A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A növényi szövetek.
Advertisements

A fehérjék.
E85 Szűcs Dániel 11.A.
A belek „alagútjain”.
Növényi szövetek 1..
Szénhidrátok.
Növényi szövetek.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A növényi sejt.
SZÉNHIDRÁTOK.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Szerves kémia Szacharidok.
A kén.
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
TÁPLÁLKOZÁS.
Szénhidrátok.
A sejtmembrán és sajátoságai
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
A cellulóz.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A belek „alagútjain”.
Növényi szövetek 1..
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
A tápcsatorna funkciói:
A szénhidrátok.
A víz.
Nukleotid típusú vegyületek
NUKLEINSAVAK MBI®.
SZÉNHIDRÁTOK.
Aminosavak és fehérjék
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A kén Sulphur (S).
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az ember táplálkozása.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Az élővilág legkisebb egységei
Biokémia Fontolva haladóknak
Egyed alatti szerveződési szintek
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A FASZÉN ELŐÁLLÍTÁSA ÉS TULAJDONSÁGAI Dr. Böddiné dr. Schróth Ágnes.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Biokémia Fontolva haladóknak
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Milyen kémhatásokat ismersz?
A kén=Sulfur.
Kristályrács molekulákból
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
A nukleinsavak szerkezete
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Növényi szövetek 1..
Nitrogénmentes kivonható anyagok
A növényi szövetek.
Híg oldatok tulajdonságai
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Funkciójuk alapján 2 nagy csoportra oszthatók: - tartalék tápanyagok (pl: keményítő, glikogén) - vázanyagok (pl: cellulóz)

A CELLULÓZ A növényi sejtek és rostok vázanyaga. Legtisztább állapotban a gyapotszálban találjuk (90%), ez megtisztítva vatta néven kerül forgalomba. A fa kb. 50% cellulózt tartalmaz. (C6H10O5)n n = 3 000-10 000 Enyhe savas hidrolízissel cellobiózra, savval főzve β-D-glükózrészeket kapunk. A cellulóz tehát több ezer β-D-glükózból épül fel 1,4 glikozidkötéssel. Mivel minden második gyűrű 180 ˚–kal van elfordulva, így a cellulózmolekula hosszú, nyújtott és szál alakú. A térszerkezetét még láncon belüli hidrogénkötések rögzítik. A hosszú láncmolekulák egymás mellé rendeződnek, a molekulák közti hidrogénkötések révén sokszálú molekulakötegek, rostok jönnek létre. A cellulóz vízben és más oldószerekben sem oldható, oldhatatlan vázanyag, nem redukáló hatású. Felhasználása: papíripar, textilipar (len, kender, gyapot), műanyaggyártás (celluloid), robbanóanyag gyártás (füst nélküli lőpor). Bár a növények cellulóz tartalmának megemésztésére szervezetünk nem képes, a „rostos” anyagok segítik az emésztést és a tápcsatorna normális működését.

A KEMÉNYÍTŐ A növényvilág tartalék tápanyaga. A fotoszintézis helyén keletkezik, majd a növényi nedvekkel kerül a gumókba, gyökerekbe, magvakba., ahol szemcsék formájában válik ki. A raktározott keményítőt az óriásmolekulák lebontásával a növény újra fel tud használni. (C6H10O5)n n = több száz A keményítő fehér színű, kis szemcsékből álló szilárd anyag. A keményítőszemcsék alakja és szerkezete jellemző arra a növényre, amelyből kivonták. Hideg vízben nem oldódik, meleg vízben a szemcsék nagy mennyiségű vizet vesznek fel, csirízzé alakulnak Ez ragasztásra használható. A keményítőszemcséket kétféle molekula építi fel. - Az egyik a szemcsék felületét, valamint a belső réteget határoló, vízben oldhatatlan amilopektin. - a másik a szemcsék belső anyagát alkotó (meleg vízben) vízoldható amilóz. Mindkét összetevő α-D-glükózrészekből felépülő óriásmolekula. Különbség a térszerkezetükben van.

Az amilózmolekulában néhány száz α-D-glükózegység kapcsolódik 1,4 glikozidkötéssel. Az amilózmolekula lánca meghajlik, spirális szerkezetet vesz fel. Ezt az el nem ágazó, csavarszerűen feltekeredő térszerkezetet hélix-konformációnak nevezzük. (6-7 egységenként jön létre egy menet.) A konformációt molekulán belüli hidrogénkötések stabilizálják. A keményítőoldat a barna színű jódoldattól megkékül, melegítésre a kék színű oldat elszíntelenedik. (keményítő kimutatási eljárás) Az amilopektinben az 1,4-glikozidkötések mellett 20-25 egységenként 1,6-glikozidkötések is előfordulnak, ezek láncelágazást okoznak, ezért az amilopektin molekulája ágas-bogas szerkezetű, helyenként hélix-szerkezettel A keményítő nem adja az Ag-tükör-próbát, nem redukáló hatású.

A GLIKOGÉN A keményítő amilopektinjéhez hasonló, több ezer α-D-glükóz egység által kialakított spirál azonban sokkal sűrűbben tartalmaz 1-6-os elágazásokat. Gerincesekben apró szemcsék formájában a májban és a harántcsíkolt izmokban tárolódik.