Holnemvolt Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

1 A BKV Zrt. fejlesztései, beruházásai Kovács Imre beruházási főosztályvezető BKV Zrt.
NOSZTALGIA BUDAPESTIEKNEK
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
Séta Budapest utcáin.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
NOSZTALGIA BUDAPESTIEKNEK
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Red Bull repülőnap miatt tilos megállni és várakozni
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Budapest a századfordulón
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Középületek.
Vörösmarty Mihály élete
Világ város születik: BUDAPEST
FESTŐI BUDAPEST.
A Királyi Palota egykor és ma
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
Együtt a családdal, együtt a nemzettel! augusztus 16. Kormányszóvivői tájékoztató.
Magyarország Lánchíd.
Budapest nevezetességei!
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Forgalomkorlátozások Budapesten. A Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi állami megemlékezés miatt az alábbi.
Tiszta a levegő Budapest,2008 Szedő Iván. Az ipar lerombolása és az energiatakarékosabb élet meghozta a tiszta levegőt Budapestre.Az ipar lerombolása.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Készítette: Plöchl Matthias, Fehér Balázs, Kebelei Csaba.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
1948 Budapest Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan.
Magyarországi művészet
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Szülei második gyermekeként született. Apja – a pesti Újépület építésvezetője – környezetében kapta első gyermekkori benyomásait, az itteni viszonyok.
Molnár András bemutatja. MARKTPLATZ - A PIACTÉR HÁTTÉRBEN A GEORGENKIRCHE - SZT. GYÖRGY TEMPLOM, AHOL KERESZTELTÉK MEG JOHANN SEBASTIAN BACHOT,
Chris Spheeris – EROS(Rain) Klösz György nem csupán a magyarországi városfotózás úttörője volt, hanem egyik máig legjelentősebb alakja. A németországi.
Holnemvolt Budapest. Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Budapesti séták 32. A Városligeti fasor
VILLAMOSPÁLYA-FELÚJÍTÁS A NAGYKÖRÚTON AUGUSZTUS 1-19-IG
MISKOLCZ régi képeken kattints a folytatáshoz.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Előadás másolata:

Holnemvolt Budapest

Csodálatosan gazdag fotóhagyatékkal bővült a Fortepan: a levéltár jóvoltából a fényképész Klösz György 1500 képe vált közkinccsé szemünk elé tárva az 1800-as évek végének Budapestjét. A gazdasági bevándorló Klösz Györgyöt (született Johann Justus Georg Kloess, Darmstadt, Németország) a magyarországi városfotózás úttörőjének és egyik – ha nem a – legjelentősebb alakjának tartják a művészettörténészek. A 19. század végi Budapest építészeti fejlődését főként az ő hatalmas volumenű dokumentációs munkájának köszönhetően élhetjük ma is át. Ha a Fortepanra feltöltött képeket böngésszük, sorra láthatjuk a főváros egyre-másra épülő palotáit, bérházait, a városképet alakító épületeit, olyan szemszögből, hogy szinte alig ismerni fel az amúgy jellegzetes helyszíneket. Szívszorító élmény megfigyelni, hogy mi maradt meg és mi az, ami nyom nélkül tűnt el a háborús évek és az újjáépítés következtében. Az alábbi képek némi betekintést nyújtanak a Fortepan klassz Klösz-gyűjteményébe.

“A Kőbányai utcai motorkocsi (villamosvasút) kocsiszín “A Kőbányai utcai motorkocsi (villamosvasút) kocsiszín. (Az első budapesti villamos közúti vasút nem egy korábbi lóvasúti vonal villamosításából született, a Siemens & Halske cég a Nagykörúton, azon belül is a Nyugati pályaudvar és a Király utca között új vonalat épített ki. A főváros első villamosvonala. A felvétel 1896-ban készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Kossuth Lajos ravatala a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában “Kossuth Lajos ravatala a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában. A felvétel 1894. március 30-án készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Kossuth Lajos temetési menete a gyászhintóval az Erzsébet körúton “Kossuth Lajos temetési menete a gyászhintóval az Erzsébet körúton. A felvétel 1894. április 1-én készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Kossuth Lajos temetési menete a Magyar Nemzet Múzeum előtt “Kossuth Lajos temetési menete a Magyar Nemzet Múzeum előtt. A felvétel 1894. április 1-én készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Balassa János sebész Lázár utca sarkán álló háza “Balassa János sebész Lázár utca sarkán álló háza. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Károlyi Alajos gr. palotája. A felvétel 1880–1890 között készült “Károlyi Alajos gr. palotája. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Károlyi Alajos gr. palotájának kertje “Károlyi Alajos gr. palotájának kertje. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Festetics György gr. palotája. A felvétel 1880-1890 között készült “Festetics György gr. palotája. A felvétel 1880-1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérháza (lebontották) “Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérháza (lebontották). A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Nemzeti Lovarda épülete (lebontották) “Nemzeti Lovarda épülete (lebontották). A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Fővámház épülete. A felvétel 1880–1890 között készült “A Fővámház épülete. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Lánchíd budai oldala. A felvétel 1880–1890 között készült “A Lánchíd budai oldala. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Magyar Tudományos Akadémia és környezete a Duna felől “Magyar Tudományos Akadémia és környezete a Duna felől. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Erzsébet-téri kioszk épülete. A felvétel 1880–1890 között készült “Erzsébet-téri kioszk épülete. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Lánchíd az Akadémia felől. A felvétel 1880–1890 között készült “Lánchíd az Akadémia felől. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Az egykori Haris-bazár épülete (lebontották) “Az egykori Haris-bazár épülete (lebontották). A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Magyar Nemzeti Múzeum épülete. A felvétel 1880–1890 között készült “A Magyar Nemzeti Múzeum épülete. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Látkép a Gellérthegyről. A felvétel 1880–1890 között készült “Látkép a Gellérthegyről. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Torony utca – Duna utca sarok, háttérben a Belvárosi Plébániatemplommal, szemben a kegyesrendiek (piaristák) rendházával. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A gellérthegyi sziklabarlang helyén lévő korábbi lakóház “A gellérthegyi sziklabarlang helyén lévő korábbi lakóház. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Andrássy úti villa: Bellevue-ház (lebontották) “Andrássy úti villa: Bellevue-ház (lebontották). A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Kálvin tér panorámaképe. A felvétel 1880–1890 között készült “A Kálvin tér panorámaképe. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Stein-ház és a tér részlete (Stein Náthán háza) (lebontották) “Stein-ház és a tér részlete (Stein Náthán háza) (lebontották). A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Városligeti-tó. A felvétel 1880–1890 között készült “Városligeti-tó. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Vigadó és a Hangli kioszk. A felvétel 1880–1890 között készült “Vigadó és a Hangli kioszk. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Gizella tér panorámaképe. A felvétel 1880–1890 között készült “A Gizella tér panorámaképe. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Margitszigeti fák. A felvétel 1880–1890 között készült “Margitszigeti fák. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“A Népszínház épületének főhomlokzata a Kerepesi út felől “A Népszínház épületének főhomlokzata a Kerepesi út felől. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Margit-híd a pesti rakpartról kilátással a Rózsadomb felé “Margit-híd a pesti rakpartról kilátással a Rózsadomb felé. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Kilátás a Disznófő vendéglőre. A felvétel 1880–1890 között készült.”

“A Budapesti Korcsolyázó Egylet csarnoka a Városligetben “A Budapesti Korcsolyázó Egylet csarnoka a Városligetben. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Hungária Szálló a Duna-parton. A felvétel 1880–1890 között készült “Hungária Szálló a Duna-parton. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

“Kilátás a Gellért-hegyről. A felvétel 1880–1890 között készült “Kilátás a Gellért-hegyről. A felvétel 1880–1890 között készült.” Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

Vége