Az éhezés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
A KÖZÉPKORI VÁROS.
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
A gazdasági fejlettség mutatói
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Gyermekkori sajátosságok
Öltözködés és kozmetikumok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A Föld mezőgazdasága.
Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Értékesítési csatornák
Települések A városok.
Urbanizáció a fejlődő országokban
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Észak Dél ellen.
Az ipari forradalom.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Geotermikus Energia.
Demográfia 2. A Világ népessége.
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
Az agrárár-változások hatása a világ élelmezési helyzetére Dr. Kiss Judit MTA Világgazdasági Kutatóintézet január 12.
Globális problémák, diák szemmel
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Globális problémák.
Afrika a fiatal kontinens
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Oktatás kiemelkedő fontossága
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Az Amerikai Egyesült Államok ásványkincsei és gazdasága
Magyarország ipara Tegnap-ma-holnap.
A világnépesség növekedése
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
MIÉRT A TEXTIIPAR?. EREDETI TŐKEFELHALMOZÁS.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Földünk népessége.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Az elsivatagosodás.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Globális problémák Globális problémák.
A regionális gazdasági integrációk
Metánfaló baktériumok
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Készítette: Wang Rebeka
Globalizáció.
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Az éhezés

Az éhezés területei (éhség öv)

Éhezés oka Élelmiszer hiány Korszerűtlen gazdaság Túl gyorsan növekedő népességszám Nem megfelelő természeti körülmények mezőgazdasági szempontból

Típusai Mennyiségi éhezés A személy nem kapja meg az egészségének megőrzéséhez szükséges napi energia mennyiséget (kcal). A napi kcal mennyiséget igy határozzuk meg: 2700 kcal > jó élelmezés 2700-2500 kcal > kielégítő élelmezés 2500 kcal < alacsony 2200 kcal < alultápláltság vagy éhezés

Minőségi éhezés A személy nem kapja meg az egészségének megőrzéséhez szükséges tápanyagokat vagy megkapja de nem megfelelő arányban. Ez a fajta éhezés nem csak a fejlődő országokban alakulhat ki, egy rendszertelen táplálkozás mellett mi is „éhezhetünk”

Ellenjelensége A túlfogyasztás melynek következménye az elhízás Ez a jelenség akkor fordul elő amikor a gazdaság túl sok árut termel, többet a kelleténél és ezt nem tudja feldolgozni a népesség Az emberek többet fogyasztanak mint amire szükségük lenne az egészséges életmód fenntartásához A népesség egy része jelentős súlynövekedést ér el…a sportok hanyagolása miatt is

A zöld forradalom A fejlődő országokban az 1950-es évek közepétől az 1980-as évek közepéig lejátszódó gyors mezőgazdasági fejlődés Ennek keretében a termelés 3%-al nőtt átlagosan

Előnyei és hátrányai Előnyei Hátrányai Több élelem A gazdaság fejlődése Új találmányok létrejötte Magasabb szintű kereskedelem kialakulása világszerte Új mezőgazdasági beruházások (vegyipar fejlődése) Termőföldek kiszipolyozása Több környezet szennyező anyag használata A Környezet tönkretétele vegyszerekkel Egészségtelen táplálkozás kialakulása Bio termékek eltűnése a piacról

Megoldások Vegyszerek kivonása a forgalomból (mezőgazdasági célokra) pl. műtrágya, génmódosító szerek Bio gazdaságokba való befektetés állami szinten Újfajta üvegházak létrehozása

Érdekességek A földön élő népesség 10%a éhezik (750 millió ember) A fejlett országokban a túlsúly lekűzdéséért harcolnak az emberek Amerikában 154,7 millióan elhízottak, vagy túlsúlyosak, 79,9 millió férfi és 74,8 millió nő Az elhízás egyik legnagyobb következménye a ‚diabetes’ másnéven cukorbetegség

Köszönöm a figyelmet