Összefoglalás Hangok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A hallás.
A hallás és egyensúlyozás
A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
A hangszálak, mint hangforrások A fül mint hangfogó Hlasivky ako zdroj zvuku. Ucho ako prijímač zvuku hangszálak.
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Készítők:Almádi László, Bajházi Attila, Burghardt Petra és Tóth Nanett
A fejhallgatók története
Hangtechnika I. 1-4 Schiffer Ádám
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
Koren Edit Zajvédelem 1..
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Tartalom Klasszikus hangtan
Hangfrekvencia, Fourier analízis 5. (III. 28)
Periodikus mozgások A hang.
Hallás.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Hangtan Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
2007 december Szuhay Péter SPECTRIS Components Kft
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Hullámok visszaverődése
A mikrofon -fij.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
A hallás.
Hangvisszaverődés. Visszhang Odraz zvuku. Ozvena.
A hangerősség Hlasitosť
Hallási illúziók 1 Bőhm Tamás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Hallás „….nicsak, ki beszél…..”.
Hangtechnika.
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Az ultrahangok világa Gabai Patrik 12.c..
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
előadás: Hangtani alapfogalmak Augusztinovicz Fülöp
Mechanikai hullámok.
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
Hangtan.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
A hallás Készítette: Speth Evelin. A fül Fül: a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. 3 részre tagolódik 1.Külső fül 2.Közép fül 3.Belső fül.
Mechanikai rezgések és hullámok
Zenei skálák. Hullámok Hullámhossz (λ) Frekvencia (f) Terjedési sebesség (v) Amplitúdó (A)
Soundwave Painting Hanghullám művész
A hang.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
óra Algebra
Multimédia.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A matematika a zenében.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Hangtani alapfogalmak
Előadás másolata:

Összefoglalás Hangok

A hang keletkezésétől a hallásig A hang keletkezése – fogalmak gyűjtése

Fogalmak Hangforrások (hangszerek és csoportosításuk) Frekvencia – hangmagasság – húrhossz Ultrahang, infrahang

Mi a hang? A hallószerv által felfogott, a levegőben terjedő rezgés. Hangforrás: Általában rugalmas, szilárd testek, húrok, pálcák, lemezek vagy levegőoszlop.

Frekvencia – húrhossz - hangmagasság Jele: mértékegysége: Fogalma, jelentése:

Frekvencia – húrhossz - hangmagasság Jele: f mértékegysége: Hz Fogalma, jelentése: A másodpercenkénti rezgések számát adja meg. Pl. 440 Hz: Másodpercenként 440 rezgés történik. Pl. 440 kHz: Másodpercenként 440 ezer rezgés történik. Pl. 440 MHz: Másodpercenként 440 millió rezgés történik.

Frekvencia – húrhossz - hangmagasság 1. 2.

Frekvencia – húrhossz - hangmagasság A frekvencia és a húr hossza között fordított arányosság van! Ez azt jelenti, hogy pl. kétszer olyan hosszú húrnak fele akkora a rezgésszáma. 2. A nagyobb frekvenciájú rezgésnek magasabb a hangja!

Megoldás: 72 cm 240 Hz 24 cm x Hz 72∙240 = 17280 y cm 360 Hz Feladat: Egy húr hossza 72 cm, frekvenciája 240 Hz. Mekkora frekvencián rezeg egy 24 cm-es húr? Milyen hosszú húr kell 360 Hz rezgéshez? Megoldás: 72 cm 240 Hz 24 cm x Hz y cm 360 Hz 72∙240 = 17280 24∙ x = 17280 y ∙360 = 17280 17280:24 = 720 Hz 17280: 360= 48 cm

20 Hz 20000 Hz

delfin, denevér, hanglokátor a hallás tartománya 20 Hz 20000 Hz Infrahang Pl. elefánt, orrszarvú Ultrahang Pl. delfin, denevér, hanglokátor

Milyen messze volt a villámlás, ha 15 sec múlva halljuk meg a dörgést? Sebesség: 340 m/s idő (t) = 15 sec távolság = x m 340 ∙15 = x 340 ∙15 = 5100 m tovább

A hang terjedése Fogalmak gyűjtése

A hang terjedése Közeg (órás kísérlet) A hang sebessége (levegő, víz, vas) Feladat! Hangrobbanás – mikor jön létre? Hullámok – a hullámok terjedésének fajtái – hullámhossz Hullámok viselkedése a terjedési közegének határán sebességváltozás (gyakorlati példák) hangelnyelés (gyakorlati példák) hangvisszaverődés (gyakorlati példák)

A hang terjedésének sebessége: 340 m másodpercenként (340 m/s) A hangrobbanás akkor jön létre, ha a mozgó test sebessége átlépi a hang sebességét. Pl vadászgépek A hullámok terjedhetnek hullámhegyek és hullámvölgyek formájában (víz felszíne) sűrűsödések és ritkulások formájában (pl. a hang) Hullámhossz: Pl két hullámhegy távolsága

Sebességváltozás: A hang sebessége megnövekszik, amikor levegőből vízbe lép és lelassul, amikor vízből kilép a levegőbe Hangelnyelés: autópályák, rádió és TV stúdiók Hangvisszaverődés: Többszörös visszhang a hegyekben. Minél messzebbről verődik vissza a hang, annál később halljuk meg. A hanglokátor is a visszaverődő hang idejéből tud távolságokat számítani.

A hallás (Fogalmak gyűjtése) A fül részei fülkagyló hallójárattal dobhártya hallócsontok csiga érzékeny szőrsejtekkel Hangerősség – decibel – hallásküszöb a hangerősség növelése elektronika nélkül (gyakorlati példák) a hangerősség csökkentése (gyakorlati példák)

Dobhártya Feladata: a hangot rezgésekké alakítja A fül felépítése Hallócsontok: Feladata: a rezgések továbbítása Feladata: a hang terelése Fülkagyló és hallójárat Csiga, érzékeny szőrsejtek Feladata: a rezgéseket elektromos jelekké alakítja és továbbítja az agyba sztetoszkóp, hallgatózás Dobhártya Feladata: a hangot rezgésekké alakítja Vizes tál, dobra szórt borsószemek tovább

A decibel: A hangerősség mértékegysége. 0 dB: Az emberi fül hallásküszöbe. Az a hangerősség, amikor egy szúnyog zümmögését 3 m távolságból halljuk. A hangerősség növelése elektronika nélkül: Tölcsér alakú hangszórók, hangosbeszélők A hangerő csökkentése Hangelnyelő anyagok alkalmazása: autópályák zajfala, kipufogók, fegyverek hangtompítója

Összefoglaló kérdések és feladatok Mit nevezünk hangnak? Sorolj fel legalább négy hangforrást! Hogyan csoportosítjuk a hangszereket? Írj egy-egy példát! Mi a decibel? Mit jelent a 0 dB? Milyen módon terjedhetnek a hullámok? Mit tudsz a levegőben terjedő hanghullám sebességéről? Hogyan terjednek ezek a hanghullámok? Mi a frekvencia jele és mértékegysége?

Egy helyen azt olvasod, hogy a rádióadó 103 MHz frekvencián dolgozik Egy helyen azt olvasod, hogy a rádióadó 103 MHz frekvencián dolgozik. Mit jelent ez? Milyen matematikai összefüggés van a hegedű húrjának hossza és a frekvenciája között? Mit jelent ez? Milyen összefüggés van a hegedű húrjának hossza és az általa kiadott hang magassága között? Mit tudsz az emberi fül hallástartományáról? Mit nevezünk infrahangnak? Példák! Mit nevezünk ultrahangnak? Példák! Mit nevezünk hullámhossznak?

Ha egy hegyen hangosan kiáltunk, akkor azt többszörösen is visszahalljuk. Miért? Hogyan lehet hanglokátorral feltérképezni a tengerfenék felszínét? A vízparton állva sokkal messzebbről is tisztán lehet hallani a túlparton beszélgetőket, mint egyébként. Miért? Sorold fel a fül legfontosabb részeit és azok feladatát!