DR. LUKOVICS MIKLÓS Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A közoktatás általános és területi folyamatai a különböző hierarchiaszintű térségekben PTE TTK FÖLDTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA BLAHÓ JÁNOS.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Gazdasági Informatika Tanszék
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A LOKÁLIS TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK LEHETSÉGES ELEMZÉSI MÓDSZERE
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Összefüggés vizsgálatok
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
AZ URBÁNUS KISTÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGE
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: K+F+I tevékenységek Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A HAZAI KISTÉRSÉGEK ÉVI KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSORÁHOZ Buskó Tibor László PhD.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A magyarországi K+F politika
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A hazai középvárosok területi tőkéje
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Mérési skálák, adatsorok típusai
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A regionális innovációs potenciál és a regionális versenyképesség kapcsolata DR. LUKOVICS MIKLÓS Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet „Innovációs képesség, versenyképesség, jólét” szakmai kerekasztal beszélgetés Szeged, 2010. július 1.

Az előadás felépítése A regionális innovációs potenciál és a regionális versenyképesség kapcsolatának elméleti megközelítése (Lukovics M. – Rittgasszer I. – Wéber V.) Teoretikus megközelítés (pl. alapfogalmak) Demonstrációs modellek Kiterjesztés Az innováció szerepe a legjelentősebb versenyképességi jelentésekben (Lukovics M.) Empirikus vizsgálatok (Lukovics M. – Kovács P.)

Kiindulás

Teoretikus összefüggések Baross grant

Demonstrációs modellek

Demonstrációs modellek (2)

Demonstrációs modellek (3)

Innováció és versenyképesség az EU dokumentumaiban Lisszabon, Göteborg Lipcsei Charta, Európai Területfejlesztési Menetrend A Strukturális Alapok célkitűzései, 2007–2013 Közösségi Stratégiai Iránymutatások, CSG Versenyképességi és Innovációs Keretprogram, VIK Versenyképesség és innováció az EU 246 operatív programjában

A versenyképesség és az innováció kapcsolatának kiterjesztése

A versenyképesség és az innováció kapcsolatának kiterjesztése

Versenyképesség, innováció, tudás modellje Huggins – Izushi (2008) 73. o

Kreativitás, innováció versenyképesség lineáris modellje Swann – Birke (2005) alapján saját szerkesztés

A kreativitás, az innováció és a versenyképesség “értelmezési tartományai” Carayannis – Gonzalez (2003)

A kreativitás, az innováció és a versenyképesség Double Helix modellje

Innováció a versenyképességi jelentésekben Országos szint: WEF GCR 2009-2010 IMD WCY 2009-2010 ECI 2006-2007 BERR 2008 PCI Forfás ACR 2009 WB KEI 2008 European Inn. Scoreboard Regionális szint: BERR REPI 2009 BHI 2008 ACR Croatia 2008 Éstonian Comp. R. Puget Sound 2008 Lithuanian RCI 2009 Német régiók 2003 Portugál régiók 2004 Lengyelország World Bank 2008

Tanulságok Bizonyos indikátorok előfordulási gyakorisága: a fajlagos szabadalmak száma domináns mutatónak tekinthető, amely az áttekintett 17 indikátorkészletből 13-ban megjelenik. Szintén kiemelt mutatónak tekinthető a teljes K+F kiadásnak a GDP %-ában számított mértéke, azonban egyre több helyen jelenik meg a teljes K+F kiadás felbontásának igénye a kormányzati, üzleti és felsőoktatási szféra K+F kiadásaira. Outputindikátorok súlyának növekedése az inputindikátorokkal szemben. Egyre több versenyképességi jelentésben jelenik meg az a követelmény, hogy az innovációs eredmények ipari hasznosításra is kerüljenek. Ebből kifolyólag kerültek bele az indikátorkészletekbe az egyetem-ipar együttűműködését számszerűsíteni próbáló mutatók. Újdonságként jelentkezik a legfrissebb versenyképességi jelentésekben egyfajta szektorális lehatárolás: több helyen elkülönítik a high-tech vagy és/vagy az IKT szektort.

Empirikus elemzés módszertana Komplex fogalmak és kategóriák Mutatószám-rendszerek Többváltozós adatelemzési módszerek Megfelelő adatbázis

Célok Két adatbázis létrehozása (jelentős problémák) Versenyképesség (78 mutató [2010]) Innovációs potenciál (17 mutató) A 174 kistérség tipizálása és elemzése (klaszterezés, MDS) Versenyképességi szempontból Innovációs potenciál szempontjából A kistérségek rangsorolása Az eredmények összevetése (klasztertípusok közötti átfedések, rangsorok közötti rangkorreláció vizsgálata, kontingenciatábla vizsgálata)

A 174 kistérség tipizálása versenyképességi szempontból Adatállomány: egységes versenyképességi definícióra az azt kibontó piramis-modellre támaszkodva Alapkategóriák: 15 mutató Alaptényezők: 32 mutató Sikerességi faktorok: 31 mutató A magyar kistérségek versenyképességének komplex elemzése Two-step klaszteranalízissel és többdimenziós skálázással, majd az eredmények kiterjesztése az urbánus-rurális dimenzió mentén

Versenyképességi típusok

Elméleti versenyképességi kistérség-típusok Magyarországon

A 174 kistérség tipizálása innovációs potenciál szempontjából Adatállomány: 17 mutató A magyar kistérségek innovációs teljesítményének komplex elemzése Two-step klaszteranalízissel és többdimenziós skálázássa

Az innovációs teljesítmény szerinti térségtípusok Magyarországon

A magyar kistérségek versenyképességének és innovációs teljesítményének összehasonlító elemzése Az eredmények összevetése három viszonyítási rendszerben: milyen versenyképességi és innovációs teljesítmény szerinti klaszterkombinációk fordulnak elő kistérségek versenyképességi és innovációs teljesítmény szerinti rangsorának kapcsolata versenyképesség és az innovációs teljesítmény MDS által nyert komplex indikátorának kapcsolata

Versenyképesség és Innovációs teljesítmény szerinti klaszter kombinációk Megnevezés Innovációs teljesítmény klaszterei Összesen relatíve erős innovációs teljesítményű kistérségek közepes innovációs teljesítményű kistérségek relatíve gyenge innovációs teljesítményű kistérségek innovációs teljesítményt nem végző kistérségek Versenyképesség klaszterei Relatíve erős versenyképességű rurális kistérség 1 2 Relatíve erős versenyképességű urbánus kistérség 6 11 17 Közepes versenyképességű rurális kistérség 3 26 Közepes versenyképességű urbánus kistérség 10 16 29 Relatíve gyenge verseny-képességű rurális kistérség 50 36 89 Relatíve gyenge verseny-képességű urbánus kistérség 7 28 94 45 174

2. A kistérségek versenyképességi és innovációs teljesítmény szerinti egydimenziós skálázások rangsorai közötti kapcsolat Spearman-féle rangkorrelációs együttható értéke: 0,657 → szignifikáns, pozitív irányú, közepesnél erősebb kapcsolat a két rangsor között

3. A versenyképesség és az innovációs teljesítmény MDS által nyert komplex indikátorának kapcsolata (r=0,73)→ versenyképesebb kistérségek nagyobb innovációs teljesítménnyel is rendelkeznek

Következtetések A térségi versenyképesség és az innováció között nagyon fontos kapcsolódási pontok vannak A relatíve erős innovációs teljesítményű kistérségek mindegyike relatíve erős versenyképességű, urbánus kistérség egyúttal Az innovációs teljesítményt nem folytató kistérségek jórészt relatíve gyenge versenyképességű, urbánus kistérségek Az innovációs teljesítmény a térségi versenyképességnek egy nagyon komoly mozgatórugója

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Dr. Lukovics Miklós Szegedi Tudományegyetem GTK miki@eco.u-szeged.hu