Te is más vagy – Te sem vagy más

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

Készítette: Jon A. Palmer
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Szülői elégedettség mérés eredménye
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek
Üzleti viselkedéskultúra Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
A román társadalom rétegződése 2013-ban. Képviselők.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
Valószínűségszámítás
Mire jók a férfiak?.
Viseletek © Németh György.
A cigányság geopolitikája
A cigányság integrációja Magyarországon
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Németek kitelepítése Budaörsről indult 1946-ban
Kastélykert Körzeti Óvoda
CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
Eseményalgebra, kombinatorika
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
A közösségiség megjelenése a magyar, a székely és a cigány népmesékben
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Ki a szívét osztja szét....
1 A Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány által működtetett Félutas Kiléptető Rendszer.
!!! Tegyünk együtt Értük.
Készítette: Marosfalvi Ádám, Papp Dorina és Rácz Dóri
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja Előadó: Oláh Anita Khetanipe Egyesület Cím: 7621 Pécs, Béri Balogh Ádám u.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
ROMA KULTÚRA NAPJA ÁPRILIS 08..
Kultúra a török hódoltság korában
HEKS = Hilfswerk der Evangelischen Kirchen der Schweiz Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Romák Magyarországon Pszifon november.
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A munkahelyi diszkrimináció
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A cigányság helyzete Magyarországon 2007/08. tanév, 2. félév Mai magyar társadalom II. Páthy.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Internet a családban Székely Levente –
Egészségesek a roma nők?
Csitáry-Hock Tamás*************Szeretettel Aliz
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
Védőnői gondozás nehézségei a hátrányos, leszakadó réteg körében Maradáné Veréb Vanda 2011.március 09.
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Fogyatékosok Napközi Otthona
A magyarországi cigányok csoportosítása nyelvi szempontból
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Képzőművészet Zene Tánc
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
SZÉKELYEK.
3. osztályban.
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
Kabar utcai óvoda vasgyár.
Előadás másolata:

Te is más vagy – Te sem vagy más Ádám Éva

Cigány zászló

Cigányságon belüli csoportok:   Romungrók: Egyes írások arról számolnak be, hogy a 14. században érdekezik a népcsoport hazánkba. Már a 11 században is létezett például Cigánd település. A romungrókon belül kétféle népcsoport él: muzsikusok kárpáti cigányok (szegkovácsok)

Kárpáti cigányok: A nógrádi és a dunántúli cigányoknál ez az ellentét, a „zenész" és „nem zenész" kategóriákat állítják szembe egymással. (A „szegkovácsok" úgyszintén külön osztályt alkotnak.) A zenészek mélységesen megvetnek minden nem muzsikust és kerülik a velük való együttlétet; kapcsolatot nem szívesen tartanak fenn egymással.

Igen gazdag mesekinccsel rendelkeznek Igen gazdag mesekinccsel rendelkeznek. Sokszor és szívesen mesélnek, (esténként otthon, vagy pl.: virrasztóban); meséik általában hosszúak, három-négy órát is elmesélnek egyfolytában, mikor is a mesélő - a környezetnek és az adott helyzetnek megfelelően -állandóan variálja, kibővíti, „érdekesebbé teszi" a mesét. A mesélés-ben a hallgatóság is - öregek, fiatalok egyaránt - aktívan részt vesznek. A mesélő nemcsak mondja, hanem „le is játssza" a mesét, melyet a hallgatóság felkiáltásokkal, dühkitörésekkel, örvendező sóhajokkal stb. kísér.

Kárpáti cigány család 1920-as években

Kárpáti- zenész cigányfiú napjainkban

Muzsikus cigányok: Nagyon nagy részük zenélésből él. Korábban eljártak az úri gazdag családot szórakoztatni. Akkor az ebből befolyt összeg elég volt arra, hogy eltartsák a családjukat. A muzsikus cigányok nappal munkahelyükön állnak helyt, este pedig az uraknál zenélnek.

Muzsikus cigányok

2. Oláh cigányok: Oláh cigányokon belüli csoportok: - Lovári: jellemzően ők a kereskedő cigányok (lókereskedés) - Kherári: Alkalmi munkások. Nyáron kőművesek mellett dolgoznak, vagy állami gazdaságokban. A nők festik magukat. Rengeteg cigánydalt és mesét ismernek és kiváló táncosok.

Oláh cigány hangszer

- Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak - Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak. Budapest utcáinak jellegzetes alakjai. Erdélyből származnak. Házaik igen szépek és nem egy közülük több milliót is megér. A nők tarka több-szoknyát hordanak. - Kelderári: Üstfoltozással és edényjavítással foglalkoznak. A bádog lapokat, a javításokhoz szükséges szerszámot és anyagot a hátukon, lapos fatartóban hordják. - Colári: Szőnyegkereskedéssel foglalkoznak. Budapest utcáinak jellegzetes alakjai. Erdélyből származnak. Házaik igen szépek és nem egy közülük több milliót is megér. A nők tarka több-szoknyát hordanak. - Kelderári: Üstfoltozással és edényjavítással foglalkoznak. A bádog lapokat, a javításokhoz szükséges szerszámot és anyagot a hátukon, lapos fatartóban hordják.

Oláh cigány család

Oláh cigányokon belüli csoportok: - Cerári: Ruházkodásban és életmódban nagy különbségeket találunk a csoporton belül. -  Másári: „A legprimitívebb kaszt." Őket még a Cerhari cigányok is lenézik és „alantas fajtának" nevezik. A férfiak jellegzetes viselete a sárgászöld színű kalap; a nők egy darab tarka széles szoknyát hordanak. - Bugári: (A Másárokhoz közelálló törzs.)

Cigányságon belüli csoportok: 3. Beás cigányok: A teknős cigányok az úgynevezett „erdélyi" (bánáti) román dialektust beszélik. Romániából jöttek és ott is - és jelenleg is - földműveléssel foglalkoznak, illetve foglalkoztak. A teknőt nyárfából készítik.

Seprűkészítő cigányok

Foglalkozásukat tekintve 3 csoportra különíthetőek el: Szintók 4. Szintók: Németországból települtek Magyarországra. A cigány és a német szavakat együtt használják ezért is sajátságos a nyelvjárásuk. Foglalkozásukat tekintve 3 csoportra különíthetőek el: zene: citera, hárfa cirkusz seprőkészítők

Csak apró léptekkel, de előre

Integrált oktatás

Köztetek vagyunk

Aven maskar amende!

!!!!!

?????

?????