Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Innováció konferencia
Elektromos munka és tejlesítmény
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
The future A jövő.
Albert Schweitzer Tucy
IPARI FORRADALOM.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Felvilágosodás Bevezető óra.
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
James Watt
Legyen időd az életre.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
A lánchíd története.
Szülőhazám! Zenével:.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
De ingben, gatyában is szeretem a hazám. Nem járok zsinóros mentében,
Powerpoint TemplatesPage 1Powerpoint Templates A humánszféra hatása a fenntarthatóságra Belasics Edit.
A vidéki tér sikertényezői
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Vízenergia.
Megkértem Istent, hogy vegye el a büszkeségemet, de Ő azt mondta: NEM!
A pszichikumról általában
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
Információ, adat, jel, kód
Arany nagykőrösi balladakorszaka
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Megújuló gazdaságpolitika, megújuló energiaforrások Matolcsy György Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet (mgfi) Nagykanizsa, 2007.október.12.
Ipari forradalom.
Projekt eredményeinek disszeminációja – Általános projektbemutató ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Az Élet Igéje szeptember.
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Czene Alexandra 9.b.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Minek nekünk stratégia? Horváth & Dubecz. “People don’t leave companies, they leave their managers”. „Az emberek nem a vállalatot hagyják ott, hanem a.
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
James Watt.
Reformkor Magyarországon
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Az ígéret földjén… avagy a magyar közösségi közlekedési rendszer működési és fejlesztési kilátásai Győr, március 29.Dr. Dabóczi Kálmán Igazgató Stratégiai.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:
Technikai Találmányok BEMUTATÓ ALCÍMEBEMUTATÓ ALCÍME.
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
Szakmai Nap 2012, Szekszárd Energetikai felújítási pályázatok kapcsán felmerülő szellőztetési kérdések, gyűjtőkémények, hővisszanyerős szellőztetés.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Széchenyi levelezése Prof. Dr. Oplatka András
Robert Fulton.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Készítette: Koleszár Gábor
Használati útmutató Törölje a felesleges vonalakat és szöveget.
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Helyi jóléti politika és teljesítmény menedzsment Dr. Kovács Róbert
Előadás másolata:

Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15- 2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A gondolat hősei és a tett bajnokai Milliók élnek egy adott korban egy adott közösségben, mégis csak néhány válik ki közülük. Csak néhányan nyitnak új korszakot, emelkednek mások fölé, ébresztenek új szellemet… Mikor megemlékezünk róluk, már nem gondolunk a kérdésre, amelyet ők vetettek fel először, amelyek iránt addig mindenki közömbös volt.

A mesterfők Nem hagyják, hogy a helyzet foglyai legyenek. A világ szerintük olyan, amilyenné tehetik. Élesebben látnak, és nem hazudnak maguknak. Az „új” számukra nem szlogen, hanem életprogram.

Eszmények és ideálok „Áldozzuk magunkat fel, ha kellene; de nem mint zarándok elődink egy puszta képzeletért, hanem az örökkön élő, soha nem változó s csak a hiú embertűl homályba burkolt, el nem ismért s annyiszor félreértett valóért!” Széchenyi: Stádium (előszó)

Ismerjük-e Széchenyit? Hol temették el Széchenyit? Budapesten, Bécsben vagy Nagycenken? Tudott-e Széchenyi gyermekkorában magyarul? Széchenyit nem az eszünkkel, hanem a szívünkkel, a büszkeségünkkel ismerjük.

A reform és az újítás programadója 17,5 22 30 34 39 49 57 69,5 1791. szept. 21. Bécs 1808. ápr. 8. főhadnagy 1813. okt. 18. lipcsei csata 1815-22 utazások (F, I, GB, G, GB) felismerések 1825. nov. 3. MTA Hitel (1831), Világ (1831) Dunai út (1830), Gőzhajó(1831) Stádium (1933) Lánchíd (1939-1949) 1848. márc. 23. közl. min. 1848. szept. 5. Döbling 1959. Ein Blick 1860. április 8. Döbling

A jó élet kezdete a jó tettekben rejlik Széchenyi vállalkozóként bevezette a hozzáadott érték fogalmát, ahogy a társadalmi felelősségvállalást is, befektetőként megalapozta a tudástársadalmat, támogatta az innovációt és a fenntartható fejlődést, közgondolkodóként komplex stratégiát alkotott politikusként agytrösztöt alapított, és menedzselte a sportot. Így szól mai nyelvünkön, amit elvégzett. Erre elég volt 35 esztendő.

A Széchenyi-titok Széchenyi miért fordult a közösség, a nemzet felé? Miért tekintette életcéljának egy közösség felemelését? Miért ismerte fel oly világosan ennek a tudáshoz, munkához és elkötelezettséghez való viszonyát?

Akarat – tudás – felelősségvállalás „Sejtem, hogy valami nagyobbra születtem (…). Gazdag, ifjú vagyok, van akaratom mindazt végbevinni, amit vállalni egy férfira sohasem szégyen. Ha ezt megtehetném, lelkem mélyéből éjtszakákon keresztül imádkoznám, hogy üdvöt és áldást hozó lény lehessek hazám és az emberiség számára” Széchenyi: Napló 1818.

Széchenyi ethosza Küldetéstudat Realitásérzék Felelősségérzet Eredeti, kritikai gondolkodás Tetterő

Széchenyi és kora Arisztokrata, politikus, író, polihisztor, közgazdász, látnok? Államférfi és hazafi! Miközben a magyar és az európai politika és közélet kicsinyes intrikákkal, egyéni ügyeskedéssel, vagy éppen akkor már múlt századinak mondható háborús tervekkel volt elfoglalva, Széchenyi az emberi alkotóerőben látta a jövőt. Mi történik Európában és a világban? Az emberi alkotóerő soha nem látott ENERGIÁKAT állít szolgálatába.

Széchenyi és kora James Watt (1736. jan. 19. – 1819. aug. 25.) skót feltaláló és mérnök 1765-ben tökéletesítette a Newcomen-féle gőzgépet. Robert Fulton (1765. nov. 14 – 1815. febr. 24.) A gőzhajó megalkotója. Az egyhengeres gőzgép teljesítménye 15 kW volt, két lapátkereket hajtott. Első, 240 km-es útját a Hudson folyón, New York és Albany között 32 óra alatt tette meg 1807. október 7-én.

Széchenyi és kora

A teljesítmény, az energia …és a tetterő • A teljesítményről: Mértékegysége: watt (W) Korábbi mértékegysége LE (= 735 W) ≈ 0,7 kW A továbbiakban a kW egységet használjuk. • Az ember (fizikai) teljesítménye Átlagos ember folyamatosan 75 W (0,075 kW) Átlagos ember rövid (!) ideig 1 KW Egy ló folyamatosan 0,7 kW! Gőzgép 25 kW! Autó 140 kW! Atomreaktor 1 000 0000 kW! • Az energiáról Mértékegysége: kWh Egy ember fizikai munkával 0,5 kWh termel egy nap Egy háztartás 100 kWh energiát fogyaszt egy nap

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!