A távközlési hálózattervezés sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Etikai Kódex.
Az alternativ műholdas TV szolgáltatásban rejlő lehetőségek forgalmazók és szerelők számára Rácz Tamás – Értékesítési Igazgató.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
E.ON – Versenyben Önökért!
Data Explorer Kft. Tóth Nándor Ügyvezető.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Első az egyenlők között – Key Account Management Összeállította: Kelemen György MAN Roland Magyarország Kft.
Vagyonértékelés és vagyongazdálkodás összefüggései a víziközműveknél
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
E.ON – Versenyben Önökért!
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Távközlő hálózatok tervezése szeptember A távközlési hálózattervezés sajátosságai Takács György 1. Előadás.
Távközlő hálózatok tervezése szeptember Specialities of Network planning A távközlési hálózattervezés sajátosságai Takács György Lession.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Kontrolling házi dolgozat
Logisztikai kontrolling
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
4. számú főút Debrecen elkerülő szakasz
számú főút Jászberény elkerülő szakasz II. ütem
61. számú főút Somogy megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat - megerősítése IV. szakasz ( km szelvények között) Lakossági fórum 2010.
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
61. számú főút Somogy megyei III. szakaszának 11,5 tonnás burkolatmegerősítése ( km szelvények között) Lakossági fórum március 10.
Lakossági fórum 46. sz. főút km szelvényben lévő endrődi Hármas – Körös híd átépítési munkái február 19.
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
KULCSKOMPETENCIÁK AZ MVMI FEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁGÁN
37. számú főút Szerencs átkelési szakasz rekonstrukciója Lakossági fórum március 29.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Hálterv A távközlési hálózattervezés sajátosságai Takács György 1. Előadás.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. Moha, október. 151 / 8 Természetes megoldások európai színvonalon Energiaültetvények egy lehetséges finanszírozási.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Az Elsődleges forgalmazók szerepe a költségvetés első félévi finanszírozásában.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
BT bemutatkozás Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kooperatív délután
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Cégbemutató, Memoriter ismertető
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Kooperatív Képzés - Avaya
Előadás másolata:

A távközlési hálózattervezés sajátosságai Takács György 1. Előadás Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A tárgy célja Integrálja az eddigi elektronikus kommunikációs ismereteket Mérnöki szempontokat ad hozzá Elhelyezi az elektronikus kommunikációs tevékenységet a piaci-gazdasági környezetben. Kipróbálhatóvá teszi a tervezési készségeket. Olyan tárgy, ahol a Pázmány Egyetem szellemiségének és az alkotó mérnök hivatásának egy találkozása bemutatható Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Tárgykövetelmények Az előadásokat célszerű látogatni a gyakorlatokat kötelező Önálló hálózattervezési feladat eredményes teljesítése Az önálló feladat minősége a vizsgán figyelembe lesz véve Tankönyv nincs! Előadásanyagok, segédanyagok a tárgy honlapján megjelennek (users.itk.ppke.hu/~takacsgy) Szóbeli vizsga magyar nyelven BSC végzősöknek, akik MSC-re felvételiznek, előrehozott speciális vizsga Ellenőrző kérdések megfelelő időben a honlapon megjelennek Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A Magyar Mérnöki Kamara ajánlása Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A tantárgy vezérgondolatai Csak szolgáltatást lehet eladni Nincs elektronikus kommunikációs szolgáltatás hálózat nélkül Egy hidat nem annak alapján lehet tervezni, hogy korábban ott hányan úszták át a folyót Hálózat boltban nem vásárolható, megálmodni, tervezni, megvalósítani, működtetni, fejleszteni, lebontani kell – olyan, mint egy ember. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A tantárgy vezérgondolatai Csak szolgáltatást lehet eladni Nincs elektronikus kommunikációs szolgáltatás hálózat nélkül Egy hidat nem annak alapján lehet tervezni, hogy korábban ott hányan úszták át a folyót Hálózat boltban nem vásárolható, azt tervezni, megvalósítani, működtetni, fejleszteni, lebontani kell – olyan, mint egy ember. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Adott egy igény a forgalom térbeni és időbeni eloszlásával jellemezve Hagyományos hálózattervezés és megvalósulás (olyan, mint a többi nyomvonalas létesítményeké még ma is) Adott egy igény a forgalom térbeni és időbeni eloszlásával jellemezve Elkészül az igényt optimális ráfordítással megvalósító létesítmény műszaki megoldásának terve Megvalósul a rendelkezésre álló források által megszabott ütemben Szép példa a nyomvonalas létesítmények tervezésére és megvalósulására az M7 autópálya (tervezés kezdete 1960, a műszaki terv folyamatosan bővült, az építés 2008-ban fejeződött be) Hálterv. -- 2016. 09. 13.

} Műszaki terv Tervfajták Stratégiai terv Marketing terv Üzleti terv Engedélyezési terv Kiviteli terv } Műszaki terv Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Engedélyezési terv elemei Tervjegyzék Tervezői nyilatkozat Rendszerterv Műszaki leírás Általános tervek Számítások Üzemeltetési jellemzők Munkavédelmi terv Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Kiviteli terv elemei Tervjegyzék Tervezői nyilatkozat Rendszerterv Műszaki leírás Számítások Részletes kiviteli tervek Költségvetés (költségvetés kiírás – tételek és mennyiségek) Üzemeltetési terv Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Megvalósulási dokumentáció! Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Nyomvonalas létesítmény terve és megvalósulása Forgalom igény Műszaki tervek Projekt döntés Megvaló- sulás és üzemelés Új igény Koncepció váltás Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Mai elektronikus kommunikáció folyamata Pénzbefektetés Forgalom igény Műszaki tervek Projekt döntés Megvaló- sulás és üzemelés Elektronikus kommunikációs szolgáltatás Koncepció váltás Új igény Nyereség Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Ki vehet ma Magyar Telekom részvényt – és miért??? Miért érdemes részvényt venni??? veszek-eladok vagy osztalék? Kik az INVITEL részvényesei??? Miért érdemes Magyar Telekom részvényt venni??? Miért fektetnek infrastruktúrába pénzt emberek szívesen??? Miért mentek fel egy szennyvízcsatorna üzemeltető részvénytársaság részvényárai? Miért pukkadt ki ez a lufi??? Az elektronikus kommunikáció ma ugyanolyan üzletág, mint bármi más – annak ellenére, hogy az infrastruktúra jellegei megmaradnak. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Magyar Telekom részvényárfolyamok Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Az Invitel története 2001-ben, az 1994-ben alapított, koncessziós társaságként működő jogelődök, a Digitel 2002, a Déltáv, a Jásztel, és a UTI társaságok felvásárlásával megalakult a francia tulajdonú Vivendi cégcsoport. 2002 júliusában a jogelődök beolvadtak a Vivendi Telecom Hungary Rt-be, melyet 2003. május 13-án közösen megvásároltak a GMT és az AIG befektetési társaságok. A vállalat 2003 szeptemberétől kezdődően Invitel cégnéven működött tovább és Invitel márkanév alatt egységesítette termékeit és szolgáltatásait. 2006-ban az Invitel megvásárolta az Euroweb Zrt-t és az Euroweb Romania S.A.-t. 2007-ben a cégcsoport felett a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő, amerikai egyesült államokbeli Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) szerzett tulajdont. A kibővült cégcsoport tagvállalatai (a Hungarotel Zrt., a PanTel Kft. és az EuroWeb Zrt.) 2007. december 31-i hatállyal beolvadtak az Invitelbe, míg a Pantel Technocom Kft., a jelenlegi Invitel Technocom Kft. azóta is önálló jogi személyként folytatja tevékenységét. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Szintén 2007-ben a cégcsoport megvette a Tele2 Kft-t Szintén 2007-ben a cégcsoport megvette a Tele2 Kft-t. A Tele2 magyarországi tulajdonrészének megszerzésével az Invitel az ország vezető alternatív hálózati szolgáltatójává vált, a vezetékes szolgáltatók sorában pedig a második legnagyobb vállalattá nőtte ki magát. A Tele2 2008. január 1-jétől Invitel Telecom Kft. néven működött tovább, egyre több szolgáltatást kínálva partnereinek. Fő profilja más távközlési szolgáltatók hálózatán keresztül megvalósuló, hívásonkénti közvetítő választás és közvetítő előválasztás útján elérhető telefon-, valamint internet szolgáltatás volt. 2009-ben az Invitel részévé vált. 2008-ban az Invitel megvásárolta a bécsi székhelyű Memorex Telex Communications AG-t és külföldi leányvállalatait. 2009 februárjában a cégcsoport operatív irányítását a HTCC-től a Dániában bejegyzett Invitel Holdings A/S vette át, majd 2009 októberétől kezdődően a Mid Europa Partners (MEP) fokozatosan megvásárolta a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő teljes Invitel részvénycsomagot, melynek eredményeként 2010. július 5-én az Invitel az MEP tulajdonába került. Az MEP jelentős tudást hozott az Invitelbe, elsősorban a régió szélessávú távközlési ágazatával kapcsolatban, amely stratégiai értéket jelent. 2010 végén az Invitel nemzetközi nagykereskedelmi üzletágát és a cégcsoport külföldi leányvállalatait a Turk Telecom International vásárolta meg. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

2011-ben az Invitel megvette a FiberNet cégcsoportot 2011-ben az Invitel megvette a FiberNet cégcsoportot. Az akvizíciónak köszönhetően az Invitel belépett a magyarországi kábelpiacra, jelentősen növelve a cégcsoport lakossági piaci jelenlétét. A FiberNet társaságok 2011. szeptember 30-tól az Invitel részévé váltak. A távközlési iparágban szokásos gyakorlattal összhangban az Invitelt 100%-ban közvetlenül tulajdonló anyavállalat – a Magyar Telecom B.V. (Matel) – 2004-től kezdődően, az Invitel cégcsoport finanszírozása érdekében kötvényeket bocsátott ki és refinanszírozott a luxemburgi tőzsdén. 2013-ban a Matel a cégcsoport tőkeszerkezetét átalakította azzal a céllal, hogy annak optimális működéséhez szükséges, hosszú távon is fenntartható finanszírozási struktúrát alakítson ki. A ma már több mint húszéves tapasztalattal rendelkező cégcsoport tagvállalatai 2016. június 30-tól Invitel Távközlési Zrt. néven a lakosság és a kisvállalkozások, Invitech Megoldások Zrt. néven pedig a közép- és nagyvállalati, intézményi valamint nagykereskedelmi ügyfelek professzionális kiszolgálását végzik. A csoport két pillérét az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. támogatja adminisztratív szolgáltatásaival. Az új szervezeti felépítésben a tulajdonosi háttér nem változott, célja az, hogy a csoport makrostruktúrájában is teljessé váljon az eltérő szegmensekből érkező ügyfelek igényeire fókuszáló működés. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hol van itt a hálózattervezés?? A hálózat lényege egy forgalom lebonyolításának képessége + egyéb apró(?)ságok Alapfunkciójában pontosan ugyanolyan, mint egy út, egy csővezeték, egy erősáramú kábelrendszer Csak a rajta keresztül szállított terméket lehet eladni Az elektronikus kommunikációs hálózat biteket szállít A biteknek nincs színe, nemzetisége, pártállása…. Egyforma minden bit tényleg????? egy SMS BIT kb. 0,1 Ft, egy Kábel TV bit kb. 10nFt Hálterv. -- 2016. 09. 13.

SMS bitek ára Egy SMS kb. 20 karakter 1 karakter kb. 5 bit Egy SMS kb. 100 bit Egy SMS kb. 10 Ft Egy bit kb. 0,1 Ft Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Kábel TV bitek ára Egy havi előfizetés kb. 6000 Ft Egy napra eső előfizetői díj kb. 200 Ft Egy nap nézik kb. 3 órát Egy órai előfizetői díj kb. 66,66Ft Egy percnyi előfizetői díj kb. 1 Ft Egy másodpercnyi előfizetői díj kb. 2 fillér Egy másodpercnyi TV kép kb. 2Mbit 1 bit kb. 10-8 Ft Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Elképzelhető-e? Taxiban egyik utas fizet egy útért 1000Ft-ot és egy másik utas ugyanezért 10 milliárd Ft-ot Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A hálózat egy bitcső rendszer? Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

A tantárgy vezérgondolatai Csak szolgáltatást lehet eladni Nincs elektronikus kommunikációs szolgáltatás hálózat nélkül Egy hidat nem annak alapján lehet tervezni, hogy korábban ott hányan úszták át a folyót Hálózat boltban nem vásárolható, azt tervezni, megvalósítani, működtetni, fejleszteni, lebontani kell – olyan, mint egy ember. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Tehát mik a távközlési hálózattervezés sajátosságai? Olyan szolgáltatásokat is kell tudni támogatni a hálózatnak, ami még korábban nem létezett! Aki először jön lefölözheti a keresletet. Nem lehet nagy tartalék kapacitásokat betervezni és beépíteni a hálózatba, mert az jövedelmet nem hoz! Ha felkínált forgalom meghaladja a hálózat kapacitását, akkor nem csak forgalmi dugó lesz, hanem elvándorlás (churn). Külön versenyélénkítő szabályozási lépések vannak – számhordozhatóság, közvetítő szolgáltató választás a hálózatok versenyének érdekében. Technológiák versenye is színre lépett: vezetékes – rádiós, vonalkapcsolt – csomagkapcsolt. Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálózattervezési csemegék Technológiát kell választani Struktúrát kell választani, csomópontok elhelyezését meg kell választani Fejlődési filozófiát kell választani (tartalékok beépítése, bővítéskor rendszerszállítók versenyeztetése, stratégiai partnerség a rendszerszállítóval) BT hálózatfilozófia DT hálózatfilozófia Magyar Telekom hálózatfilozófia T-mobile hálózatfilozófia NIIF hálózatfilozófia PPKE hálózatfilozófia Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálterv. -- 2016. 09. 13.

Hálózattervezési csemegék Technológiát kell választani Struktúrát kell választani, csomópontok elhelyezését meg kell választani (kedvenc ábra) Fejlődési filozófiát kell választani (tartalékok beépítése, bővítéskor rendszerszállítók versenyeztetése, stratégiai partnerség a rendszerszállítóval) BT hálózatfilozófia DT hálózatfilozófia Magyar Telekom hálózatfilozófia T-mobile hálózatfilozófia NIIF hálózatfilozófia PPKE hálózatfilozófia Hálterv. -- 2016. 09. 13.