Nagyfeloldású Mikroszkópia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fluid-fluid határfelületek, a felületi feszültség
Advertisements

Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
Az elektromos mező feszültsége
Mezőgazdasági anyagok szilárdságtana
majdnem diffúzió kontrollált
Szilárdságnövelés lehetőségei
Szilárdságnövelés lehetőségei
REZGŐ TÜKRÖK A KVANTUMVILÁG HATÁRÁN
Felülettudomány és nanotechnológia,
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Önkonzisztens Sűrűségfunkcionál Alapú Tight-Binding (SCC-DFTB) Módszer Száraz Áron Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
MOLNÁR LÁSZLÓ MILÁN adjunktus február 9.
Kulcs-zár illeszkedés (Emil Fischer)
MO VB Legegyszerűbb molekulák: kétatomos molekulák a.) homonukleáris
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
A mikrofázisok közötti taszító és vonzó kölcsönhatások: DLVO-elmélet
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Hőtan.
Koaguláció. Kolloid részecske és elektrosztatikus mezője Nyírási sík (shear plane): ezen belül a víz a részecskével együtt mozog Zéta-potenciál: a nyírási.
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
III. Kontaktusok tulajdonságai és számítógépes modellezés 4. előadás: Hertz-kontaktus; ütközés Budapest, szeptember 28.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Műszaki hőtan I. Valós közegek Többkomponensű rendszerek
Legfontosabb erő-fajták
Készítette:Povázsony István!
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Folyadékok és gázok mechanikája
Fázisátalakulás kevert szálak kötegeiben Kovács Kornél és Kun Ferenc Debreceni Egyetem Elméleti Fizikai Tanszék.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 10. SNOM TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 9. Litográfia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i.
A gumi fizikája. Bevezetés Rendkívül rugalmas – akár 1000%-os deformáció Olcsó előállítás.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 2. Atomi felbontású technikák TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 7. NC-AFM TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 5. AFM – Atomerő mikroszkóp TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 3. Térion mikroszkóp és leképező atompróba módszerek TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 13. Atomi feloldású elektronmikroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
Anyagvizsgálati módszerek 1 Mechanikai anyagvizsgálati módszerek
Anyagvizsgálati módszerek
Anyagvizsgálati módszerek 1 Mechanikai anyagvizsgálati módszerek
Nagyrugalmas deformáció Vázlat
Filep Ádám, Dr. Mertinger Valéria
Atomerő mikroszkópia.
Magerők.
A gáz halmazállapot.
A gázállapot. Gáztörvények
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A folyadékállapot.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 6. Atomok közti erőhatások TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

6. Atomok közti kölcsönhatások Elmélet Erőhatások atomi méretű rendszerek között A Van der Waals kölcsönhatás Spektroszkópiás Atomerő vizsgálatok és nanoindentáció Gyakorlat Erő-elmozdulás diagram előállítása és értelmezése Segédanyagok

Erőhatások atomi méretű rendszerek között

Mechanikia erők: súlyerő surlódás kényszererők rugalmasság

Mikro-nanorendszer Felületi feszültség Elektrosztatikus van-der Waals Elektronállapotok csatolódása Kémiai kötés

A van-der Waals köcsönhatás

Reális gázok leírása Az ideális gázok állapotegyenletének módosítása Pontosabb leírás Gáz-folyadék fázisátmenet megjóslása Atomok közti kölcsönhatás: Véges térfogat: Erős taszítás kis távolságon Nagy távolságokon vonzó kölcsönhatás Megfelelő állapotok törvénye

Atomi potenciál alak Két paraméterrel skálázott kölcsönhatás indukált dipól-dipól kölcsönhatás Lenard-Johnes potenciál Kvalitatív kép az atomok közti kölcsönhatás leírására

Kiterjedt testek közti van-der Waals kölcsönhatás Landau – Lifshitz modell EM vákuum fluktuációk “Az anyagi határfeltétek módosítják a nullponti fluktuációk spektrumát” Divergenciák kezelése Nem egyszerűen additív, vonzó és taszító is lehet a közegtől függően függően Hamaker erő : két makroszkópikus gömb közti erőhatás Casimir-effektus Többtest kölcsönhatás

Spektroszkópiás Atomi erő vizsgálatok és nanoindentáció

Kontakt üzemmódú pontspektroszkópia A tű és a minta közt fellépő erő elemzése egy pontban a tű és a minta távolság függvényében A pontspektroszkópia lépése A mérési pont kiválasztása A tű közelítése és benyomása A tű visszahúzása

Erőhatások Addhéziós erő Rövidtávú kémiai erő (Lennard-Jones) Elektrosztatikus, mágneses kölcsönhatás Kapilláris erők Mechanikai deformációs rugalmas erő Plasztikus deformációs viszkózus erő Van-der Waals kölcsönhatás

Kiértékelhető paraméterek Young-modulus Addhéziós erő, a tű kiszakításához szükséges addhéziós munka A minta maximális deformációja Energia disszipáció

Erő-elmozdulás diagrammok felvétele és értelmezése Gyakorlati feladatok

Az erőgörbe meghatározása A mért paraméter d(z): A kantilever lehajlása az abszolút piezó magasság függvényében A meghatározandó paraméter F(Δ) : Az erőhatás a tű-minta távolság függvényében. k : a kantilever rugóállandója d0 a lehajlás referencia értéke z0 a referencia magasság a mintától távol (F=0) D= d-d0 Z=z-z0 F = k D Δ=Z-D

Nano-indentáció A tű minta közti erőhatás kis értéke mellett a kis kontaktusfelület miatt nagy nyomások lépnek fel. A lenyomat kialakítása után az AFM segítségével elvégezhető a leképezés is Az erő-elmozdulás görbe segítségével meghatározhatók a plasztikus viselkedést jellemző mennyiségek. Egyedi hibakeletkezési és mozgási folyamatok detektálhatók.

Biológiai molekulák vizsgálata A molekula felvitele a szubsztrátra A kantilever és a felszín kontaktusa,a molekula kötödés kialakulása Az erő elmozdulás diagram felvétele Távolítás és közelítás Lépcsők, ugrások, lavinák azonosítása A molekula lánc kitekeredése során a hidrogén-híd kötések felszakadása és képződése A domének – molekuláris tartományok kitekeredés

Ellenőrző kérdések

Ellenőrző kérdések Milyen lokális és nem lokális erőhatások lépnek fel az AFM esetében? Mi a szerepe a kapilláris erőknek, és mikor lépnek fel? Milyen erőhatás teszi lehetővé az atomi feloldás elérését az AFM esetében? Mi a van-der Waals kölcsönhatás szerepe? Miből származik a van-der Waals kölcsönhatás? Milyen szakaszokból állhat egy erő-elmozdulás diagram? Milyen paraméterek határozhatók meg egy nanoindentációs kísérlet során? Hogy lehet meghatározni a kantilever rugóállandóját? Hogy lehet meghatározni az erő elmozdulás görbét az AFM pontspektroszkópia alapján? Milyen információkat szolgáltat a biológiai óriásmolekulákon végzett erőmérés?

Segédanyagok

Kiegészítő olvasmányok AFM segítség http://www.afmhelp.com/index.php

Programok GWYDDION SPM kép megjelenítő és manipuláló program http://gwyddion.net/

Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"