Elemzési Mintagyakorlat 1. Elemzési szempontok a kávéfőző tervezéséhez
Konyhai eszközök ugrásszerű fejlődése Felhasználói igények Tömeggyártás Korszerű alapanyagok Alacsony ár Szabványoknak való megfelelés
Be és kikapcsolt állapot Víztározó könnyű feltölthetősége Betöltött mennyiség jelzése 2, 4, 6 személyes kivitel Kényelmes fogás Rossz hővezetőjű nyél Különféle kézméretek Lefőzött kávé hőfok-tartásának biztosítása Forró gőz kifröccsenésének megakadályozása Páralecsapódás elkerülése Billenésmentes stabilitás
Villamos berendezés Csatlakozó vezetékek rugalmassága Megfelelő hosszúsága Vezeték tárolása szállításnál (az eszköz üregeiben)
Tisztítás Csatlakozó részek könnyű szétszerelhetősége (pattintható, rácsatolható)
Igényfeltárás Mit lehet még forró vízzel előállítani (leves por, italpor) Melegvíz más funkciókra (pl. tojásfőzés) Szín és funkció Tisztíthatóság – szín Tisztíthatóság – felületi érdesség
Általános szempontok Célirányos vagy komplex felhasználás Nem változtatható paraméterek (100 oC) Lehetséges módosíthatások (felhasznált anyagok, kezelőszervek, villamos-berendezések, méretek, alakok) Tömegárú (min. funkció, min. kommunikáció) Fogyasztói réteg megszólítása (élénk színek, mutatós konyhai design, színes csomagolás) Kezelésutasítás a csomagoláson elhelyezve grafikus ábrákkal, képekkel
Általános javaslatok Keressen egy hasonló funkciójú terméket, vizsgálja meg minden fontos részletét, mit tart jó és rossz tulajdonságainak Vizsgálja meg, hogy 10-15 év távlatában a termékfejlesztés design-ja hogyan változott. Keressen fel szakboltokat, gyártókat (interneten, ill. személyesen), értékelje a technika jelenlegi állását Kérdezzen meg fogyasztókat (háziasszony, irodai felhasználó, titkárnő, kis– és nagyfelhasználó), gyűjtse össze a tapasztalatokat, javaslatokat