNIÓ REGIONÁLIS MENEKÜLTJOGÁNAK KIALAKULÁSA, AZ INTÉZMÉNYI KERETEK, AZ ACQUIS JOGI ALAPJAI „Nemzetközi, európai és magyar menekültügy” Nagy.
Bel- és igazságügyek az európai unióban
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Az európai integráció létrejötte Schuman-terv Európai Szén- és Acélközösség Hatálya Intézményei Az Európai Védelmi Közösség és bukása.
22/04/2017 Történeti áttekintés Az Európai Unió bevándorlási politikája a Maastrichti Szerződés előtt december: Rómában, az igazságügyi és belügyminiszterek.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az Európai Unió korábbi III. pillére Bel- és igazságügyi együttműködés az Európai Unióban A jelenlegi „szabadság, biztonság és a jog érvényesülésén alapuló.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
Az EU felépítése és alapelvei
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Az európai integráció elmélyítése: szerződések
Az Európai Unió energiapolitikája
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogalkotási és döntéshozatali folyamat az Unióban
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Lisszaboni Szerződés tükrében
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák

I. A bel- és igazságügyi együttműködés az EU-ban I. „A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség”: EU-tagállamok bel- és igazságügy területén folytatott tevékenysége. A „szabadság” kifejezés; A „biztonság”: A „jog érvényesülése”. Bel- és igazságügyi együttműködés: biztonsági kockázatok felerősödése

I. A bel- és igazságügyi együttműködés az EU-ban II. A Maastrichti Szerződés intézményesítette. Kormányközi alapokon működik (konszenzusos döntéshozatal) Amszterdami Szerződés: politika egy részét uniós szintre emelte. Nizzai Szerződés: újabb jogintézmények + döntéshozatal reformja. Lisszaboni Szerződés: jelentős tartalmi változás a politikaterületet illetően.

II. A bel- és igazságügyi együttműködés kezdetei Az egységes belső piac programja + a gazdasági szabadságjogokat biztosító határok nélküli térség létrehozatala tették szükségessé e politikaterületen való közös intézkedéseket. Tagállamok belső és külső biztonságának garantálása. Maastrichti Szerződés: bel- és igazságügyi politika szabályainak, elveinek rögzítése. Maastricht előtt: együttműködés kormányközi alapokon történt.

III. A schengeni rendszer I. Schengeni rendszer: bel- és igazságügyi együttműködés szerves része. 1985. június 14. Schengeni Egyezmény aláírása. Övezeten belüli személy- és áruforgalom megkönnyítése. Főbb célok: Schengeni Egyezmény: felöleli a szárazföldi, a vízi és légi személyforgalmat.

III. A schengeni rendszer II. 1990. június 19. Schengeni Végrehajtási Egyezmény. Schengeni Megállapodás alkalmazása, viták megoldása (Végrehajtó Bizottság). 1995. Schengeni Egyezmény és Megállapodás hatályba lépett. Egyesült Királyság és Írország nem tagja a schengeni övezetnek. 2004-ben csatlakozott tagállamok esete: kötelező csatlakozás a Schengeni Egyezményhez.

III. A schengeni rendszer III. Schengeni Információs Rendszer felállítása (határátkelőhelyeket összekapcsoló nemzeti alrendszerek + egy központ). A SIS nyilvántartásában megtalálhatók: Az Egyezmény lehetőséget ad a rendőri együttműködésre. A schengeni jogi együttműködés: Schengeni vívmányok fogalma:

IV. Az együttműködés intézményesítése, kiteljesedése I. Maastrichti Szerződés: bel- és igazságügyi együttműködés intézményesítése (harmadik pillér). Bel- és igazságügyi együttműködés területei a következők: Politikaterület sajátos jogi eszközei és döntéshozatala. Legfőbb döntéshozó szerv a Tanács. Állandó Képviselők Bizottsága: Tanács munkáját segíti. Koordinációs Bizottság felállítása:

IV. Az együttműködés intézményesítése, kiteljesedése II. Bel- és igazságügyi együttműködés jogi aktusai: Közös álláspont: Együttes fellépés: Egyezmények: Bizottság: nem kizárólagos kezdeményező szerep. Európai Parlament: szűk körű konzultációs jog, az Európai Bíróságnak pedig nem volt hatásköre ezen a területen.

V. Az Europol, rendőri együttműködés: fellépés a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben I. 1991. Európai Rendőri Hivatal felállításáról szóló döntés. 1998 óta működik. TREVI-csoport (1976): intézkedések koordinálása a terrorizmus, a szervezett bűnözés + nemzetközi kábítószer-kereskedelem elleni harcban. TREVI-csoport: kormányközi együttműködés (munkacsoportok szerepe). TREVI-csoport: törvényesség és közrend terén folytatott együttműködés informális területe volt.

V. Az Europol, rendőri együttműködés: fellépés a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben II. 1993: a csoport munkájának beillesztése a Maastrichti Szerződés harmadik pillérébe. Európai Kábítószeregység (Europol Drogs Unit) felállítása. Az EDU működése az Europol Egyezmény hatályba lépéséig. Europol: európai rendőri együttműködés szerve (központi rendőrségi hivatal, 1995. Europol Egyezmény aláírása). Europol főbb feladatai:

V. Az Europol, rendőri együttműködés: fellépés a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben III. Adatok továbbítása: a nemzeti egységek és a központi összekötő tisztek szerepe. Nemzeti Irodák: kizárólagos összekötő szervek az Europol és az illetékes nemzeti hatóságok között. Europol illetékessége az alábbi területekre terjed ki: Feladatok végrehajtása: 2 alapelv érvényesül: 1. Egyablakos elv és 2. „Összekötő tiszti rendszer elve”.

VI. A biztonság fokozása: „a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség” programja I. Amszterdami Szerződés: polgárközeliség erősítése, a belső biztonság javítása a bel- és igazságügy terén teendő újabb intézkedésekkel. Alapelvek megerősítése, amelyekre az EU épül. Fő cél: a szabadságon, biztonságon, és a jog érvényesülésén alapuló térség létrehozatala. Reformok bevezetése három területen:

VI. A biztonság fokozása: „a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség” programja II. A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség: első + harmadik pillér összehangolt intézkedéseire épült. 1998. Program cselekvési tervének elfogadása a Tanács részéről. Eurodac-megállapodás (1991): 1999 októbere: Európai Tanács csúcsértekezlete Tamperében. Tamperei program elfogadása:

VI. A biztonság fokozása: „a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség” programja III. Nizzai Szerződés: Eurojust intézményesítése (szervezett bűnözés elleni fellépés), első pillérben található döntéshozatal megreformálása + megerősített együttműködés alkalmazása. Eurojust feladata (2002): Rendőrségi és büntetőügyekben megerősített együttműködés indításának előfeltétele: legalább 8 tagállam részvétele. 2001. szeptember 11. USA-elleni terrortámadás. Az EU-tagállamai felgyorsították a terrorellenes intézkedések meghozatalát.

VI. A biztonság fokozása: „a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség” programja IV. 2004. A hágai program (Tampere II. Program) főbb területei: Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex): 2005-ben jött létre. Fő feladata a következő: Migráció: 2006 decemberi csúcstalálkozó kiemelten foglalkozott az ehhez kapcsolódó kérdésekkel. Illegális bevándorlás elleni küzdelem: többirányú együttműködés követelménye.

VI. A biztonság fokozása: „a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség” programja V. Főbb eredmények: 1. a „Szolidaritás és a migrációs áramlások igazgatása” nevű keretprogram elfogadása (2007 és 2013 közötti időszak); 2. a mobilitási partnerség felajánlása a származási országok felé; 3. irányelv a feketemunkások foglalkoztatóinak szankcionálására; 4. együttdöntési eljárás és minősített többségi szavazás bevezetése a következő területeken: 2005. május. Prümi Szerződés aláírása (kormányközi megállapodás 7 tagállam között).

VI. A bel- és igazságügyi együttműködés programja a Lisszaboni Szerződés alapján Lisszaboni Szerződés: jelentős változás a bel- és igazságügyi politika területén. Jogszabályi keret átalakítása + korábbi joganyag új rendelkezésekkel való kiegészítése. Harmadik pillér felszámolása, döntéshozatal átalakítása. A politikára vonatkozó joganyag öt fejezetre tagolódik. Jegyzőkönyvek átvétele a Lisszaboni Szerződés által, amelyek Dánia, az Egyesült Királyság és Írország speciális részvételét szabályozzák.

VII. Általános rendelkezések I. Térség tartalmi jegyeinek bemutatása, részpolitikák alapelveinek és eszközeinek + uniós intézmények, tagállamok hatásköreire és döntéshozatalára vonatkozó szabályok meghatározása. Alapvető jogok és a tagállamok eltérő jogrendszereinek és jogi hagyományainak tiszteletben tartása. Szolidaritás elve: a menekültüggyel, bevándorlással és határellenőrzéssel közös politikák terén. Kölcsönös elismerés elvének alkalmazása a következő területen:

VII. Általános rendelkezések II. Belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladatok + tagállamokban közrend fenntartása: tagállami hatáskör. Térség létrehozása: részben közösségi, részben tagállami feladat. Főbb eszközei: Intézményi háttér: Európai Tanács szerepe + Tanácson belül Állandó Bizottság létrejötte. Rendes jogalkotási eljárás érvényesülése a következő területen: Benyújtott jogalkotási javaslatoknak és kezdeményezéseknek összhangba kell állniuk a szubszidiaritás és arányosság elvével.

VIII. A határok ellenőrzésével, a menekültüggyel és a bevándorlással kapcsolatos politikák I. A határok ellenőrzésével kapcsolatos politika célja a következő: A személyek szabad mozgásának és az Unió tagállamaiban való tartózkodásának megkönnyítéséhez – amennyiben a Szerződések nem biztosítottak hatáskört az Unió fellépésére – a Tanács különleges jogalkotási eljárás keretében intézkedéseket fogadhat el a következő területeken: Közös menekültügyi kiegészítő és ideiglenes védelem nyújtására vonatkozó politika célja: Visszaküldés tilalma elvének, Genfi Egyezménynek és egyéb vonatkozó nemzetközi szerződés tiszteletben tartása.

VIII. A határok ellenőrzésével, a menekültüggyel és a bevándorlással kapcsolatos politikák II. Visszaküldés tilalmának elve: Kérelmek hatóságokhoz való benyújtása. Genfi Egyezmény a menekültek jogállásáról (1967): A menekült fogalma: A Genfi Egyezményt az 1967-es, a menekültek jogállásáról szóló jegyzőkönyv megerősítette, aktualizálta.

VIII. A határok ellenőrzésével, a menekültüggyel és a bevándorlással kapcsolatos politikák III. A közös európai menekültügyi rendszer magában foglalja: Az alábbi területeken a döntéshozatal a rendes jogalkotási eljárás keretében történik. A közös bevándorlási politika célja: A Szerződés a bevándorlási politika keretében meghatározza. Bevándorlási politikára vonatkozó intézkedések: rendes jogalkotási eljárás érvényesül.

IX. Igazságügyi együttműködés polgári ügyekben Célok: a tagállamok törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek a közelítése. Együttműködés alapelve: a bírósági és bíróságon kívüli ügyekben hozott határozatok tagállamok közötti kölcsönös elismerése + azok végrehajtása. Célja: belső piac működéséhez szükséges intézkedések meghozatala. Polgári ügyekben való igazságügyi együttműködés területe: Rendes jogalkotási eljárás alkalmazása (kiv: több államra kiterjedő családjogi kérdések).

X. Igazságügyi együttműködés büntetőügyekben I. Bírósági ítéletek és határozatok kölcsönös elismerésének elve. Az együttműködés az alábbi területekre terjed ki: Több országot érintő, feltétlenül uniós intézkedéseket igénylő súlyos bűncselekmények esetében a szabályozás jogi eszköze a rendes jogalkotási eljárás keretében elfogadott irányelv. Irányelv: szabályozási minimumok megállapítása a bűncselekményi tényállások és a büntetési tételek meghatározására. Szabályozási minimumok jellemzői:

X. Igazságügyi együttműködés büntetőügyekben II. Együttműködés kiterjedése a bűnmegelőzés területére. Lisszaboni Szerződés: Eurojust felépítéséről, működéséről, feladatairól, tevékenységi területeiről való rendelkezés. Feladata: Európai Ügyészség (EU pénzügyi érdekei sértő bűncselekmények üldözésére hozható létre, egyhangú határozattal). Feladatai:

XI. Rendőrségi együttműködés Tagállamok rendőrségei, vámhatóságai és a bűncselekmények megelőzésére és felderítésére szakosodott egyéb bűnüldöző szolgálatai közötti operatív együttműködés előmozdítása. A rendőrségi együttműködés feladata: Europol: tagállamok illetékes hatóságai közötti együttműködés. Europolra vonatkozó szabályok: rendes jogalkotási eljárás. Egyhangú döntéshozatal a következő területeken: Kényszerítő intézkedések alkalmazása: nemzeti hatóságok!

Irodalom - Káldy Zoltánné (szerk.): Integrálódó Európa II. Perfekt Kiadó, Budapest, 2010. - Horváth Zoltán – Ódor Bálint: Az Európai Unió szerződéses reformja. Az Unió Lisszabon után, hvgorac, Budapest 2010.