ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
Nemzeti Innovációs Hivatal
Winkler Gyula EP képviselő
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, november 21.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Szabadkereskedelmi társulások
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Mit tartogat a Horizont 2020 keretprogram innovatív KKV-knak? Regionális Igazgató Dr. Wootsch Attila.
AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK Európai támogatási lehetőségek KKV-k részére Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Tanulmányi látogatás az Európai Bizottságnál.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Rapid Action Group Ltd Üdvözli Magyarországot az Alihankintán!
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A határtérség.
Képzési modul Hálózatépítés
Európai Uniós ismeretek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai lehetőségei Képzési modul AZ ACT-SME projectet az Európai Bizottság, Erasmus Plus Programja támogatásával finanszírozzák. Ez a publikáció és tartalma csak a szerzők véleményét tükrözi, és a Bizottság nem felelős az itt tartalmazott információk semmilyen felhasználásáért.

Az egységes európai piac Az egységes piac az európai integráció egyik legnagyobb eredménye, ami létrehoz egy határok és korlátok nélküli piacot a termékek és szolgáltatások szabad kereskedelméhez az Európai Unión belül. Az egységes piacon több mint 500 millió fogyasztó van, tartalmazza a 28 tagállamot és néhány harmadik országot, amelyek többoldalú vagy kétoldalú kereskedelmi megállapodások alapján csatlakozhattak, mint például Izland, Liechtenstein és Norvégia (Európai Gazdasági Térség) és Svájc (kétoldalú megállapodások)

Az egységes európai piac: kihívások A hozzáférés megnyitásával az egységes piac támogatja a versenyt, ami versenyképesebb üzleteket, jobb minőségű termékeket és szolgáltatásokat és növekedést eredményez. Az EU Bizottság támogatja az egységes piaci integrációs folyamatot, ami egyrészről megszünteti a kereskedelem szabályozói és technikai korlátait, másrészről pedig támogatja a KKV-k fejlődését. Az EU Bizottság a tagállamokkal együtt támogatja a szabványok modernizációját, olyan rendeletek hoz, amelyek megkönnyítik az üzleti környezetet, megszünteti a diszkriminatív gyakorlatokat, hogy az egységes piacon működő vállalkozásoknak egyforma feltételeket biztosítson.

EU egységes piac a KKV-knak Több mint 21 millió KKV működik az EU-ban, és az EU Bizottság felismeri, hogy milyen fontos szerepet játszanak az egységes piac megvalósításában. A piac szabályozása és irányítása mellett az EU Bizottság értékes eszközöket is biztosít a KKV-k számára, amelyekkel elérhetik és aktívan részt vehetnek az egységes piacon.

Európai eszközök és erőforrások a KKV-knak Az EU a KKV-kat és a vállalkozásokat fontosnak tartja a gazdasági fejlődéshez, a munkahelyek létrehozásához, az innovációhoz és a társadalmi integrációhoz. A vállalkozások segítése és a KKV-k támogatása érdekében az EU támogató hálózatokat, eszközöket és erőforrásokat biztosít: 1. Your Europe Üzleti Portál – útmutató az európai üzleti élethez 2. Enterprise Europe Network – piaci információk és partnerségek 3. SME Internationalisation Portál – információ a külföldi piacokról 4. Access to Finance Portál – segítség pénzügyi támogatás kereséséhez

Közbeszerzési szerződések Pénzügyek és támogatás Your Europe Üzleti Portál Ez a portál hasznos információkkal és interaktív szolgáltatásokkal útmutatót biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyek külföldön akarnak terjeszkedni. A portál számos témát felölel, pl.: e-beszerzés, IPR, szabványosítás, EU támogatás, és 8 fő szakaszra oszlik http://europa.eu/youreurope/business/index_en.htm Indulás és növekedés Termékkövetelmények Külföldi értékesítés Közbeszerzési szerződések Személyzet Pénzügyek és támogatás Környezet ÁFA és vámok

Enterprise Europe Network A világ legnagyobb támogató hálózata a KKV-k számára, több mint 3000 szakértővel, 600 tagszervezettel, több mint 60 országgal. Specializált ipari szakértelem 17 szektorban, a textilipartól az autógyártásig Célzott hálózatépítés a potenciális üzleti partnerek legnagyobb adatbázisával Tanácsadói szolgáltatások a piaci lehetőségekről szakértői hálózat segítségével Innovációt támogató szolgáltatások az innovációs potenciál kihasználására http://een.ec.europa.eu

SME Internationalization Portál Az Európai Bizottság egyik prioritása, hogy a KKV-k könnyebben elérjék az új piacokat az EU egységes piacon belül és kívül A nemzetközivé válást segítő portállal a KKV-k: - Elérhetik a támogató szolgáltatásokat nyújtók adatbázisait kapcsolatot találhatnak specializált támogatások más EU forrásaihoz https://ec.europa.eu/growth/smes/access-to-markets/internationalisation/support-tools_en

Access to Finance Portál Pénzügyi közvetítők portálja jobb A2F-hez a KKV-k számára Részletes információk és közvetlen kapcsolat országonként KKV-k mérete, finanszírozás típusa, szektor, stb. szerint kereshető http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/index_en.htm

EU finanszírozási programok KKV-K számára A KKV-k egységes piachoz való hozzáférését segítő gyakorlati eszközök és erőforrások mellett az EU Bizottság pénzügyi támogatást is biztosít az KKV-k finanszírozására központosított programokon keresztül, melyek célja a KKV-k versenyképességének és innovációs képességének növelése. A KKV-k az EU pénzügyi támogatási programjain keresztül kérhetnek pénzügyi támogatást. A támogatási programok mindenféle témát tartalmaznak: a kulturális vállalkozásoktól a környezetvédelemig és infrastruktúráig

COSME: KKV-k versenyképességének támogatása A COSME az EU finanszírozási programja, melynek célja a KKV-k versenyképességének növelése és az EU vállalkozási potenciáljának kiterjesztése A finanszírozás elérését segítő pénzügyi eszközök mellett (a tagállamokban a bankokon és pénzügyi közvetítőkön keresztül) a COSME program segítséget nyújt a KKV-knak szisztematikus szinten COSME az idegenforgalmi szektornak is nyújt támogatást A COSME-t az EASME kezeli, az EU Ügynöksége KKV-nak https://ec.europa.eu/easme/en/cosme

Horizon 2020 az innovatív KKV-knak A Horizon 2020 az EU finanszírozási programja a kutatás és innováció támogatására. Három fő témaköre a Kiváló Tudomány, Ipari Vezetés és a Társadalmi Kihívások. A H2020 program az egyetemeken, kutatóközpontokban és vállalkozásoknál finanszírozza a kutatási és innovációs tevékenységeket számos szektorban, a mezőgazdaságtól a szállításig. A H2020 portálon megtalálható a finanszírozási lehetőségekre és határidőkre vonatkozó minden fontos információ http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html A H2020-ban elérhető különböző finanszírozási lehetőségek mellett a a KKV eszközzel a KKV-k kiválaszthatják a finanszírozást úttörő innovációikhoz.

Horizon 2020 KKV eszköz 1. fázis: Koncepció és megvalósíthatósági értékelés 50000 euró a megvalósíthatósági tanulmány elvégzésére, hogy igazolják a javasolt innováció vagy koncepció életképességét. A javaslat egy 10 oldalas rövid üzleti terv. 2. fázis: Bemutatás, Piaci előállítás, Kutatás és fejlesztés 0,5 millió eurótól 2,5 millió euróig az innovációs tevékenységekre (bemutatás, tesztelés, próbagyártás, stb.) A javaslat egy 30 oldalas részletesebb üzleti terv 3. fázis: Kereskedelmi forgalomba hozatal és piaci bevezetés Kockázatfinanszírozás pénzügyi termékekkel (kölcsönök, garanciák, innovatív finanszírozás, stb.) A KKV eszközt az EASME kezeli, az EU Ügynöksége KKV-nak https://ec.europa.eu/easme/en/cosme